12 Юли, 2022 15:20 1 122 25

Окончателно! Хърватия приема еврото на 1 януари догодина

  • хърватия-
  • евро-
  • еврозона

С днешните решения бе определен също обменният курс, като едно евро се изравнява на 7.5345 хърватски куни

Окончателно! Хърватия приема еврото на 1 януари догодина - 1
Снимка: Shutterstock

Приемането на Хърватия в еврозоната от 1 януари догодина бе окончателно потвърдено днес с одобряването на три документа от Съвета на ЕС.

С приемането на Хърватия страните в еврозоната ще станат 20, като последната досега присъединила се държава бе Литва, където общата валута бе въведена през 2015 г. Европейската комисия, Европейският парламент и страните от еврозоната вече одобриха въвеждането на еврото от Хърватия.

През 2020 г. Хърватия влезе заедно с България в "чакалнята" на еврозоната. Страната бе приета в ЕС през 2013 г.

С днешните решения бе определен също обменният курс, като едно евро се изравнява на 7.5345 хърватски куни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 19 Отговор
    Окончателно! Хърватия приема еврото на 1 януари догодина АКО ДОТОГАВА ЕС не се разпадне
  • 2 2222

    27 17 Отговор
    Имало и по-големи тъпанари от нас.
    Октомври ще е страшно в Европа.

    Коментиран от #5, #14

  • 3 Пешо

    21 8 Отговор
    Политическата конюнктура надделя на икономическата логика.
  • 4 ПазарЖик

    12 20 Отговор
    А ние кога?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стоян Александров

    24 14 Отговор
    Браво. Да им е честито. Само да вметна, че с ЕВРОТО ВЕЧЕ ВСИЧКО Е СВЪРШИЛО. С ЕС СЪЩО. ТОЗИ СЪЮЗ Е СЪЗДАДЕН ОТ САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ ЗА ДА ПОДЧИНИ ЕВРОПА. А И ДА ГИ УНИЩОЖИ СЛЕД ВРЕМЕ. Тук няма нищо Европейско и никакви ценности. Източна Европа са РОБИТЕ НА СЪЮЗА. Еееееее щом Хърватска се натиска да е роб ОК няма проблем. Що се отнася до БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕГО НИКОЙ И ЗА НИЩО НЕ ГО ПИТА. ЕТО ТОВА ВИ Е СЪЮЗА. ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ.

    Коментиран от #8

  • 7 Петър

    3 7 Отговор
    България,не е лошо да си запази стотинката когато се въведи еврото в България,гърците си запазиха лептото,просто като символ.
  • 8 дани монтанеца

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "Стоян Александров":

    колко си прост...

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Стоян Александров

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "дани монтанеца":

    Даже съм горд с това, ПРИЯТЕЛЮ. БЛАГОДАРЯ ТИ...
  • 10 стоян

    12 14 Отговор
    Хърватите сигурно са по прости от нашите върли противници на ЕВРОТО -бедни путинофили и кумунисти -то не може да си богат кумунис - може само ако си олигарх

    Коментиран от #16, #20, #22

  • 11 дедо Герчо

    3 6 Отговор
    НИЕ ЗОР НЕАМЕ,АЙДЕЕЕ...ХЪХЪХЪ...
  • 12 Чичо Дончо каза

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "дани монтанеца":

    А ти пълен пустиняк...
  • 13 Явно не разбират...

    11 5 Отговор
    Според Ганю Патреотарски, в рублата е бъдещето...мухахахамухаха
  • 14 Точно на 17 ти октомври ли ?

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "2222":

    Да знаем...?!
  • 15 браво на хърватите

    15 6 Отговор
    но те нямат путинофили и затова дърпат напред!
  • 16 Минувач

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    Стига с това роболепниеско мислене - щом някой направил нещо, значи той е прав, ние винаги трябва да сме смирени и да копираме, в това число и грешките на другите. А да ти вметна само, че Румъния пък НЕ го прие и го забави до 2029. Що не гледаш тях. А и НАЙ-ВАЖНОТО - ние сме във валутен борд към еврото и НЯМА смисъл от това, освен да вземем и негативните страни на такова решение. Нашата валута е стабилна и вързана към любимото ти евро. Коментираш, като пропускаш най-важния факт за борда, че ние сме в такъв, а Хърватия - НЕ!
  • 17 177

    9 4 Отговор
    Всички са тъпанари, защото се опитват да са далече от Русия и да са по-близо до Европа. Само вие не сте тъпанари и знаете какво да правите. Само плашите хората с вашите глупости, ще стане това ще стане онова и винаги дърпате към Русия. Само че всички тия тъпанари са с по-високи заплати от нас. Как така го постигат без Русия или може ми затова го постигат, защото стоят далече от нея. Така че престанете с вашите болшевишки простотии. Колкото по-бързо приемем еврото, толкова по-добре. А Русия да си стои в Русия.
  • 18 Даа

    7 3 Отговор
    Хърватинът мисли с главата си, а Ганьо със задните си части
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да попитам?

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    Ти милионер ли си,или мултимилионер? Едва ли,защото само тази каста,мечтае за еврозоната.Тук милионери не пишат,те дори не четат подобни форуми.Защо те мечтаят за нея.И тихо прокарват тази идея за скоростно влизане в еврозоната.През разни журналисти и диван- експерти.За да повярваш ти,и такива като теб- лековерни,че ще живеят в приказките.Ще живеят те- реално в приказките.Влиза еврото,и на другия ден се събужда законен,с изпрани милиони ,но в евро.Не в лева,а евро.Схващаш ли разликата.Без да си мръдне пръста, мултимилионер във втората световно призната валута.Автоматично,по банков път може да прави транзакции до всяко кътче на света.През компютъра си в къщи,на яхтата, самолета.Да купува имения,бизнес,имоти навсякъде.Без да го е страх,от въпроси! Как,откъде ги има,плащал ли е данъци.Защото пак повтарям са изпрани и официално узаконени в евро.Щом ги има в банката- въпросите отпадат.А ти самия,вярваш ли,че онзи при когото работиш,ще ти повиши примерно заплата 1:1 но в евро! Сега да кажем хиляда,и след еврозоната, пак хиляда,но в евро? Да,ама друг път! Същото е валидно за всички.Включително пенсионерите.И обратното: Вярваш,че онези в магазина,тока, парното, горивата- във всички сфери,ще ти смъкнат цената с50 %, за да запазят съотношение към лев- евро.Друг път! Точно такива сляпо вярваши търсят.За да ви върнат назад- в първи клас.Но обратен път няма.После и да се бунтуваш- дреме им.

    Коментиран от #24

  • 21 Абе не знам,но

    5 3 Отговор
    Защо унгарци,чехи, поляци, дори избягалите от Ес англета,дума не продумаха за еврозоната? Защо Дания- люлката на Евросъюза, е записала изрично ,като точка първа за влизане в ЕС,че
    не жешае еврото изобщо, като условие за присъединяване.Ганъо и този път ще настъпи мотиката,както е настъпва три пъти от 1989 до сега.Но този път е фатално и необратимо.Завинаги няма своя Централна банка.Свой монетен двор,и фискален резерв.Всичко това преминава на директен контрол от ЕЦБ, която е подчинена на МВФ.Който от своя страна се сещате на чие подчинение е! Всички валутни резерви - към ЕЦБ,златни резерви - към ЕЦБ,тук ще ни ползват само за трезор.Те ще определят брой на купюри,номинал,.Затова отдавна Боко продаде на франсето монетния двор на БНБ.Да нямаме нищо в тази област,като държавна собственост.В такава беднотия ще ви натресат- бедна ви е фантазията.Германеца и до сега бленува,да се върне дойч марката.А къде е Германия,спрямо големите хървати и българи?

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Абе не знам,но":

    С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
  • 24 Буха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Да попитам?":

    Я кажи на милионерите които не влизат тук как им минава деня, че да знам какво да правя от утре.
  • 25 Българин

    1 0 Отговор
    Дупе да им е яко на хърватите.
Новини по държави: