Отидете към основна версия

1 769 10

Атина: Гръцките военновъздушни сили осуетяват по законен начин турските провокации над Егейско море

  • гърция-
  • ф-16-
  • турция-
  • егейско море-
  • карпатос

Според министерството в този ден турските самолети са се появили внезапно на изток от гръцкия остров Карпатос, намесвайки се в маршрута на полет на американски самолети Б-52 и същевременно нарушавайки правилата за въздушно движение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцките военновъздушни сили осуетяват по законен начин турските провокации над Егейско море, заяви на брифинг днес гръцкият правителствен говорител Янис Иконому, цитиран от гръцки медии.

Той беше помолен да коментира твърденията на турски медии, позоваващи се на източници от министерството на отбраната на Турция, за това, че в сряда турски самолети отново са били подложени на преследване от страна на гръцки изтребители Ф-16.

"Гръцките Ф-16 не извършват незаконни действия и не създават препятствия за самолетите на други държави. Те се намират там, за да защитават въздушното пространство на Гърция и с голяма ефективност осуетяват турските провокации, както на всички е известно", посочи той.

Министерството на отбраната на Гърция съобщи във вторник, че турски военни самолети са извършили в рамките на деня 78 нарушения на въздушното пространство на Гърция, като всеки път са изпращани гръцки военни самолети, за да ги прехванат.

Гръцкото министерство на отбраната също така отговори на твърденията на Анкара, че гръцки изтребители са държали под радарен контрол в понеделник турски Ф-16, участващи в мисия на НАТО в Източното Средиземноморие.

Според министерството в този ден турските самолети са се появили внезапно на изток от гръцкия остров Карпатос, намесвайки се в маршрута на полет на американски самолети Б-52 и същевременно нарушавайки правилата за въздушно движение, тъй като не са получили летателни планове.

За прехващането им са вдигнати четири изтребителя Ф-16 на гръцките военновъздушни сили от остров Крит.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: