26 Август, 2022 13:50 11 547 62

Защо Гърция се въоръжава толкова силно? "Защото съседка ни е Турция, не Дания."

  • гърция-
  • нато-
  • турция-
  • сигурност-
  • армия-
  • дания-
  • реджеп ердоган-
  • егейско море

В Гърция е в ход най-мащабната програма за въоръжаване в най-новата история на страната

Защо Гърция се въоръжава толкова силно? "Защото съседка ни е Турция, не Дания." - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Атина преговаря с Вашингтон за покупката на 20 супер модерни "невидими" изтребители F-35 и очаква оферта за още толкова. С това консервативното правителство на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис оповестява следващия кръг от най-голямата програма за въоръжаване в най-новата история на Гърция, пише в обширна публикация германският "Ханделсблат".

Гърция - първенец в НАТО

Още през 2021 година Гърция увеличи петкратно разходите си за отбрана - от 500 милиона евро на 2,5 милиарда евро, дадени за ново въоръжение. С това тя се изкачи до първото място сред страните от НАТО по разходи за отбрана спрямо БВП - с 3,82%, изпреварвайки дори САЩ, които дават за отбрана 3,52% от БВП.

Както посочва по-нататък "Ханделсблат", през тази година гръцкото правителство планира да увеличи с още една трета парите за ново въоръжение. Очевидно Атина не иска да оставя нищо на случайността в своя дългогодишен спор с Турция, която напоследък действа все по-агресивно. От десетилетия двете враждебно настроени съседки си оспорват икономическите зони и изключителните права в Източното Средиземноморие.

На въпроса защо страната му харчи толкова много за отбрана, гръцкият премиер Мицотакис казва: "Защото имаме за съседка Турция, а не Дания." С активното въоръжаване той цели и друго - да засили стратегическата роля на страната си като бастион на НАТО в Източното Средиземноморие. Това се случва в пряка конкуренция с Турция, която е възприемана от съюзниците си все повече като проблематичен партньор - заради дистанцирането на президента Ердоган от Запада, близостта му с руския президент Путин и оръжейните му сделки с Русия.

През 2022 Гърция ще похарчи 3,4 млрд. евро за оръжия

В същото време Атина се представя като лоялен съюзник: миналата година Мицотакис сключи историческо споразумение с френския президент Макрон, което предвижда двете страни да си оказват взаимна помощ, ако някоя от тях бъде нападната от трета страна, включително от членка на НАТО. А през май 2022 гръцкия парламент ратифицира новото споразумение за военно сътрудничество със САЩ, позволяващо на американците да разширят сериозно военното си присъствие в Гърция. През тази година Гърция ще похарчи 7 пъти повече пари за въоръжение, отколкото през 2020 - общо 3,4 милиарда евро. На Франция са поръчани три фрегати "Белхара" и 24 бойни самолети "Рафал", а на САЩ - седем хеликоптера MH60R. Атина преговаря и за няколко корвети.

С германските фирми "Краус-Мафай Вегман" и "Райнметал" Атина преоваря за модернизацията на до 700 танкове "Леопард". Но най-вече с новите изтребители F-35, които се очакват през 2028 година, Гърция се надява да си осигури превъзходство във въздуха в района на Егейско море. Турция не може да разчита на такива самолети, тъй като САЩ разтрогнаха договора си с нея за 100 машини - заради ракетните сделки на президента Ердоган с руснаците. А изтребителите дори бяха платени от турците.

Цялото това въоръжаване обаче е много оспорвано вътрешнополитически, посочва още "Ханделсблат". Само първите 20 нови изтребителя, заедно с оръжейните системи и съответната инфраструктура, ще струват на Атина 3,8 милиарда евро - а това са много пари за една силно задлъжняла държава. Освен това 10-милионна Гърция трудно може да се мери с 84-милионна Турция. В тази връзка професорът по международни отношения в Атинския университет Панайотис Цаконас казва, че Гърция не може да се впуска в надпревара във въоръжаването със съседна Турция. Вместо това Атина "трябва да се опита да повиши способността си за възпиране така, че да не може Турция да създава свършени факти в Егейско море и Източното Средиземноморие", казва експертът.

Армията на Гърция и армиите на другите

Гърция има третата най-голяма (като численост) армия в ЕС - със 143 300 активни военнослужещи, по данни на Международния институт за стратегически изследвания. За сравнение: Франция, която заема първата позиция, поддържа армия от 203 250 души, а в германския Бундесвер служат активно 183 400 войници, става ясно от публикация на германската обществено-правна телевизия АРД.

Спрямо броя на населението обаче Гърция има най-много войници: 1,34 процента от гърците служат в армията. За Германия този показател е 0,23 процента. И по още един показател Гърция е водеща в ЕС: тя разполага с най-голям брой тежки танкове - 1200. За сравнение: Германия има 284 машини от същия род. Вярно е, че повечето от тези 1200 гръцки танка са по-стари модели, но Атина вече преговаря за тяхната модернизация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Правилно

    55 13 Отговор
    Много добре правят !

    Коментиран от #3

  • 3 Капитализъм

    60 9 Отговор

    До коментар #2 от "Правилно":

    ... в действие!!! Значи съюза НАТО е на хартия!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Любомир

    65 9 Отговор
    Браво, невероятно ,20 супер модерни "невидими" изтребители F-35 .И ние си купухме и ще си купим още супер ,,невидими" самолети.Който не ми вярва, да ми докаже , че сме ги видели?
  • 6 Българка

    58 24 Отговор
    нас пък българите кои на фане той на поробва , ама ние пък сме свикнали и не ни прави впечатление

    200 години под гръцко робство, 500 години под турско , сега под краварско, цял живот все поробени сме били

    Коментиран от #25

  • 7 да де

    31 6 Отговор
    Аз се въоръжавам с пуканки дано да ми стигнат. Ще им гледаме сеира на съюзниците от първия ред чудейки се на кой да помогнем нали сме натовци.
  • 8 Читател

    39 2 Отговор
    A добър ден,само тук на територията нищо не се прави само кражби измами и далавери.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иванушка  🇷🇺

    56 23 Отговор
    Гърция - сиртаки с мастики 😁😁😁
    Не ги виждам грам срещу Турция, кога гърците са воювали за последно ?

    Коментиран от #34, #42, #46

  • 11 Твърде много за отбрана

    72 14 Отговор
    Твърде малко за война с Турция. Просто оръжейните компании изтръскват Гърция като брашнян чувал експлоатирайки страховете и комплексите на гърците от Турция.

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 войник

    33 16 Отговор
    абе няма ли кой да ги пита тия нато то нали ги пази защо им е да се въоръжават?

    ние нали затова си затрихме армията и сега сме окопирани от американски войници които са на бг територия но ние нямаме права над тази заграбена територия?
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 15 Отговор
    вън от нато, вън от ек

    тия са две терористични организаций вижда се че освен да ни вземат парите друго не правят
    нато-то ни накара да си нарежем SS-23 с което можехме да се защитим и всяваше репект

    европа па иска ни вземе златния резерв ако ли вече не са го взели и да седим бедни и зависими
  • 15 Алексис Доксас

    10 7 Отговор
    Еллада - емброс!
  • 16 Пешо

    23 13 Отговор

    До коментар #9 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Турция леко подхвърля, че иска земи от България.Като поискат референдум и НАТО, ще им помогне ФАЩ и ЕС също и ще се сместим, а и сме започнали в Софииско поле.С визи до Бургас, Пампорово ,Търговище и Варна.
  • 17 Да си чувал

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ставри":

    За морски граници?

    Коментиран от #29

  • 18 Танов

    28 14 Отговор
    Съюз Бг-Гърция, ако не искаме ордата да ни преасфалтира ..., докато аканджиите заселват татковината...

    Коментиран от #22

  • 19 що бре

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Не ти ли хареса как завърши първият?
  • 20 Фи14

    25 13 Отговор
    Накрая ще си взривим АЕЦа и ще пометем целия Балкански полуостров,барабар с азиатската част на Турция. И завинаги ще се приключи с този регион. Тук е започнала цивилизацията и тук ще е края и.

    Коментиран от #47

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Помагаме на по-слабия за изгода

    13 18 Отговор

    До коментар #18 от "Танов":

    Съюз с Гърция защото в момента са по-слаби, само материален и духовен, не и физически. До тогава докато двата ни най-голени врагове от историческа гледна точка се изпотрепят взаимно, окончателно.

    Пък, ако е дал господ после да си върнем и българските Беломорска и Одринска Тракия- още по-добре.

    Коментиран от #24, #26, #38

  • 23 Българските турци

    22 5 Отговор

    До коментар #11 от "Твърде много за отбрана":

    Турция уж претендира за острови ама при тия сделки в Гърция нама да останат гръцки острови !!! : )
  • 24 Смешната

    10 4 Отговор

    До коментар #22 от "Помагаме на по-слабия за изгода":

    По всички отношения България от Гърция само едно може да вземе.....
  • 25 Антитролер

    31 25 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Нещо се бъркаш. Последните 77 години сме все под руско робство.
  • 26 Антитролер

    45 11 Отговор

    До коментар #22 от "Помагаме на по-слабия за изгода":

    И кое му е добрето да си връщаме територии? Да ги обезлесим, обетоним, окрадем и направим крайно бедни като останалите ни територии?? Избива ме на ярост от такива мераци да съсипваме и съседни територии, прикрити зад някъде псевдопатриотизъм. До каквото се е докоснал българин, всичко е съсипано.

    Коментиран от #28

  • 27 Tърновец

    24 2 Отговор
    Ние се въоръжихме с надуваема лодка Херо Мустафа а вече имаме 3-4 адмирали генералите не знам колко са
  • 28 Протролер

    21 8 Отговор

    До коментар #26 от "Антитролер":

    Много е прав човека.
    Ми нали точно отнемането на територии и население ни доведе до това положения. Явно не си запознат с Берлинския конгрес, или Ньойския договор, и какво става с България и българите, как са помлени материално и духовно тотално..
  • 29 Ставри

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Да си чувал":

    Допълни го в Уикепедията, моля те.Да не забравиш , Грузия, за сега Украйна и Русия.
  • 30 Българин

    25 4 Отговор
    NATO насъсква Турция за островите Гърция да си харчи парите да може Америка да си продава невидимите самолети които се виждат само на хартия то Българите купиха такива самолети дето са на само хартия
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ДОСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка  🇷🇺":

    ДЪЛЖА ТИ ПОЧЕРПКА ПРИЯТЕЛЮ.
  • 35 ДОСТ

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    НОВ БАЛКАНСКИ СЪЮЗ. СРЕЩУ КОГО? СРЕЩУ СЪРБИТЕ. ХА ХА.
  • 36 Агата

    21 5 Отговор
    Ако се въоръжават срещу Турция, то това е малко. Ако правят това за себе си, пък е много.
    Войската ни няма да се меши достатъчно е да дадем по един калашнинов на футболните фенове и три дена.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Страхлива Велика Гърция

    11 16 Отговор
    Ердоган ще ви оправи чобани. Не се бойте.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Украйна Русия

    10 15 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка  🇷🇺":

    Те и Украйна не бяха воювали 77 год,а Русия не спря да води войни из целият свят,какво стана с тая огромна армия, не може да победи Украйна, започва да губи войната,Прочете ли Франция има двустранен военен договор с Гърция, дори държавата агресор да е от НАТО
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Няма такива

    7 1 Отговор
    Термини като Български турци, африкански японци,китайски бразилци и т.н.Българите не са цигани.

    Коментиран от #56

  • 45 Възмутена

    7 1 Отговор
    Ха такаа.Теглят заеми, за да ги наливат в икономиката на сащ.Е, имат ли право тези, които наричат сащ паразитна държава?
  • 46 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка  🇷🇺":

    последно се биха помежду си след всв
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 123

    2 2 Отговор
    Всички крадци си купиха недвижими имоти в Гърция и стане ли напечено в България, ще отлитнат в Гърция, а това са земи, на дедите ни. Бъдете здрави и много щастливи мигове в живота. Кратък е. Живейте както намерите за добре. Политиците да мислят, затова сте ги избрали.

    Коментиран от #53

  • 51 ТрифонЗарезан

    5 0 Отговор
    Страх гръцко лозе пази.
  • 52 Анонимен

    1 3 Отговор
    Гърците са изгонили, кои, тракийците през 1923, при сключване на договора между турция и гърция. Както е тръгнало мюсюлманите са мнозинство. За нула време ще ви глътне ерго.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 случаен

    2 2 Отговор
    те от въоръжаване натрупаха 200млрд.дълг,сега пак,и пак ще ги спонсорират и ще им опрощават,щот демокрацията печата яко,ама докога,кръчмарят иде
  • 56 Едуард Петров-Едо

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Няма такива":

    ДОБРЕ, БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ЦИГАНИ! Ами, тогава напиши, КАКВИ СМЕ! Тракологът Проф. Александър Фол, лека му пръст и Проф. Божидар Димитров, и на него лека му пръст, който от своя страна беше подчертан Българист, по различни научни пътища стигнаха до Еднакви Изводи, на които можем да дадем Вяра! Общо взето, коренното Българско и Румънско население, СМЕ БИОЛОГИЧНИ ТРАКИ (ДАКИ)! До средата на 19-ти Век, румънците са пишели на Кирилица-Българица, както и Цялата Руска Империя! Впоследствие румънският Крал......, решава да смени нашата азбука с Латиница и да въведе един квази-език! Но не успява да промени Православието, Което румънците, подобно на Българите, Гърците Руснаците и други, защото има Православни японци, корейци, виетнамци, казахи, таджики, киргизи, туркмени, чехи, словаци, унгарци, сърби, македонци, хървати, словенци, поляци, германци, французи, австрийци, естонци, литовци, латиши, американци, канадци, китайци, израелци, много хора от Централна и Южна Америка, от Африка, Австралия и Океания, и Южна Азия) Истинската Духовна История на Човечеството, която е достатъчно сложна, Я Знае Само и Единствено Господ Бог! Нека Всемогъщият ни пази от Криворазбраната цивилизация! АМИН!

    Коментиран от #61

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ЕленовъдаЗелен

    1 2 Отговор
    Смешните гърци какво ли си мислят че Дания "дава" а Турция "турга" такали от това ли ги е страх.
  • 61 ПравоСъде

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Едуард Петров-Едо":

    Какъв румънски крал ми и тои като новоназначения наш цар на България след Османско е бил от германски произход и то католик така както гръцкия и албанския разбира се че какво друго да стори.
  • 62 Mуса

    1 0 Отговор
    Ако беше Дания гърци нямаше да има съседи на Турция. А Датчани.
Новини по държави: