Last news in Fakti

31 Август, 2022 19:07 1 868 37

Анкара се оплака на НАТО за предполагаемото прехващане на турски изтребители от гръцка ПВО система С-300

  • турция-
  • гърция-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • с-300

Турското военно министерство заявява, че действията на Атина противоречат на съюзническия дух и че ще информира секретариата на НАТО и страните членки

Анкара се оплака на НАТО за предполагаемото прехващане на турски изтребители от гръцка ПВО система С-300 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция ще информира НАТО „за провокациите на гръцката страна чрез използване на зенитно-ракетни комплекси С-300 в района на Егейско и Средиземно море“, съобщи днес турското министерство на националната отбрана, цитирано от Анадолската агенция.

От министерството отново заявиха, че тези системи за противовъздушна отбрана, които са руско производство, са били използвани за радиолокационно прехващане на турски изтребители Ф-16 западно от гръцкия остров Родос. Гърция категорично отхвърли твърденията на Турция.

Турското военно министерство заявява, че действията на Гърция противоречат на „съюзническия дух“ и че ще информира секретариата на НАТО и страните-членки.

Гръцки анализатори коментираха, че Турция се опитва да използва предполагаемия инцидент, за да демонстрира, че с ракетните си комплекси С-300 руско производство Гърция фактически поставя отбраната на НАТО на същия риск, какъвто се твърди, че произлиза от придобиването на руски системи С-400 от Турция.

Самият турски президент Реджеп Тайип Ердоган каза вчера, че със съгласието си да доставят на Гърция изтребители Ф-35 САЩ са открили пътя за включването им в една система с руски противовъздушни комплекси, а са отказали доставката на Ф-35 на Турция с такъв аргумент.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    10 4 Отговор
    И ние имаме Ц-300 и си купуваме Ф-КИ пък какво , тези Ц-300 са на 40 години не са нови като Ц-400.

    Коментиран от #9, #27

  • 2 КОТарАК

    7 3 Отговор
    аре мятайте и вие-поне напълно ще изчезне ковида от заглавита

    Коментиран от #5

  • 3 Продажна измет

    6 18 Отговор
    Бой по продажните фесове, що не се жалят на пуся?

    Коментиран от #28

  • 4 Тити

    12 7 Отговор
    Само да се не разплачете ,защото и аз ще ревна . Тия гадни Гърци как само смеят да се оплакват когато им нарушават въздушното пространство ,когато риболовни кораби ловуват в техните теритириални води ,когато катери на бреговата охрана акостират на техните острови . И наи много ме дразнят Гърците , когато се оплакват ,че сме им взели 1/3 от острое Крит и сме го населили с турци . Сега и газ неможело да си точим от тяхна територия . Много нагли тия Гърци бе .

    Коментиран от #8

  • 5 Цхйхб

    4 17 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    США си изнесоха ядрени глави от Имджерлик в Гърция и турците ги е яд.

    Коментиран от #12

  • 6 Бил

    23 6 Отговор
    Всички се въоражават с руски оръжия защото са най добрите.
  • 7 Киро про100то

    16 3 Отговор
    Искам да се оплача пред HATO от гърците, че ползват съветските системи С300 и от турците, че си закупиха руски системи С400. Санкции за гърци и турци!
  • 8 Академик

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тити":

    Турски рибар в международни води се спречква с гръцката брегова охрана. Гърците си отиват.

    Коментиран от #34

  • 9 дддд

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    И С-300 и С-400 не стават за нищо.Освен това изтребителя винаги е по-добър вариант,защото ПВО-то може да бъде унищожено много лесно.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "дддд":

    Не е баш така щото Ц-400 има покритие в радиус от 400 км.

    Коментиран от #14

  • 12 Кубрат

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Цхйхб":

    от това не е много за оплакване . Там където съхраняваш ядрени боеприпаси , точно на там са насочени противовесни сили ( ракети ) който да попречат използването на първите . Сега ако найстина ги няма това е повод за отдих .

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Хаха

    1 7 Отговор

    До коментар #12 от "Кубрат":

    Напротив точно там никой няма да смее да гъкне, а такива русофили скъсаняци без армия ще ходят на фронта.
  • 14 ПВО

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    400 км. ако няма планини.За гърците да си пазят островите
  • 15 Равновесие

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Кубрат":

    Що не разрешат на всяка страна да има по 10 ядрени ракети. Щот сега рашките се репчат ,ама ако знаят ще врага има и той атом ще се замислят.Така е и с другите.Ще настане мир
  • 16 Интелектуалец

    4 7 Отговор
    Ще видим колко ще им издържат нервите на турците в тази игра. Ердоган е хитрец. Няма да настъпи мотиката пръв.
  • 17 Вашингтон

    4 5 Отговор
    Работата на гръцките С 300 е да прихващат нарушители а вие какво правите в гръцка територия да не сте бежанци а турски окупатори на Кипър

    Коментиран от #29

  • 18 да де

    1 2 Отговор
    Егати НАТО-то!!! Съюзниците ке се пуцат едните с С-300, а другите С-400 май нЕмат вярва на американските системи.
  • 19 Ганьо

    5 3 Отговор
    Ами той Бай Ердо си знае работата. Пуска ги напред да се мислят за нещо, официални предупреждения и законни позиции, след това една операция гръцка маслинка и айде кой от къде е...

    Коментиран от #20

  • 20 Вашингтон

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ганьо":

    Да не стане втори разпад на турската империя, този път Ататюрк го няма да събира устанките за да прави мюсюлманска федерация

    Коментиран от #21, #25

  • 21 Ами и при втория разпад

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Вашингтон":

    Пак ще извършат гърците в морето 🤣🤣🤣
  • 22 Болката е голяма

    5 0 Отговор
    Реджеп Тайип Ердоган не рядко споменава „американската база“ (както той я нарича) в Дедеагач, която, както казва той, е близо до Турция и поставя въпрос не само към Атина, но и за да чуе Вашингтон "за какво им трябва на американците такава база?".В същото време не остава незабелязан от турската военна дипломация фактът, че на пристанището на Александруполис непрекъснато пристигат кораби с военно оборудване от много страни от НАТО (с изключение на Турция, разбира се).

    Така например 21 май 2022 г. ще бъде записан в паметта на жителите на Дедеагач като „ДЕН Д“. Беше събота, когато гигантският "USS Arlington" на ВМС на САЩ акостира на пристанището и започна "десантът" на повече от хиляда морски пехотинци, както и бойни хеликоптери, танкове и друга важна военна техника. В края на август се очаква в Дедеагач да пристигне кораб на италианския флот.

    Друг гигантски американски превозвач се очаква да пристигне през септември, за да натовари и разтовари боеприпаси. Британците са инсталирали постоянен военен съветник в пристанището, така ще направят и всички страни от НАТО.
  • 23 Болката е голяма

    3 0 Отговор
    Лагерът Джанули в Дедеагач е готов да посрещне първите войници на НАТО след няколко седмици . Този лагер се намира само на 20 километра (по права линия) от гръцко-турската граница. Няма друга база на НАТО толкова близо до Турция и това е причината да дразни Анкара.

    И нейното раздразнение се проявява чрез провокиране в Егейско море с нарушения, с нарушения на правилата за въздушно движение с прелитане и (много често напоследък) с виртуални въздушни битки, като тази, която наскоро се случи над Кастелоризо. В края на краищата Реджеп Тайип Ердоган не рядко споменава „американската база“ (както той я нарича) в Дедеагач, която, както казва той, е близо до Турция и поставя въпрос не само към Атина, но и за да чуе Вашингтон "за какво им трябва на американците такава база?".

    „Американската армия в Александруполис ни притеснява. Това заяви преди дни турският пенсиониран адмирал Джихат Яйджъ, архитект на доктрината "Синята родина", но и на турско-либийския меморандум. Повод за изявленията му беше струпването на американски сили в пристанището на Александруполис, като част от учение на съюзниците. Въпросният адмирал е раздразнен, защото, както твърди, Джо Байдън е "приятелски настроен към Гърция".
  • 24 Болката е голяма

    3 0 Отговор
    „Суда на Севера“ беше името на Александруполис от ръководителя на GETHA генерал Константинос Флорос, докато американският сенатор и председател на (влиятелната) комисия по външни работи и отбрана Робърт Менендес го посети (заедно с американския посланик Джордж Цунис) инспектиране на неговите съоръжения.

    От Дедеагач американският сенатор искаше да направи изявления, осъждащи нарушенията на националното въздушно пространство, но също така и намерението на Турция да закупи още един набор от руски противовъздушни ракети С-400, като каза, че по този начин Турция ще бъде изключена от F-16 програма за надграждане.

    Точно вчера на срещата, която министър-председателят Кириакос Мицотакис имаше в Максимос с члена на Камарата на представителите на САЩ Джон Сарбани, се говори за Гърция, която се очерта като стълб на стабилността, сигурността, но също така (особено за Александруполис) " транспортен възел в по-широкия район“.
  • 25 Ганьо

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вашингтон":

    Първо си научи урока, че злобата ти пречи. Турска империя не е имало, разпада се османската империя...

    Коментиран от #26

  • 26 Трябва да четеш

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ганьо":

    Повече история
  • 27 Да ама

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    С300ките ,които Гърция има са също стари ,не са модернизирани даже . Предадени са от Южен Кипър на Гърция ,щото Турция ги уплаши ,като си ги взеха и за да не бъдат окупирани пак си ги дадоха на Гърция ,ама пък си останаха така . Не успяха да ги модернизират ,щото САЩ им попречи . Няма да вършат голяма работа, Турция ако иска маже да ги свали.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ти си галфон

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Вашингтон":

    Турските ф16 ескортират американско Б52 по молба на Нато. Прихващането става именно тогава. Което е уникална възможност пред Турция да ги думне тея с300. И никой думичка не може им продума. Малките леко настъпи ха мотика та.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТИТИ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Академик":

    Да така е . Точно за това говоря. Предполагам ,че не само аз мисляче това не е редно
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Онзи

    1 0 Отговор
    Лошо дрънкането на оръжия между съюзници е лош сигнал. Нато не е същото НАТО. Сега е мега американска компания НАТО
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: