Last news in Fakti

25 Август, 2022 21:47 1 757 10

Атина: Гръцките военновъздушни сили осуетяват по законен начин турските провокации над Егейско море

  • гърция-
  • ф-16-
  • турция-
  • егейско море-
  • карпатос

Според министерството в този ден турските самолети са се появили внезапно на изток от гръцкия остров Карпатос, намесвайки се в маршрута на полет на американски самолети Б-52 и същевременно нарушавайки правилата за въздушно движение

Атина: Гръцките военновъздушни сили осуетяват по законен начин турските провокации над Егейско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцките военновъздушни сили осуетяват по законен начин турските провокации над Егейско море, заяви на брифинг днес гръцкият правителствен говорител Янис Иконому, цитиран от гръцки медии.

Той беше помолен да коментира твърденията на турски медии, позоваващи се на източници от министерството на отбраната на Турция, за това, че в сряда турски самолети отново са били подложени на преследване от страна на гръцки изтребители Ф-16.

"Гръцките Ф-16 не извършват незаконни действия и не създават препятствия за самолетите на други държави. Те се намират там, за да защитават въздушното пространство на Гърция и с голяма ефективност осуетяват турските провокации, както на всички е известно", посочи той.

Министерството на отбраната на Гърция съобщи във вторник, че турски военни самолети са извършили в рамките на деня 78 нарушения на въздушното пространство на Гърция, като всеки път са изпращани гръцки военни самолети, за да ги прехванат.

Гръцкото министерство на отбраната също така отговори на твърденията на Анкара, че гръцки изтребители са държали под радарен контрол в понеделник турски Ф-16, участващи в мисия на НАТО в Източното Средиземноморие.

Според министерството в този ден турските самолети са се появили внезапно на изток от гръцкия остров Карпатос, намесвайки се в маршрута на полет на американски самолети Б-52 и същевременно нарушавайки правилата за въздушно движение, тъй като не са получили летателни планове.

За прехващането им са вдигнати четири изтребителя Ф-16 на гръцките военновъздушни сили от остров Крит.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Дън

    11 2 Отговор
    Сега на кой да помагам по напред ?
  • 2 Бий

    9 12 Отговор
    арабо-цигана то от друго не разбира.
  • 3 Не е ли

    6 2 Отговор
    Обратното
  • 4 Българските турци

    13 5 Отговор
    Когатo инцидентът стане целият свят ще види кой прав кой крив...Не забравяйте имаше инцидент и с Руски и Сирийски самолет...И в двата случая имаше призив към НАТО да задейства член 5 ...и на НАТО или не им стискаше или държаха турците в алианса за пушечно месо като в Корейската война вече 70 години ! Това е и моментът когато се спука първата пукнатина между Турция САЩ и НАТО която расте вече всеки ден !...
  • 5 Реджеб

    15 10 Отговор
    Турците не ги бива много да търпят. Ще хапят устни при подобни "произшествия" два три пъти и после ще стане патаклама.

    Коментиран от #8

  • 6 Българските турци

    8 5 Отговор
    Защо Путин не реагира за сваления самолет както подобава тогава...а спря само вноса на домати от Турция и ограничи руските туристи ?...Сега всички ще скокнат че се уплаши не от Турция разбира се ...а от НАТО и член 5 ! Има логика ама не е така ! Путин жертва един изтребител с екипажа и реагира така само за да докаже на Ердоган че САЩ и НАТО няма да си мръднат и пръста заради Турция...и всичко това му беше известно от годините в КГБ на СССР...Така започна тяхната "дружба"...Сега Ердоган говори в своя си стил публично навсякаде а Путин не го "чува" но на четири очи какво си говорят знаят те двамата , преводачът им и един Господ !!!
  • 7 Ййй

    7 6 Отговор
    Турция е брутално силна държава мощна, не знам какъв е този наш комплекс да гледаме в миналото и вътрешно да ги искаме на земята турците, били са тарикати и сега също са..
  • 8 един от многото

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реджеб":

    Чудя се какво чакате още , ами не спретнете най големия сеир в историята!
  • 9 Сато

    3 0 Отговор
    Пак напънлили цертвените гастицки.Свикнали са
  • 10 Агата

    1 0 Отговор
    Тоз който търси, намира. И парата и белята.
Новини по държави: