Отидете към основна версия

1 367 12

Германия разреши доставка на руски уран, предназначен за френски атомни централи

  • гемрания-
  • уран-
  • руски-
  • доставки-
  • атомна централа

Германското правителство заяви снощи, че не може да спре преработката в обект в Германия на пратка руски уран

Източник: БГНЕС

Германското правителство заяви снощи, че не може да спре преработката в обект в Германия на пратка руски уран, предназначена за френски атомни централи, тъй като атомното гориво не попада в обхвата на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, предаде Асошиейтед прес.

Природозащитници призоваха Германия и Нидерландия да блокират транспортирането на пратката уран на борда на руския кораб "Михаил Дудин", който в момента е на котва във френското пристанище Дюнкерк, до завод за преработка в Линген, близо до германско-нидерландската граница.

"Нямаме правни основания да възпрепятстваме транспортирането на уран от Русия, тъй като санкциите, наложени от ЕС заради руската инвазия в Украйна, освобождават вноса на ядрено гориво... в ЕС от забраните", заяви Андреас Кюблер, говорител на германското министерство на околната среда.

Изпълнението на мерките за безопасност на пратката е било проверено и е установено, че тя отговаря на изискванията, което означава, че германските власти трябва да я одобрят, каза още той.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: