Отидете към основна версия

2 820 59

Проф. Румен Кънчев: Стратегическият въпрос за Запада е дали Русия да бъде оставена в лапите на Пекин

  • румен кънчев-
  • въпрос-
  • запада-
  • русия-
  • лапите-
  • пекин

Ако няма ядрена ескалация, Русия ще загуби войната, казва бившият заместник-министър на отбраната

Снимка: БГНЕС

"Централният стратегически въпрос за Запада, САЩ и НАТО не е Украйна. След безнаказаната и незаконна по международното право анексация на Крим, централният въпрос е геостратегическото позициониране на Русия след този конфликт. Русия е силно изостанала в икономическо и технологично отношение и затова проблем на западните демокрации е дали тя да бъде оставена в лапите на Пекин, което Путин се опитва да направи, или той да намери достойнство, чест и кураж, за да прекрати по някакъв начин тази операция и Русия да запази лицето си на една световна сила".

Това каза пред БНР проф. Румен Кънчев, експерт по международни отношения, бивш заместник-министър на отбраната.

По думите му Русия не може да бъде икономически стабилна в следващите 30 години:

"Може да възстанови донякъде армията си, въпреки че в тази кампания в Украйна ние видяхме една много слаба армия, която започна да отстъпва на украинската армия".

Проф. Румен Кънчев припомни, че след разпадането на СССР Украйна е притежавала 4000 ядрени бойни глави (до Меморандума от Будапеща) и с този потенциал е била третата ядрена сила в света - след САЩ и Русия.
"Въпросът дали трябва да се премине границата на използване на ядреното оръжие. Дори и най-малкият знак за това ще означава ядрена ескалация на конфликта и преминаване в съвсем други параметри. От локален - между Русия и Украйна - ще се трансформира в европейски - с участието на НАТО. Дано Русия да има добро разузнаване и да не допусне политическото ръководство за пореден път да сгреши. Защото, благодарение на погрешни оценки, се стигна до тази тежка стратегическа грешка, която направи Путин, вкарвайки Русия в блатото на една война, която, ако няма ядрена ескалация, Русия със сигурност ще загуби", коментира експертът по международни отношения.
Прогнозата на бившия заместник-министър на отбраната за развитието на войната в Украйна е:

"До месец и половина, т.е. малко преди началото на зимата, армията на Украйна ще нанесе още едно поражение и ще направи втора офанзива. Зимата е удобен период и за двете страни - Русия трябва да подготви отново кампанията си, ако реши да остане в тази игра, а Украйна ще има време да получи нови ново високоточно оръжие от НАТО и САЩ, за да подготви отново армията си, за да проведе след зимната пауза по-мащабни и настъпателни действия, така че да започне да отвоюва териториите, завладени от руската инвазия".

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания