Last news in Fakti

19 Септември, 2022 21:10 2 815 59

Проф. Румен Кънчев: Стратегическият въпрос за Запада е дали Русия да бъде оставена в лапите на Пекин

  • румен кънчев-
  • въпрос-
  • запада-
  • русия-
  • лапите-
  • пекин

Ако няма ядрена ескалация, Русия ще загуби войната, казва бившият заместник-министър на отбраната

Проф. Румен Кънчев: Стратегическият въпрос за Запада е дали Русия да бъде оставена в лапите на Пекин - 1
Снимка: БГНЕС

"Централният стратегически въпрос за Запада, САЩ и НАТО не е Украйна. След безнаказаната и незаконна по международното право анексация на Крим, централният въпрос е геостратегическото позициониране на Русия след този конфликт. Русия е силно изостанала в икономическо и технологично отношение и затова проблем на западните демокрации е дали тя да бъде оставена в лапите на Пекин, което Путин се опитва да направи, или той да намери достойнство, чест и кураж, за да прекрати по някакъв начин тази операция и Русия да запази лицето си на една световна сила".

Това каза пред БНР проф. Румен Кънчев, експерт по международни отношения, бивш заместник-министър на отбраната.

По думите му Русия не може да бъде икономически стабилна в следващите 30 години:

"Може да възстанови донякъде армията си, въпреки че в тази кампания в Украйна ние видяхме една много слаба армия, която започна да отстъпва на украинската армия".

Проф. Румен Кънчев припомни, че след разпадането на СССР Украйна е притежавала 4000 ядрени бойни глави (до Меморандума от Будапеща) и с този потенциал е била третата ядрена сила в света - след САЩ и Русия.
"Въпросът дали трябва да се премине границата на използване на ядреното оръжие. Дори и най-малкият знак за това ще означава ядрена ескалация на конфликта и преминаване в съвсем други параметри. От локален - между Русия и Украйна - ще се трансформира в европейски - с участието на НАТО. Дано Русия да има добро разузнаване и да не допусне политическото ръководство за пореден път да сгреши. Защото, благодарение на погрешни оценки, се стигна до тази тежка стратегическа грешка, която направи Путин, вкарвайки Русия в блатото на една война, която, ако няма ядрена ескалация, Русия със сигурност ще загуби", коментира експертът по международни отношения.
Прогнозата на бившия заместник-министър на отбраната за развитието на войната в Украйна е:

"До месец и половина, т.е. малко преди началото на зимата, армията на Украйна ще нанесе още едно поражение и ще направи втора офанзива. Зимата е удобен период и за двете страни - Русия трябва да подготви отново кампанията си, ако реши да остане в тази игра, а Украйна ще има време да получи нови ново високоточно оръжие от НАТО и САЩ, за да подготви отново армията си, за да проведе след зимната пауза по-мащабни и настъпателни действия, така че да започне да отвоюва териториите, завладени от руската инвазия".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    70 30 Отговор
    И тоя льохман го раздава "велик стратег".Мечката има лапи,Драконът има огнен дъх бе,льольо..

    Коментиран от #58

  • 2 Хохо секса

    33 68 Отговор
    А ако има ядрена ескалация, Русия ще изчезне от картата на света!

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Някой

    69 17 Отговор
    Много народ стана професор, заработвайки грантове.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нострадамус от Злокучене

    32 61 Отговор
    Първо ще бъде свален режима в Кремъл,а Плешивият Бункерен Плъх ще свърши като Чаушеску,Садам,Кадафи или Милошевич.След което или Русия ще стане една по-нормална държава,или ще се разпадне на няколко субекта,които ще започнат конфликти помежду си.Ако Запада не се намеси,Китай ще прилапа по-голямата част от РФ,ако не и цялата.Ще дойде ден,когато руснаците ще бягат на Запад през Китайско-Финландската граница.

    Коментиран от #8, #35

  • 6 Айде сега..

    58 21 Отговор
    Той Западът едвам диша,не може да си изхрани бежанците,с големи политики ще ми се занимава..Зими идват,ей,няма да е само идващата..Как ще я топлите трайно гостуващата Африка?

    Коментиран от #59

  • 7 Хихихи..

    51 10 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо секса":

    Тя ще изчезне,ами Светът къде ще иде?

    Коментиран от #19, #20, #51

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Коко

    53 14 Отговор
    Кой му е дал на този професорска титла ми е интересно.
    Друго интересно около него няма!
  • 10 Доц.Врачка Шашкънлиева социаленпроктолог

    47 11 Отговор
    проф.кънчо от университета в ДолноУйно
    се иСказа
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Русофил

    12 25 Отговор
    Тук ребятата не виждат лапи, виждат уста на дракон, която налапва мечка.

    Коментиран от #18

  • 13 бай Даньо

    10 29 Отговор
    Професора е прав . Китайците насърчават руснаците в глупавата авантюра защото жълтурите печелят и от двата изхода . Запада губи - Русия и Китай печелят, Русия губи - Китай печели . Украйна губи винаги, да им е честит Зелински.

    Коментиран от #17

  • 14 Туй могу тапу пруфесурче

    17 11 Отговор
    Те лапите са три не четири, според тоя изфирясалия: САЩ, Европа и Китай. Ама четвъртата командва. Ох какой дуракчок, ох какой центаджия?
  • 15 Керът

    15 26 Отговор
    Представям си сега воят на ватниците, най-мразят лато им се казва реалността право куме в очи...
    🤣🤣🤣😂😂😂😂🤣🤣🤣😂😁🤣🤣😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хихихи..

    16 5 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Цялата Мечка ли налапва или само подпоясната и област?

    Коментиран от #26

  • 19 Хахо кекса

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    Ама като започнете да задавате едни въпросиии....
  • 20 Куку флекса

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    Ми къде, на Мачу Пикчу у царевичака.
  • 21 Сатана Z

    19 8 Отговор
    Много прост човечец,обременен от своето комунистическо минало и фашистко настояще.
    Еничар.

    Z
  • 22 Ми това обяснява много неща

    17 9 Отговор
    Щом такъв ни е бил заместник-министър на отбраната, ясно е защо нямаме никаква армия.
    Слабата руска армия с нейните около 160 000 в Украйна се противпоставя доста успешно на над 1 милионната украинска армия, снабдявана от цялото НАТО+. Че даже им взе и над 20% от територията.
    Ако беше малко по-силна или ако Путин прати още малко сили ...
  • 23 Мудя се как

    12 5 Отговор
    ни правят професори, ме и министри на отбраната. Толкова сте тъпи, че заради такива све без армия и саже не све и дупка дори последна в кавала, а просто нищо. Воже ли да се изщазваш неподготвен, че Русия безядрен удар няма шанс срещу Украйна. Ами тя Рукия умаства с няма 10% от силите си в тази операция. А, я кютук прост си предстани, че долани саво още 19%какво ще стане,или за толкова нямаш акъл да мислиш. Аван от такива министри като теб и всимки останали където не сте си на местата и сте като ръждиво леке на бял плат. Такива като теб ни затриха и достойнстното и армията и предадохте и продадохте страната. За пари всичко правите, дори сте по-зре от проститутки, защото те поне доставят удонолствие а вие отвращение.

    Коментиран от #27

  • 24 БОГ Благослови Америка

    7 22 Отговор
    и САЩ да са най могъщата държава в Света, защото Американците винаги са помагали на по слабите, беззащитните и нуждаещите се от помощ и са се борели за Свободата срещу диктаторите !
    САЩ с техния западен хуманизъм спасяват азиатската варварщина на Русия над 5 пъти от глад и през 2СВ от капитулация, разруха и разпад, НО за благодарност от Русия получават само омраза и пожелания за гибел..!!!
    Днес много българи си спомнят за 90 години на ХХ век,когато Русия след разпада на комунизма в СССР е в пълна икономическа, политическа, демографска и хуманитарна катастрофа, напълно е разорена и докарана до просешка тояга и въпреки политическата и идеологическа конфронтация , САЩ са тези които тогава подават ръка на Русия след като виждат опити за Демокрация и я спасяват от гражданска война, глад и мизерия.! За 5 години (от 1992 до 1997) американските президенти отпускат милиони финансова и икономическа помощ за възстановяването на Русия / Бил Клинтън предлага и покани Русия да е в НАТО/ и САЩ организират над 500 полета на транспортни самолети до Москва с омразното днес на Русия НАТО, които пренасят стотици хиляди тонове помощи, храни и медикаменти и дават право на милиони руснаци да се заселят в САЩ за да търсят по добър живот..!!Днес Путин по всякакъв начин се опитва да направи Русия васал на Китай за да се противопостави на САЩ , затова бъдещето място на Русия вече няма да е в Европа, а в Азия

    Коментиран от #38

  • 25 Павел

    20 5 Отговор
    Айде пак неофашистка евроатлантическа пропаганда на килограм....аман бе
  • 26 Русофил

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Хихихи..":

    Утре ще питам ребятата като дойдат за подробности.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Балканджия с ракия

    8 21 Отговор
    Не трябва да си голям стратег за да разбереш, че Русия ще загуби тотално войната, дори и децата го разбраха. Големите проблеми започват обаче,после с разпада на Мордар, десетилетия безконечни войни за територии или водка между ханствата, хаганствата и республиките. Един път Запада спаси Русия от разпад 90те години на миналият век заради безстопанствените ядрени ракети, ама сега дали ще иска. Оркистанците са си най големи врагове и по голям враг от себе си Русия няма.

    Коментиран от #33, #34

  • 29 Язък че

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "Червената Соня 🇻🇳":

    си майор, както се определи някъде, а нямаш понятие от стратегия и мислене за повече от тава в момента. Вярна ще се окаже приказката от едно време, ме когато Господ е раздавал акъл, военните са били на учение и са се крили под моста и за това не ги е намерил. Добре е, че Путин не висли като теб защото да е загубил до сега. А, тай стратега ги мави и вави, сокато се изтошят и дагулят сили, както нече се вижда из цяла западнала европа, да укрите те говорим въолще те не са и фактор оснен пушечен матрял на американците и запада. Хубавото тепърва предстои, нека гледаме основтото действие без много коментари, защото са грешни, особенно тези за това как Русия губи и Украйта печели. Фактите и действителността е коренно различни от това което се ппедставя по нашите и западни инфо мрежи.

    Коментиран от #32

  • 30 В.В.П.

    10 2 Отговор
    Ехаааа,как умно гледа туй куче на верижка..Много сее изказват тез бивши ,бивши .
  • 31 Тия

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Червената Соня 🇻🇳":

    200 хиляди са укпаинските загуби, въпреки, че са доста занижени поне с 2 до3 пъти.
  • 32 Чоко.

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Язък че":

    Не разбираш ли че Соня,, се прави на експерт от дивана .И такива са нужни..Начетен е .има ерудиция .може да е учил .Но не разбира ,какво става в момента!!!. Аааааа..
  • 33 ДИД

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Балканджия с ракия":

    Пий си ракията и си трай. Не ставаш за анализатор.
  • 34 Е ти не си

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "Балканджия с ракия":

    тито от глемите нито от малките, защото би било хубаво да знаеш, че Русия никога не губи, а само печели. Няма да те убежсавам, но ще ти препоръчам да следиш нещата и след месец да се изтръсщаш по въпроса.
  • 35 Боко Тиквата

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нострадамус от Злокучене":

    Трябва да спреш дрогата. Зле ти се отразява, халюцинираш.
  • 36 !!!?

    5 7 Отговор
    Путинофилите ваче не питат кога Зеленски ще започне контраофанзива срещу кремълските варвари събрани от затворите и монголските степи !!!?
  • 37 Хохо секса

    5 11 Отговор
    Путин да бъде оставена в лапите на Пекин!
    Китайците ще му изпият кръвчицата и след това ще му изсмучат костите...
  • 38 В.В.П.

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "БОГ Благослови Америка":

    Целувай знамето със петолъчките.Гаад блест..Обаче да се махат от България!.О ново село ,от земята ми специално..!
  • 39 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    6 3 Отговор
    Все бивши се изказват ..Много бивши ..Сегашните ,се видяха за малко в Мадрид , поговориха,, Борис ,отиде на музей,Драги му беше лошо ,Джо си легна рано ..и накрая ялов гуууй.Решиха да нападнат Мали , може би..
  • 40 Cерящият Бик

    13 3 Отговор
    тоа па, Западът сега е зает да мисли по колко минути да се къпе и кои предприятия да затвори първи, изобщо не му е до Русия
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Дуцен т

    7 1 Отговор
    Много наивни тези.
    Конфликтът е между ЕС и САЩ и Русия, а Украинъ е територия на която се водят военни дйствия.Такава ще е съдбата на и на другите дребсъци - балтийските емирати, Армения, Грузия, Българив, македония и пр. - площадки за войни

    Коментиран от #45

  • 43 Професоре кажи

    10 1 Отговор
    при ядрена ескалация ти от победителите шъ си. От америчко фантазия ли шепнат.

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хохо секса

    5 8 Отговор

    До коментар #42 от "Дуцен т":

    Казваш:
    "Конфликтът е между ЕС и САЩ и Русия"
    Тогава какво странно ти се вижда, че ЕС и САЩ изпращат оръжие в Украйна?
    Защо Русия мрънка?
    Нали воюват?
    Без оръжие не става....

    Коментиран от #48, #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хохо секса

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    Светът може би ще отиде също в небитието...
    Странно ми е, че се кефиш от тази възможност
  • 52 Кой разбрал, разбрал ...

    4 7 Отговор
    До месец и половина, т. е. малко преди началото на зимата, армията на Украйна ще нанесе още едно поражение и ще направи втора офанзива. Зимата е удобен период и за двете страни. Русия трябва да подготви отново кампанията си, ако реши да остане в тази игра. А Украйна ще има време да получи ново високоточно оръжие от НАТО и САЩ. За да подготви отново армията си. За да проведе след зимната пауза по-мащабни и настъпателни действия. Така че да започне да отвоюва териториите, завладени от руската безмозъчна инвазия.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Това било министър моля ви се!

    6 1 Отговор
    "Международно право" няма, особено за военните набези на САЩ. Разбира се ако това недоразумение го каже, ще му спрат Американската ярма и ще отслабне поне с 50кг.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Румен Кънчев роден в САЩ??

    3 0 Отговор
    Хвали политиката на Борисов???? Няма смисъл да се чете!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Товарищ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Товарищ ХихиМИХИ


    Четвъртия райх загуби войната.

    не ви се вярва, и мечките ибили имаби лапи, Драконите огнени езици, ама Путлеризма и майоизма нямат шанс.

    това че по население
    , Четвъртия райх, китай и Индия са над 50% не прави равенство във Войната.

    Рашистите не могат да повярват, че при налични сармати и не знам какви си жеилеза и ще загубят Войната.

    Смърт на комунизма и путлеризма!
  • 59 Товарищ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Айде сега..":

    Товарищ, запада си диша и се справя.
    даже се мисли как да се реши проблема с енергетиката, за да не се купува много метан.
    Ама Изтока какво прави и какво ще прави.

    Четвъртия райх трябва да капитулира!
    Смърт на комунизма и путлеризма.

    А за тошовизма, пещовизма, гоцевизма, курнелизма и бойковизма, е направо повръщане!
    Аман от тъпи комунисти и нагли терористи!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания