Отидете към основна версия

1 614 2

Тувалу обяви извънредно положение поради продължителната суша

  • тувалу-
  • остров-
  • суша-
  • извънредно положение

Тувалу обяви извънредно положение поради продължителната суша, обхванала страната.Генералният губернатор Тувалу Тофига Ваевалу Фелани заяви, че извънредното положение ще продължи 14 дни

Снимка: Shutterstock

Тувалу обяви извънредно положение поради продължителната суша, обхванала страната, съобщи ДПА. Държавата, състоящата се от девет острова, се намира в Тихия океан на около 3700 километра северно от Нова Зеландия. Тя е много зависима от валежите, които са основен източник на прясна вода. На нито един от островите няма реки, а подпочвените води са изключително ограничени.

Генералният губернатор Тувалу Тофига Ваевалу Фелани заяви, че извънредното положение ще продължи 14 дни. Министърът на външните работи Саймън Кофи съобщи, че страната с население от 11 хиляди души се сблъсква и с първите си случаи на КОВИД-19. "Времена на изпитания, но ние оставаме непоколебими във вярата си", заяви той в "Туитър".

През август кратките дъждове в някои части от страната не бяха достатъчни, за да облекчат засушаването. На някои от островите валежите са под средното ниво и запасите от вода в резервоарите намаляват, особено в столицата Фунафути.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини