Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 14:55 1 597 2

Тувалу обяви извънредно положение поради продължителната суша

  • тувалу-
  • остров-
  • суша-
  • извънредно положение

Тувалу обяви извънредно положение поради продължителната суша, обхванала страната.Генералният губернатор Тувалу Тофига Ваевалу Фелани заяви, че извънредното положение ще продължи 14 дни

Тувалу обяви извънредно положение поради продължителната суша  - 1
Снимка: Shutterstock

Тувалу обяви извънредно положение поради продължителната суша, обхванала страната, съобщи ДПА. Държавата, състоящата се от девет острова, се намира в Тихия океан на около 3700 километра северно от Нова Зеландия. Тя е много зависима от валежите, които са основен източник на прясна вода. На нито един от островите няма реки, а подпочвените води са изключително ограничени.

Генералният губернатор Тувалу Тофига Ваевалу Фелани заяви, че извънредното положение ще продължи 14 дни. Министърът на външните работи Саймън Кофи съобщи, че страната с население от 11 хиляди души се сблъсква и с първите си случаи на КОВИД-19. "Времена на изпитания, но ние оставаме непоколебими във вярата си", заяви той в "Туитър".

През август кратките дъждове в някои части от страната не бяха достатъчни, за да облекчат засушаването. На някои от островите валежите са под средното ниво и запасите от вода в резервоарите намаляват, особено в столицата Фунафути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    1 8 Отговор
    Извънредното положение е, че Купейкин е прикрит соросоид
  • 2 цербер

    3 0 Отговор
    Фунафути е атол в Тихия океан, заеман от едноименната столица на малката островна държава Тувалу намираща се в Океания/в Тихия океан/.