Отидете към основна версия

3 018 55

"Неуспешната интеграция" ли е причината за безредиците в Берлин на Нова година?

  • германия-
  • интеграция-
  • мигранти-
  • полиция-
  • престъпност-
  • берлин-
  • нова година

41 полицаи пострадаха, а 145 души бяха арестувани след атаки срещу служители на реда в Берлин в новогодишната нощ. Какви са причините за насилието?

Снимка: БГНЕС/ EPA

41 полицаи пострадаха, а 145 души бяха арестувани след атаки срещу служители на реда в новогодишната нощ в Берлин.

Политическият дебат за причините, довели до насилието, продължава да набира инерция. Чуват се твърдения, че зад случилото се стои неуспешна интеграционна политика. Полицейският синдикат призова за кръгла маса с участието на политици и професионалисти в сферата, както и за нови подходи към приобщаването на чужденците. "Имаме нужда от този дебат незабавно, както и от резултати, ясни концепции и план за изпълнение", заяви председателят на синдиката Йохен Копелке.

Заподозрените са от 18 държави

В нощта на Нова година дежурни полицаи и пожарникари бяха нападнати в различни градове, включително с фойерверки и празнични ракети. Все още не е известно колко от пострадалите не са в състояние да работят. Властите съобщиха, че един от полицаите, получили тежки изгаряния, вече е бил изписан от болницата.

Полицията е арестувала 145 души във връзка с безредиците. За първи път се предоставя информация и за произхода на предполагаемите извършители. Задържаните са от 18 различни националности. Болшинството от тях - 45 лица - са германци. Има 27 арестувани афганистанци и 21 сирийци.

Шпан заговори за "неуспешна интеграция"

Заместник-председателят на парламентарната група на ХДС/ХСС Йенс Шпан смята, че неуспешната интеграционна политика е допринесла за ескалацията. "Става въпрос най-вече за нерегулирана миграция, неуспешна интеграция и липса на уважение към държавата, а не толкова за фойерверки", каза Шпан пред t-online.

Социалният психолог Улрих Вагнер обяснява, че има различни причини за наблюдаваното насилие в нощта на Нова година в Германия. При заподозрените с чуждестранен произход едно от възможните обяснения е, че интеграцията и участието им в обществото не са успешно реализирани. Алкохолът също играе роля, както и престъпването на границата между веселието и агресията, посочва още експертът от Марбургския университет. То води до тази комбинация от "нападение и подигравка" към държавните служители.

В същото време Вагнер отбелязва съществуването на цялостна тенденция за спад на насилието. Въпреки това някои негови проявления - като агресията около Нова година срещу полицаите и пожарникари - се увеличават.

Банализирането на агресията е голям проблем

Психологът и писател Ахмад Мансур смята, че става въпрос и за културата на много от младите. Заподозрените са хора, които са искали да демонстрират и изживеят своята мъжественост по такъв начин, че са били готови да използват насилие, коментира той. "Това е чиста жажда за насилие", отбеляза Мансур. "Свързано е и с патриархалните структури, които водят до това, че тези хора възприемат нашата правова държава, нашата полиция, нашите социални служби като нещо слабо, което може да бъде атакувано."

Властите в берлинския квартал Нойкьолн предупреждават, че в подобни райони имат редица социални проблеми. Един от тях - много деца и младежи израстват в среда, в която стават свидетели или жертва на домашно насилие.

Пълномощничката на федералното правителство по интеграцията Рим Алабали-Радован предупреждава: "Трябва да съдим извършителите въз основа на техните дела, а не въз основа на предполагаемия им произход, както правят някои сега."

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: