4 Януари, 2023 13:36 21 966 24

Колко трябва да изкарваш, за да си богат в Германия?

  • инфлация-
  • богат-
  • бедност-
  • германия-
  • пари-
  • доходи-
  • богати-
  • заплата

Средният брутен годишен доход в Германия през 2021 година е бил 49 200 евро

Колко трябва да изкарваш, за да си богат в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

Колко средно получават работещите в Германия? "Ханделсблат" пише, че средният брутен годишен доход във Федералната република през 2021 г. е бил 49 200 евро. Но продавачите в супермаркети например могат само да си мечтаят за подобни доходи, отбелязват от изданието. Защото възнагражденията варират много според професията, опита и провинцията.

Според данни на Statista, цитирани и от "Ханделсблат", докато в Хамбург средният месечен доход към 2021 година е бил 5209 евро бруто, в Мекленбург-Предна Померания той е бил едва 3467 евро преди плащане на данъци и осигуровки.

Окончателни данни за изминалата 2022 г. все още няма.

Колко получават работещите в Германия чисто?

Използвайки различни методологии за изчисляване на възнагражденията, t3n.de посочва, че средният годишен нетен доход в Германия е приблизително 25 583 евро или по около 2131 евро на месец.

Според Института за германска икономика в Кьолн тези, които имат месечен нетен доход между 1121 евро и 1495 евро, принадлежат към долните нива на средната класа. С нетна заплата между 1 496 и 2 804 евро човек вече е част от средната класа в по-тесния смисъл на думата. Получаващите нетно възнаграждение между 2805 и 4673 евро са част от високата средна класа. За разписващите се срещу повече от 4673 евро нетно месечно може да се каже, че принадлежат към относително богатите в Германия.

Как инфлацията повлия върху доходите?

Нарастването на инфлацията обаче сериозно променя уравнение. През ноември тя е била 10 процента, а в предишните месеци от 2022 г. е достигала и до 10,4 на сто. Работещите би следвало да са получили и поне толкова голямо нетно увеличение на заплатите си, за да не обеднеят заради инфлацията.

Според Германската асоциация на спестовните банки домакинства с нетен доход под 3600 евро ще бъдат принудени все по-често да разчитат на спестяванията си занапред. Възможно е цели 60% от германските домакинства да свършват парите си в края на месеца и да живеят от заплата на заплата.

Парите не са единственият фактор за щастие

Колкото и да звучи изтъркано, доходите наистина не са единственият фактор, който определя дали човек е щастлив, пише t3n.de.

Според носителя на Нобелова награда по икономика Даниел Канеман и икономиста Ангъс Дийтън ръстът на доходите не води винаги до ръст и на щастието. Те са установили в свое проучване, че удвояването на годишната заплата от 15 000 на 30 000 евро води до сериозен скок в усещането за щастие. Ако приходите нараснат от 30 000 на 60 000 евро, този извод е все така валиден. Но дотам. Защото при онези, които са започнали да получават 120 000 евро на година, вече не се регистрира такъв скок в удовлетворението, посочват двамата учени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али Аккалпак от Ирак

    43 12 Отговор
    Треба Хансовете двойно-тройно да работи щото сми девет човек с бълдъзето и сичко иска да еде сутри обед и вечерно!
  • 2 Буко Баламата

    41 29 Отговор
    Че в България тарикат средна ръка си прави 4-5000 евро без да работи бе.

    Коментиран от #5

  • 3 Германец

    21 38 Отговор
    Аз съм във високата зона на средната класа, а па калекото, той направо е от богатите. Ама не работим в държава управлявана от руски зелен чорап :))))

    Коментиран от #11

  • 4 От Германия

    72 4 Отговор
    Средната класа в Германия е пред изчезване. Богатите не обедняха много от инфлацията която е доста по-голяма от тяхната статистика, бедните ги подпомагат със надбавки и енергийни помощи а средната класа е най-ощетена. Парите стигат да изкараш месеца ако си свиеш страничните разходи и глезотии, но не остава нищо заделено. А средната класа е най-голяма в страната и е най-големия консуматор. Нищо не е случайно а е внимателно планувано.

    Коментиран от #9

  • 5 Ти верно си балама

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "Буко Баламата":

    Ганьоооо

    Коментиран от #8

  • 6 Дреме ми

    14 16 Отговор
    На фара за Германия
  • 7 Сомалийския пират

    12 58 Отговор
    Че то няма голяма разлика от България, тук не познавам човек който да взема под 2500 лева нето,освен мързеливите и некадърните.
  • 8 Буко Баламата

    10 24 Отговор

    До коментар #5 от "Ти верно си балама":

    Аз си правя колкото трима германци па ти умувай.
  • 9 Райнхард

    37 3 Отговор

    До коментар #4 от "От Германия":

    По добре от теб и аз не бих могъл да го формулирам !
    Целта е унищожение на средната класа...но...хм...ще видим...
  • 10 иван

    33 4 Отговор
    с тази циганизация не ги виждам
  • 11 Айде,бе

    32 4 Отговор

    До коментар #3 от "Германец":

    Много добре ви знаем в лаква държава живеете ,с трети пол и зимни базари вместо коледни,то за асъл германците вече не е много приятно ,та за такива пишман германци като вас,много добре знаем какво като недвижимо имущество може да си купите там и какво тук ако сте на същото ниво средна класа в България и ни е ясно къде ще е по щастлив човек :)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Прав

    24 6 Отговор
    България няма да ги стигне никога европейците
    По доходите и заплатите💶 🧑‍🔧🧑‍🏭🧑‍🚒🧑‍🌾👷💶 ни лъжа ни мажат атук те правят на всякакъв да те прецакват я със пари 💶 я със договор 📃
  • 15 консерва

    27 12 Отговор
    2131 евро на месец са 4200 лева,които в България взимат малко хора. Работещите бедни са на минимално подаяние.

    Коментиран от #17

  • 16 Огнетен от историята българин

    27 2 Отговор
    На вниманието на писачите на статии от тази фирма, сърбайте си попарата немци!
    А на вниманието на вас плюс тези, които злословят за България ще кажем следното:
    Когато ние излезохме от втората световна вие немците с вашите братя по лошотия и амбиции руснаци ни натресохте комунизма! А на вас като едни изстрадали военолюбци, искащи да завладеят света ви направиха "планът маршал", с който план си наляхте милярдите в държавичката нали? Га ядахте кифтетата? Че и наехте турците да ви я направят почти без за пари като "Gastarbeiter-и". Да не споменавам в днешно време и като дойде вишист от България при вас да ви мие чиниите му казвате "Ost" и му се смеете! Тепърва вашите нови наистъина "ост" любимци ще ви ядат с помощите и ще наглеят ха ха щото много знаете какво е ост!
  • 17 Типично по български

    33 5 Отговор

    До коментар #15 от "консерва":

    Правите сметката както на вас ви отърва. Ами 2000 евро не са 4000 лева, защото живеещите в Германия получават евро и харчат евро. Лев няма. За сведение квартира +ток+отопление +вода+отпадъци+ интернет+телефон надхвърля 1200/1300 евро. Оттам застраховка на автомобил+данък+гориво+разходи още 200/300 евро на месец. Храна още по 400/500 евро. Да смятам ли данъци и други застраховкаи? И какво стана? 2000 евро не стигат. В България със 2000 лева на месец ще живееш по- добре защото живееш при мама и тати или в наследническо собствено жилище, плащаш минимални данъци и осигуровки.
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    29 2 Отговор
    Там е много важно да имаш СОбствен Недвижим имот.Не е важно колко взимаш,а да имаш Собственост Недвижима.Ако имаш Собственост и по -малко да вземаш си Богат,ако нямаш собственост да имаш висока плата и 5-6 хиляди и 10хиляди си беден!Колкото до РОБСТВОТО........ВСи сме Роби на системата.Тя ни поглъща ,смила и изплюва в гробищата.......Който излезе от системата пък бил той и Клошар той е Богат!Запомняйте...Още по добре записвайте...копи пейст....Не винаги умен човек ви поучава и учи,безплатно!
  • 19 ивелин

    20 4 Отговор
    До сега убеждаваха ,че може да се стои на тъмно и студено и по възможност рядко да се къпеш сякаш е ненужно. Сега пак убеждават ,че парите са без значение за да бъдеш щастлив. Може да си гладен, мръсен да стоиш на студено да нямаш пари всичко това е без значение Можеш да бъдеш щастлив и без тях. Ако си промениш пола тогава си най- щастливият и си за показ и подражание даже са завист това е смисъла на живота да бъдеш Трансгенен.
  • 20 Болярин

    10 8 Отговор
    Какво ни интересуват германците ? Погледнете българите и сравнете техните заплати, с които хранят некадърниците в Парламента и послушното момченце на Кремъл - мълчаливото ни президентче, на което и руските попове се карат, ... ако опита да говори на по-висок глас !
  • 21 Няма такава държава

    13 0 Отговор
    Стига в това колко взимат... А по важното какво се купува с тези пари може и изкарваш по 100 хилки на месец и да не ти стигат и да си беден..
  • 22 Анонимен

    7 1 Отговор
    При протеста на Подкрепа за вдигането на минималната заплата преди два месеца къде бяхте приятели?Бяха максимум 20 човека.Никой няма да ви вдигне заплатите ако сами не си ги отвоювате.Синдикатите организират протест и никой не отива .Жалка работа.Стига лахте в коментарите че сте зле.Явно сте добре щом не излизате на протест.Сега пак ще има ,да видим колко от вас ще излязат.Всеки чака някой друг да му свърши мръсната работа,че на дивана е най лесно.После да не лаете пак че сте бедни и бачкате за жълти стотинки?
  • 23 Чакала2

    3 1 Отговор
    Като зная ,какви "високо образовани специалисти от България "работят в чужбина 🙉направо им завиждам Ина Германия и на Нидерландия-тая циганизация там .Всичко заминава по-дяволите,няма връщане на зад.
  • 24 Чакала2

    2 2 Отговор
    Като зная ,какви "високо образовани специалисти от България "работят в чужбина 🙉направо им завиждам Ина Германия и на Нидерландия-тая циганизация там .Всичко заминава по-дяволите,няма връщане на зад.
Новини по държави: