Last news in Fakti

4 Януари, 2023 15:03 3 006 55

"Неуспешната интеграция" ли е причината за безредиците в Берлин на Нова година?

  • германия-
  • интеграция-
  • мигранти-
  • полиция-
  • престъпност-
  • берлин-
  • нова година

41 полицаи пострадаха, а 145 души бяха арестувани след атаки срещу служители на реда в Берлин в новогодишната нощ. Какви са причините за насилието?

"Неуспешната интеграция" ли е причината за безредиците в Берлин на Нова година? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

41 полицаи пострадаха, а 145 души бяха арестувани след атаки срещу служители на реда в новогодишната нощ в Берлин.

Политическият дебат за причините, довели до насилието, продължава да набира инерция. Чуват се твърдения, че зад случилото се стои неуспешна интеграционна политика. Полицейският синдикат призова за кръгла маса с участието на политици и професионалисти в сферата, както и за нови подходи към приобщаването на чужденците. "Имаме нужда от този дебат незабавно, както и от резултати, ясни концепции и план за изпълнение", заяви председателят на синдиката Йохен Копелке.

Заподозрените са от 18 държави

В нощта на Нова година дежурни полицаи и пожарникари бяха нападнати в различни градове, включително с фойерверки и празнични ракети. Все още не е известно колко от пострадалите не са в състояние да работят. Властите съобщиха, че един от полицаите, получили тежки изгаряния, вече е бил изписан от болницата.

Полицията е арестувала 145 души във връзка с безредиците. За първи път се предоставя информация и за произхода на предполагаемите извършители. Задържаните са от 18 различни националности. Болшинството от тях - 45 лица - са германци. Има 27 арестувани афганистанци и 21 сирийци.

Шпан заговори за "неуспешна интеграция"

Заместник-председателят на парламентарната група на ХДС/ХСС Йенс Шпан смята, че неуспешната интеграционна политика е допринесла за ескалацията. "Става въпрос най-вече за нерегулирана миграция, неуспешна интеграция и липса на уважение към държавата, а не толкова за фойерверки", каза Шпан пред t-online.

Социалният психолог Улрих Вагнер обяснява, че има различни причини за наблюдаваното насилие в нощта на Нова година в Германия. При заподозрените с чуждестранен произход едно от възможните обяснения е, че интеграцията и участието им в обществото не са успешно реализирани. Алкохолът също играе роля, както и престъпването на границата между веселието и агресията, посочва още експертът от Марбургския университет. То води до тази комбинация от "нападение и подигравка" към държавните служители.

В същото време Вагнер отбелязва съществуването на цялостна тенденция за спад на насилието. Въпреки това някои негови проявления - като агресията около Нова година срещу полицаите и пожарникари - се увеличават.

Банализирането на агресията е голям проблем

Психологът и писател Ахмад Мансур смята, че става въпрос и за културата на много от младите. Заподозрените са хора, които са искали да демонстрират и изживеят своята мъжественост по такъв начин, че са били готови да използват насилие, коментира той. "Това е чиста жажда за насилие", отбеляза Мансур. "Свързано е и с патриархалните структури, които водят до това, че тези хора възприемат нашата правова държава, нашата полиция, нашите социални служби като нещо слабо, което може да бъде атакувано."

Властите в берлинския квартал Нойкьолн предупреждават, че в подобни райони имат редица социални проблеми. Един от тях - много деца и младежи израстват в среда, в която стават свидетели или жертва на домашно насилие.

Пълномощничката на федералното правителство по интеграцията Рим Алабали-Радован предупреждава: "Трябва да съдим извършителите въз основа на техните дела, а не въз основа на предполагаемия им произход, както правят някои сега."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    82 2 Отговор
    И тука на Концерта под звездите се бяха събрали араби да ни покажат европейски ценности но ядоха бой и от нас и от полицията.Тука не е Германия джендърите да звънят на 112 докато им таковат жените на площада.Тука бием лошо.Объркали са държавата.

    Коментиран от #38, #48, #49

  • 2 Меркел

    50 0 Отговор
    Да ги интегрира в задния си двор.
  • 3 Реално

    15 79 Отговор
    Във всяко общество има отпадъци, независимо дали са етнически местни или емигранти. Това си е до възпитание. Пример са българските русофили, във всеки от които понятията за "добро" и "зло" са дефинирани на момента и в зависимост дали извършителя е техния господар в Москва. Ако е той извършителя, това е добро, незвисимо, че може да представлява гнусен акт на престъпление, включително убийство. Примери колкото искаш, но случващото се в Украйна е особено ярък пример за това.

    Коментиран от #11, #12

  • 4 Добрютро!

    63 1 Отговор
    Заради вашата надменност и налагане на стереотипи за интеграция, сега и ние имаме този проблем!
    А можеше да се вслушате преди 30 години, тогава нямахме тези проблеми.

    Коментиран от #9

  • 5 Можеш

    65 0 Отговор
    да интегрираш само такива , които го искат ! Иначе дори и с перфектни концепции и програми е напълно невъзможно ! Никакъв шанс !

    Коментиран от #54

  • 6 БОЗА

    65 0 Отговор
    ""Неуспешната интеграция" ли е причината за безредиците в Берлин на Нова година?"

    Напротив-успешната...поканихте си ги,отглеждате си ги и явно сте "успели"...папкат социал и ви гаврят... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 7 Лост

    42 0 Отговор
    Ех, Вагнер, Вагнер,ако беше жив големия любител на Вагнер много бързо щеше да ги интегрира.
  • 8 Не може да съжителстват мирно

    53 1 Отговор
    Тези които от 3 000 години се хранят с лъжица, и тези които преди 30 години са се надбягвали с лъвовете в саваната! Това 3 хилядолетия еволюция!
  • 9 Мхм

    1 17 Отговор

    До коментар #4 от "Добрютро!":

    Възродителен процес говори ли ти нещо?

    Коментиран от #22

  • 10 В Борисов

    53 2 Отговор
    Истината е, че чрез тези емигранти се цели унищожението на държавите в западна европа и държането им под контрол, ако не слушат се активират емигрантите, които не са никакви мигранти, а терористи. В България е същото.
    Какви са тия мигранти - млади мъже без жени и деца, но с мобилни телефони. Спомнете си миналия януари, какво сътвориха в Казахстан - това чака всяка държава в Европа, ако не слуша големия брат зад океана.
  • 11 Гледай сега същото с три различни думи

    48 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    Във всяко общество има отпадъци, независимо дали са етнически местни или емигранти. Това си е до възпитание. Пример са българските русофоби, във всеки от които понятията за "добро" и "зло" са дефинирани на момента и в зависимост дали извършителя е техния господар в Вашингтон. Ако е той извършителя, това е добро, незвисимо, че може да представлява гнусен акт на престъпление, включително убийство. Примери колкото искаш, но случващото се в Сирия и Афганистан е особено ярък пример за това.

    Коментиран от #16

  • 12 Майкопродавец

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    Дрънканици на еврастеничен (тука внимавай много) НЕХРАНИМАЙКО!
    И ако продължавате така, скоро правил ата дума ще бъде ХАРСЪЗ (турцизъм, останал от 5 вековното Турско "присъствие")

    Коментиран от #18

  • 13 Унтерменшите почна да им просветва

    41 0 Отговор
    Маймуни не се интегрират, но вече е късно.
  • 14 ььь

    43 1 Отговор
    Това вече не е Германия!
  • 15 Германците са Слабаци..

    29 5 Отговор
    И винаги са били такива! Запалиха и изгубиха Първата,запалиха и изгубиха Втората,сега си самопоканиха милиони афро-арабистанци,те си правят квото си искат с тях,а "арийците" подсмърчат и мълчат като риби.Вечните слабаци с Мерцедесите и Вагнер.Поне с "Вагнер" успяха нещо,ихууу...
  • 16 Реално

    5 30 Отговор

    До коментар #11 от "Гледай сега същото с три различни думи":

    Русофоби няма: има хора осъзнаващи каква деградирала неморална държава е Империята на Злото и нейните слуги.. Факта, че замени името на Украйна с две държави авторитарни режими, прави очевидна разликата. :))))

    Коментиран от #36

  • 17 Тъмен субект

    45 0 Отговор
    Ама верно ли има проблем с интеграцията?! Когато ги посрещаха с плюшени мечета и източна европа (в частност България) им казваше, че това са глупости и няма да стане така, ни наричаха рас исти и други подобни... Крайно време е да се поучат от нас за някои работи.
  • 18 Реално

    6 39 Отговор

    До коментар #12 от "Майкопродавец":

    От турски еничарин по-голям враг на българщината и България е само РУСКИЯ ЕНИЧАРИН.

    Коментиран от #21, #31

  • 19 Токмакти Джун

    29 1 Отговор
    Ной Кьолн както и почти целия есен и нордрайнвесфален не са Германия там последните 30 години германците са малцинство най лошо стана 2015 след але вилкомен на мама . В Ной Кьолн арабските кланове държат абсолютно всичко бил съм 2017 там и няма нищо общо с Германия. Тая политика още 2010 беше описана от Тило Сарацин който беше политик от Спд който моментално беше заклеймен от Сорос организацията като нацист а сега в момента правителството на Германия е дъното остават само Байерн и Баден Вюртенберг където още функционира и канакен имат респект от Полицията рест ист леш.....

    Коментиран от #20

  • 20 Мдааа

    1 19 Отговор

    До коментар #19 от "Токмакти Джун":

    Ганю е бил "там" и "знае". А през това време цяла Германия се смее на АфД и подобните им дегенерати.

    Коментиран от #27

  • 21 1020

    21 0 Отговор

    До коментар #18 от "Реално":

    За германия става въпрос, не за русофили.

    Коментиран от #23, #45

  • 22 Добрютро

    27 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мхм":

    Говори ми. За разлика от цялата юго-източна "България" в наши дни, която не говори български. Знаеш ли, че и търговските представители за магазините трябва да говорят турски, за ра работят в региона?
    Знаеш ли, че циганското население навсякъде се е разщъкало и прави поразии? Това по Тошово време беше в училище, макар и да завършваха най-много в основното, но те са по-грамот и от днешните вишисти.
    Мога още много да ти говоря за грантове, за върнати гета от Франция, за телефонни измамници, проституция, джебчийство, кражби, грабежи, изнасилвания и т.н.

    Коментиран от #26

  • 23 Реално

    6 26 Отговор

    До коментар #21 от "1020":

    Става дума за едно и също: за бясна русофилия, която търси начин да атакува европейското и само сменя темите. :)))

    Коментиран от #35

  • 24 Краси Марков

    14 0 Отговор
    Дойчо Веле.
    По принцип, никога не го чета. Без изключение.
  • 25 немо

    23 0 Отговор
    Интересно, има ли изобщо успешна интеграция някъде по света?!
  • 26 Мхм

    2 20 Отговор

    До коментар #22 от "Добрютро":

    Абе другарю, аз те питах дали ти говори нещо Възродителния процес? Той се случи по времето когато "нямахме такива проблеми" според теб. Така ли се "решават" такива проблеми, със силови изселвания и насилствена смяна на имената на хората?
  • 27 Токмакти Джун

    21 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мдааа":

    Затова са силни в Саксен и Хамбург а им се смеят защото са нещо като ВМРО и НФСБ в България а за Ганъо няма да коментирам ако си виждал Кройцберг и Ной Кьолн в Берлин би ме разбрал явно не си а по лошо е Дуизбург или Дортмунд в Нойвиид на главната улица всички магазини са с арабски надписи .

    Коментиран от #33

  • 28 Ха ха ха

    19 0 Отговор
    Абе вмирисано зеле, 45 от 145 болшинство ли е бе манипулатори? И германски граждани германци ли са бе ? Долна работа.

    Коментиран от #32

  • 29 Бгг

    14 0 Отговор
    Имаше ли сексани германки???
    После се чудили що германците искали да си вземат властта.
  • 30 Последния…

    12 4 Отговор
    …..ариец ще защитава с шмайзер територията на Германия от “нашествието” на мюсулмани, африканци, араби….Това преселение е неизбежно, защото в цяла Европа християнското население застарява и изчезва! Дали преселението ще стане по мирен начин, или с кръвопролитие, е въпрос на избор!
  • 31 Нереално

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Реално":

    Да ти имам и реализма...
  • 32 Помни

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ха ха ха":

    ... това е Дойче зеле Пропаганден
  • 33 Мдаа

    2 16 Отговор

    До коментар #27 от "Токмакти Джун":

    Силни са основно там, където още има остатъци от комунистическите извращения. А германското общество им се подиграва, защото тия са ТОЧНО ТОВА, заради което твърдят, че са там: те твърдят, че са там да се борят за "чиста германска култура", същевременно чистите германци НИКОГА не биха правили или мислили нещата, които правят и мислят АфД. А паралела с ВМРО е златен: ВМРО са създадени (ори това и българското и македонското) от руските тайни служби, за да подклаждат националистическите настроения от двете страни на границата ни с РСМ, така че да се ГАРАНТИРА, че "македонския въпрос" ще отблъсква двете нации една от друга. Много удобно за руските имперски амбиции на балканите и за техните сръбски слуги, които използват ВМРО-ДПМНЕ за да правят тотална антибългарска политика в РСМ. Мдаааа.

    Коментиран от #55

  • 34 123456

    9 0 Отговор
    Мед ми капе ... само така

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Реално обаче

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Реално":

    Ако дойда от Люлин в Младост и вляза при твоя комшия, и се спазаря с него да сложа на парапета му 2 камери дето да гледат в спалнята ти ще е морално! Обаче ако влезеш и го ступаш заради камерите, ще докажеш на всички колко си деградирал и неморален! Та така и с Украйна, само усмивките не ги разбирам!

    Коментиран от #39

  • 37 Мхм

    5 11 Отговор

    До коментар #34 от "123456":

    Крепостните сте така. Страх ви е от света, и затова трябва да познавате попа, пъдаря и лихваря и един двама авера за Хоремага. :)))) Всички други са "заплаха" :))))
  • 38 Начи фърлихте им един мариз

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Може би подразбират поправка на поведението си.Обменете опита с германските другари.Може и да се поучат .
  • 39 Реално

    4 6 Отговор

    До коментар #36 от "Реално обаче":

    Като ти гледам некадърните аналогии имаш нужда от образование. Виждам, че за останалото примитивизма си е на мястото, но то за него не трябва да правиш нищо. С други думи, яко мързел и безхаберие цари в "Люлин". Спрочем, не ме изненадва, че си оттам :)))

    Коментиран от #40

  • 40 Реално обаче

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Реално":

    Пиша ги така защото ако ги пиша без аналогии ще ме изтрият! А ти си умен и схващаш какво искам да кажа! Весели усмивки ти пожелавам!

    Коментиран от #43, #44

  • 41 123

    14 0 Отговор
    Още по лошо ще става в джендърските държави баба меркел е ялова и нейните деца няма да го вида това
  • 42 Трак🇧🇬🇦🇹🇺🇦🇯🇵🇩🇪🇮🇹🇮🇷

    12 1 Отговор
    КВа интеграция бе КОМУНИСТИ МРЪ-СНИ ? ВРЪЩАНЕ НА АДОЛФ ХИТЛЕР И НОВО ПРОЧИСТВАНЕ !!! Нов НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ
  • 43 Реално

    2 11 Отговор

    До коментар #40 от "Реално обаче":

    Схващам, че оправдаваш путлеризма, който си е чист фашизъм. Ей сега ще ти кажа как изглежда аналогията в РЕАЛНИЯ свят. Двама съседи. Единния има хиляди декари с круши, ябълки и всякакви овошки, които продава на близкия пазар. На прилични цени, които му носят добри печалби. Съседа му, има един декар круши, който наскоро е засадил и е отгледал, така, че да му носи някакъв доход. С времето едрия собственик на овошки все повече се чуди какво ще прави, когато крушите на по-малкия му съсед пораснат достатъчно, че да може и той да продава на пазара и как ще се отрази това не само на цените му на пазара ами и на обемите му, защото до този момент е продавал и на съседа. По-малкия съсед забелязва, че по-големия му съсед гледа с нездрав интерес към градината му, включително, понякога пуска зайците си в двора му, които с удоволствие ядат кората на овошките му. Затова решава да вдигне ограда между двата имота. Едрия овощар обаче започва да твърди, че всъщност двора на съседа му "преди години" е бил на неговите деди, затова съседа му няма право да вдига ограда и да го дели от "историческото му "наследство"", а впоследствие, че оградата "пречи" на гледката му на Запад, независимо, че малкия овощар има право да прави такава ограда, както защото по принцип това си е неговия имот, така защото оградата е необходима да го пази от зайците, които съседа му твърди, че не са негови и че всъщност си се въдят сами в градината на малкия овощар.
  • 44 Реално

    3 8 Отговор

    До коментар #40 от "Реално обаче":

    Малкия овощар обаче продължава с плановете и започва да издига коловете за оградата, в който момент големия овощар влиза с булдозера си и не само, че изравнява оградата, не само, че пуска зайците си, но и окупира цялата градина на малкия овощар, с претенциите, че това "така или иначе си е негова земя" Като си присвоява дърветата, селскостопанския инвентар, и пр, и даже започва да стреля по къщата на съседа си, който се опитва да си защити имота, прекъсвайки тока й и разрушавайки терасата и половината му дом. После твърди, че малкия овощар всъщност е крадец и че е агитирал срещу селското стопанство, затова това е "справедливост".

    Коментиран от #51

  • 45 случаен

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "1020":

    реалноста му е друга затуй,като му сменят хапчетата може да се оправи,ама едвали
  • 46 Бегай !

    9 0 Отговор
    Я некое либерастче да обясни,как тия примати приютени от тях,колят,изнасилват и палят горките германци,които с носталгия си спомнят за социализма.Западна Германия направо ги потурчи източните провинций.
  • 47 Коментар

    8 0 Отговор
    То няма интеграция, ква провалена интеграция. В този нойкьолн се мъкнат само близкоизточни и анадолски тъмни субекти и това си е от много години. Там си е гето със свои собствени закони вече. А лошото тепърва предстои…
  • 48 Предпоследния софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В еврог.е.й.с.к.и.я.т. съюз няма адекватни присъди и за тва си правят квото искат ислямските тероряги. В Норвегия даже няма доживотна присъда, както предполагам и в много други (пародии на) държави. Ако пробват да се подиграват така в САЩ ще бъдат застреляни от полицията и то на швейцарско сирене. В Иран и други държави ще получат смъртна присъда. Обаче изнежената Германия няма да им направи нищо. Арестувани били.. сега ще ги отглеждат като пеленачета в ареста, а скоро ще ги пуснат по живо по-здраво, даже няма да ги екстрадират..
  • 49 Предпоследния софиянец

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И тези 45 "германци" са араби ислямисти отново, но с германски паспорт! Тоест германски граждани. . . ама цензурата ги обявява за "германци" . . . .
  • 50 Име

    11 0 Отговор
    Малко, по малко ислямците асимилират местните и завладяват нови територии под носа на домакините си. Такава е идеологията на войнстващия ислям откак го има, а германците още си играят на демокрация с тях. Положението с исляма в германистан е неконтролируемо и никой не може да го оправи повече.
  • 51 Реално обаче

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Реално":

    Аз съм гледал по телевизия в европейска страна, как малките градинари изхвърляха големите градинари години наред и то и от 8-я етаж! Видях и фашистите от заводската градина да се правят на комунисти борейки се против фашизма и трепеха от големите градинари без да им мигне окото!
  • 52 Бюргер

    8 0 Отговор
    Проблемът е, че бай манган не харесва християнските ценности и обича много исляма, но все при лошите християни го тегли. Много хубаво се живее в ислямските клoaки, но бай манган обича да живее в лошия запад и да раздува лакърдии като тези мангани в коментарите.
    Нещата са повече от ясни кой крив и кой прав, само се огледайте кой при кого бяга.
  • 53 Ти си

    9 0 Отговор
    Каква интеграция не? Вода с масло неможеш да снесиш ! Някои ще кажат може "емулсия" , но с времето отново се разделят на съставните си части и едното плува отгоре другото пада на дъното .....
  • 54 TV Бобов дол

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Можеш":

    Има една сентенция - "В Рим като римляните" . Но тия искат само да са в Рим и много им дреме за римляните !
  • 55 ТръмпЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мдаа":

    По-добро обяснение едва ли може да се даде, но на русофилистика то не се нрави. Адмирации!
Новини по държави: