Отидете към основна версия

7 895 309

Путин: Руската армия влезе в Украйна, за да спре войната

  • владимир путин-
  • реч-
  • путин-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • украйна

Путин заяви, че западните страни "са започнали" тази война, не Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

НАТО щеше да разположи ядрени оръжия в Украйна. Западните лидери обсъждаха доставката на ядрено оръжие в Украйна, което ни принуди да изпратим войски там. Това заяви руският президент Владимир Путин в столицата Москва пред Федералното събрание в реч, която трябваше да се състои още през месец декември.

Путин говори ден, след като американският президент Джо Байдън посети украинската столица Киев. В речта си Путин повтори основните постулати на руската пропаганда и дезинформация - „биологичните лаборатории в Украйна, западната агресия срещу Москва, както и желанието на Русия да постигне мир".

„Те започнаха войната и ние използвахме сила, за да я спрем“, заяви руският президент в откровена лъжа. Путин обвини Украйна, че е започнала войната – използвайки този термин, а не „специална военна операция“, както в Русия през последната година наричат военната агресия на руската армия срещу съседна Украйна.

„Украйна и Донбас се превърнаха в символ на тотална лъжа“, каза Путин, обвинявайки Запада, че се е оттеглим от „фундаменталните споразумения“ и е дал „лицемерни изявления“, както и че разширява НАТО. „Искам да повторя: те са виновни за войната и ние използваме сила, за да я спрем“, каза Путин под бурните аплодисменти на своите подчинени.

Пред парламента руският президент Владимир Путин отправи и военна заплаха към НАТО: „Колкото повече западни системи с голям обсег се доставят в Украйна, толкова по-далеч ще бъдем принудени да преместим заплахата от нашите граници.“

Путин заяви, че руската армия „не воюва срещу украинския народ“ - въпреки документираните хиляди военни престъпления, извършени от окупаторите в Украйна срещу цивилното население. „Те [украинците] са заложници на киевския режим и неговите западни господари, които всъщност окупираха тази страна в политически, военен и икономически смисъл“, каза Путин.

Руският президент благодари на украинските региони, които по думите му „са се присъединили към родината“. „Вие направихте избора да бъдете заедно с родината си. Ние започнахме и ще продължим нашата програма за социално възстановяване на тези територии“, каза Путин, визирайки унищожените от руската армия градове и села в източната и южната част на Украйна. Проведените референдуми там са фиктивни и не са признати от международното право.

Путин не спомена и дума за броя на руските жертви във войната, но обеща Русия да внедрява най-новите технологии, за да подобри своята армия. Президентът на РФ каза, че някои разработки вече превишават параметрите на западното оборудване. Путин заяви, че целта на страната е да „създаде масово производство“ на такива оръжия, използвайки собствен индустриален и научен базов модел. Според Путин руските въоръжени сили имат дълги традиции в производството на модерни оръжия, които ще ги приближат до „победата“ в Украйна. Путин не обясни защо руската „безаналогова“ армия вече година не може да достигне Киев, макар че трябваше да го направи за три дни. Путин още живее с илюзията, че Русия си е самодостатъчна и може сама да произвежда оръжия и продукти. Стотици хиляди руски граждани напуснаха федерацията след обявяването на мобилизация, в това число най-образованите руснаци – бизнесмени, IT специалисти и учени. Светът днес е много по-взаимосвързан, отколкото предполага идеята му за индустриален суверенитет.

Путин каза, че Западът „не може да не осъзнае, че е невъзможно да се победи Русия на бойното поле“, поради което води „все по-агресивни информационни атаки“ срещу „традиционните ценности“ на Русия. Путин не уточни дали под традиционни ценности визира убийството на жени и деца в Украйна. А в мита за непобедимостта на руската армия вече не вярват и самите руснаци. На фронта в Украйна Русия търпи поражение след поражение от ЗСУ, докато западните страни ясно подчертаха, че няма да спрат военната си подкрепа и ще увеличат доставките на модерни оръжия.

Путин повтори твърдението си, че Западът подхранва конфликта и освен това води икономическа война. Руският лидер се зарече, че Западът никога няма да постигне нищо. Санкциите, наложени на Русия от различни държави, самонаказват себе си, твърди Путин, визирайки „покачването на цените, затварянето на предприятия и енергийната криза“. „Те обвиняват руснаците за всичко“, каза Путин. Путин заяви, че ще създаде специална правителствена фондация, чиято задача ще е да предостави помощ на близките на войниците, загинали в Украйна. В Русия расте недоволството от неспазените обещания на режима на Путин за осигуряване на финансова помощ на семействата, загубили свои близки във войната.

Владимир Путин е „изгубил връзка с реалността“, каза високопоставен украински служител, докато руският президент изнасяше речта си. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че Путин „живее в реалност, в която диалогът относно международното право и справедливостта не е възможен“. Той казва, че позицията на руския президент е „безнадеждна“ и че руските елити стават все по-раздразнителни и се съмняват в способностите му на управлява страната.

Западът цели да нанесе на Русия стратегическо поражение и смята да превърне украинския локален конфликт в глобална конфронтация, каза Путин. По думите му Западът използва Украйна и като таран срещу Русия, и като полигон. Проектът на Запада за създаване на „анти Русия“, осъществяван днес в Украйна, цели да откъсне от Русия нейни исторически територии, заяви Путин. САЩ определиха тези твърдения на Путин като абсурдни. „Никой не напада Русия. Има някакъв абсурд в идеята, че Русия е била под някаква форма на военна заплаха от Украйна или някой друг“, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Русия ще проведе честни президентски избори догодина, каза още Владимир Путин. „Президентските избори през 2024 г. ще се проведат в строго съответствие със закона и при спазване на всички демократични конституционни процедури, Всички трябва да обединим нашите усилия, нашите отговорности и нашите права да поддържаме едно историческо върховно право: правото на Русия да бъде силна“, заяви Путин.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 123 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания