Тема: Украйна

20 Февруари, 2023 12:20 4 266 96

От тази халюцинация Путин продължи да се натъква на стотици други

 • владимир путин-
 • халюцинация-
 • украйна-
 • русия-
 • война-
 • история-
 • украинци-
 • кремъл-
 • херодот-
 • нато

Путин сигурно съжалява, че не е чел Херодот

От тази халюцинация Путин продължи да се натъква на стотици други - 1
Снимка: Shutterstock

Големият урок, който всички ние - но най-вече хората на власт - трябва да научим от нападението на Владимир Путин срещу Украйна преди една година, е свързан с интелектуалното смирение и катастрофалните последици от липсата му. Това е така, защото не само руският президент, но и почти всички грешат, грешат, грешат за почти всичко, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Най-очевидно Путин е грешал във възприемането на Украйна като държава. Потънал в шарлатанската историография на фалшификаторите, той бе убедил себе си, че Украйна не е самостоятелна държава, а просто придатък на Велика Русия. През изминалата година украинците доказаха обратното: че са яростно независими, с идентичност, която до голяма степен се определя срещу империализма на Кремъл.

Още новини от Украйна

От тази халюцинация Путин продължи да се натъква на стотици други явни и неявни заблуди, илюзии и грешки. Той например предположи, че украинците или ще посрещнат нахлуващите руснаци като освободители, или ще се откажат и ще избягат при първия поглед на руски танк. Вместо това те се сражават като герои.

Путин беше също толкова сигурен, че украинският президент Володимир Зеленски или ще бъде ликвидиран в рамките на часове след нападението, или ще вземе семейството си и ще избяга в чужбина. Вместо това Зеленски не само отстоява позицията си, но и се превръща в един от най-вдъхновяващите лидери в историята.

Путин греши и по отношение на Запада. От предишните си агресии - срещу Грузия през 2008 г. или Крим и Донбас от 2014 г. насам - той заключи, че НАТО и Европейският съюз никога няма да се обединят, за да го погледнат в очите. Беше сигурен, че западните столици ще се свият от ядреното му издевателство и че никога няма да поемат рискове от името на държави в "неговата", а не в "тяхната" сфера на влияние.

Нещо повече, той беше сигурен, че с дългата си и обмислена тръбопроводна дипломация е направил страни като Германия толкова зависими от руския нефт и газ, че те няма да посмеят да му се противопоставят по какъвто и да било въпрос. Така че не се съмняваше, че Западът, декадентски и изхабен, както го виждаше той, отново ще постави печалбата и комфорта над принципи като националния суверенитет и международния мирен ред.

Сгреши във всяко отношение. НАТО - винаги разединен съюз - рядко е бил толкова единен, колкото е днес, и е готов да се увеличи с още двама членове - Финландия и Швеция - в пряк отговор на нахлуването на Путин. Европейският съюз и партньорите му от Групата на седемте приемат пакет от санкции един след друг. Само през първата година на войната Германия намали зависимостта си от руския газ от повече от половината от вноса си до нула. Преди всичко Западът дава на украинците все повече оръжия при всяка ескалация на конфликта с Путин - гаубици, противоракетна отбрана, а сега и най-големите и най-зловещите танкове.

Путин също така не разбра правилно останалата част от света. Той беше сигурен, че след като с колегите си антизападни автократи в Пекин обявиха "приятелство" без граници точно преди нападението си, Китай винаги ще го подкрепя. Но неговият колега, Си Дзинпин, се почувства изненадан от инвазията и беше ужасен от последвалите заплахи на Путин. Китайците все още не са се обърнали срещу Русия. Но те неусетно започнаха да ограничават (толкова за "без граници") възможностите на Путин. Междувременно страни, които преди това са били под палката на Путин, като Казахстан, далеч не се плашат от неговото могъщество, както очакваше Путин, а си осигуряват нови гаранции от Анкара, Пекин и други страни.

Така че Путин греши, като вярва на историите, които чува от избраните от него историци, съветници, генерали и слуги вътре в Русия, както и от партньорите и подмазвачите си в чужбина. Той нищо не проумяваше за реалността и за това как хората в негово физическо присъствие ще я филтрират за него. Най-важното е, че той дори не е разбирал достатъчно, за да разпознае това като явление само по себе си.

***

Ние, останалите, също грешахме по безброй други начини. В месеците, предшестващи нападението, повечето хора на Запад, както и в Китай и останалата част от света, бяха сигурни - въпреки американското разузнаване, показващо струпването на руски войски - че Путин никога няма да нахлуе, че за пореден път просто блъфира. Дори много руснаци не очакваха нападението - чак до самите войски, предвидени да бъдат авангард, който да премине в Украйна. Самият Зеленски все още не можеше да си представи толкова скандален сценарий като този, който стана реалност. Оказа се, че никой не е разбирал душевното състояние на Путин.

След като нападението беше в ход, огромното мнозинство от самопровъзгласилите се или истински западни "експерти" просто знаеха, че Русия ще смаже по-малкия си и слаб съсед. Спомням си дебатите в Германия преди година, които се съсредоточиха върху въпроса дали инвазията ще продължи два дни или четири. Изводът от тези дискусии неизменно беше, че въоръжаването на украинците е безсмислено, защото те така или иначе ще загубят.

Напълно погрешно, както вече знаем, защото неправилно сме разбрали и двете страни. На първо място, ужасно подценихме бойните умения и волята на украинците - от невероятната им способност да действат като Макгайвър (т.е. да импровизират) до непокорството им пред лицето на руския геноцид. Първата подсказка, че сме имали погрешна представа, дойде, когато американците предложиха на Зеленски да се изнесе от Украйна, а той отговори: "Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз".

Второ, всички ние силно надценявахме руската армия. Бяхме преброили нейните войници, танкове и друга техника. Но не виждахме нейната нефункционалност, причинена от ендемична корупция, но също така и от лоша култура и ръководство - особено на ниво сержанти - и чиста некомпетентност в тактиката и стратегията.

Грешахме и по отношение на ума на Путин, обучен в КГБ. Мнозина от нас предположиха, след дълги години наблюдение на неговите тролове, подкопаващи западните избори и сеещи конспиративни теории, че той винаги ще печели пропагандните войни срещу отворените общества. Това не се случи. В по-общ план много от нас бяха сигурни, че той е майстор на тактиката и стратегията, винаги една крачка пред враговете си. Една година по-късно по-голямата част от света разбира, че той не е зъл гений, а просто лъжец, брутален грубиян и военнопрестъпник.

***

Феноменът, който стои в основата на катастрофалните решения на Путин - нека го наречем интелектуална надменност - едва ли е нов. Всъщност той е вечен. Един от първите мислители, които описват историческа личност като Путин, е Херодот с разказа си за лидийския цар Крез, който управлявал и се провалил през VI в. пр. н. е.

Крез е известен с две неща. Първото е огромното му богатство от злато и други лъскави неща (оттук и фразата "богат като Крез") - древният еквивалент на въглеводородите на Путин. Второто е неговата гордост. Крез управлявал вероятно най-богатата земя в света по онова време, в днешна Анатолия. Но когато един нов военачалник на изток от него, по-късно известен като Кир Велики, завзел властта в това, което щяло да се превърне в Персийска империя, той се почувствал едновременно застрашен и изкушен.

Затова Крез изпратил пратеници в Делфи, за да зададат няколко въпроса на прочутия оракул. Решаващият въпрос бил: Дали да тръгне на война срещу персите? Оракулът, който се обръщал към бог Аполон, отговорил, че ако Крез нападне, "ще унищожи едно голямо царство".

Крез тръгва на война, след като съмненията му са разсеяни. Няколко хода по-късно армиите на Крез са разгромени, столицата му е разграбена, съпругата му се самоубива, а Крез се оказва завързан на върха на запален огън, за да бъде изгорен жив, а триумфиращият Кир го наблюдава. Какво ли може да се е объркало?

***

Проблемът на Крез, подобно на този на Путин, е, че му липсва интелектуално смирение. Тази черта не е задължително да има много общо със скромността като такава. Вместо това тя се определя като "осъзнаване на границите на знанията" и на "ограниченията на гледната точка" - или, ако предпочитате, оценяване на собствената погрешност. В случая с Крез той не можел да се ориентира в умишлената двусмисленост на оракула - кое голямо царство ще унищожи? - защото е бил сигурен, че знае.

Хората, които имат интелектуално смирение, напротив, ще бъдат отворени към алтернативни и противоречиви мнения и ще ги търсят. Крез, както разказва Херодот, лесно би могъл да послуша лидийския мъдрец Санданис, който предупреждава, че им предстои "поход срещу хора, които носят кожени панталони" и пият вода, а не вино - с други думи, страшни диваци. Ние, лидийците, твърдял Санданис, вече имаме всичко, което можем да искаме; няма какво да спечелим от нападението над персите, но можем да загубим всичко. Крез го игнорира.

По подобен начин Путин, за да провери собствените си теории за присъщото "единство" на руснаците и украинците, можеше да послуша не само историци от лудата десница - като Александър Дугин, който прилича на Распутин, но и учени от противоположната страна, като Тимъти Снайдър от Йейлския университет, които щяха да му разкажат доста по-различна история. Докато Путин събираше военните си съвети в подготовка за инвазията и продължаваше да слуша за предполагаемото превъзходство на въоръжените си сили, той можеше да се консултира и с външни експерти, за да научи за слабите си места.

Подобна интелектуална гордост често се засилва от "груповото мислене". Тази концепция, разработена от социалния психолог Ървинг Джанис през 70-те години на ХХ век, описва феномена на интелигентните хора, които взимат ужасни решения като група. Янис използва примери като провалената инвазия в Залива на прасетата и войната на Америка във Виетнам, но прозренията му се отнасят и за редица други подобни фиаско епизоди, включително нападението на Путин над Украйна.

Дори - или особено - когато замесените лица са умни, открива Джанис, те са склонни да попадат в няколко предсказуеми капана. Като група те ще се отдадат на илюзията за неуязвимост. Тази нагласа им помага да рационализират всички решения, които вземат. В този процес те никога няма да поставят под въпрос собствения си морал, защото всяка група, от която са част, трябва да е очевидно добра. Освен това те ще създават стереотипи не само за своите опоненти, но и за всички външни хора. Някои от тях доброволно ще играят ролята на "пазачи на съзнанието", блокирайки потока от противоречива информация. В някакъв момент групата на практика ще възприеме автоцензурата. В крайна сметка членовете ѝ ще имат илюзията за единодушие.

Погледнато в тази светлина, заседанията на неговия Съвет за сигурност, които Путин свика в навечерието на инвазията, изглеждаха като инсценирани пародии на групово мислене. В един момент той събра съветниците си в Царската ротонда в Кремъл, настани ги на неудобни столове на голямо разстояние от масивното си бюро и ги накара един по един да му повтарят собствените му мнения. "Има ли различни гледни точки?" - попита накрая Путин. Очевидно не.

Друг любопитен аспект на интелектуалното високомерие е, че то се засилва с нарастването на залозите и натиска. В едно проучване се оказва, че колкото повече хората са били карани да се чувстват застрашени, толкова по-малко са били склонни да разглеждат противоположни мнения и толкова по-предпазливи са ставали към хората извън тяхната група. Путинизмът със сигурност изглежда е потънал в параноя - относно предполагаемо враждебния Запад, опозицията у дома или нещо друго. Това също е лошо помагало за постигане на мъдрост.

***

Често се казва, че първият урок от историята е, че ние никога не научаваме уроците на историята. Всяко поколение ражда нови герои, които Херодот би разпознал. Но би било глупаво да пропуснем възможността за размисъл, която предлага фактът, че от руската инвазия в Украйна измина пълна година.

Сещам се за лидер като Си Дзинпин. Остава открит въпросът дали той действително планира да нахлуе в Тайван през това десетилетие, но със сигурност звучи по-войнствено от своите предшественици. Въпреки това той наблюдава и катастрофата, която връхлита неговия поддръжник в Кремъл. Дали изминалата година го е направила по-смирен в интелектуално отношение?

Не можем да знаем, но можем да се надяваме. Ако е мъдър, Си сега се чуди какво не знае - за слабостите на собствената си армия, за това как Тайван може да се противопостави, как ще реагират САЩ и техните съюзници и дори докъде ще стигнат комунистическата партия и народът на континентален Китай, за да го подкрепят. Ако има оракули, те може би ще му прошепнат, че ако нахлуе на островите, ще унищожи и една велика цивилизация. Коя обаче?

Путин и Си ни напомнят, че автокрациите са изложени на особен риск от интелектуална гордост. По дефиниция тези системи са затворени ментални вселени, които изискват конформизъм и наказват свободното мислене. Преди Си да укрепи властта си, Китайската комунистическа партия изглеждаше наясно с този недостатък и се стремеше да го поправи, като насърчаваше меритокрацията и дебатите в своите редици, ако не и в обществото като цяло. Си изглежда е сложил край на това. Това е лош знак.

За разлика от тях отворените общества поне имат предимството на интелектуалната хетерогенност. Повече хора в повече институции се чувстват по-свободни да изказват повече мнения, дори когато резултатите са ексцентрични. Мъдрите лидери - в бизнеса, правителството, образованието, журналистиката и всички останали области - ще насърчават, а не ще се страхуват от такова пъстро разнообразие. Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, когато егото влезе в уравнението. Спомнете си, че в изследванията си за груповото мислене Ървинг Джанис използва предимно американски казуси.

Добре би било да се предпазим и от интелектуална изолация - например така наречените ехо камери в интернет и извън него. През последните години Путин прогресивно се оттегля в затворения си свят, поради страх от Covid и други фобии. Там той се обгради само с една и съща малка група персонажи, които му надуха феноменологичен балон, през който той вече не можеше да гледа навън.

Не на последно място, трябва да бъдем особено бдителни винаги, когато вземаме решения, докато сме под заплаха или натиск. Както вече знаем, именно тогава най-спешно трябва да обмислим алтернативи и външни гледни точки - но вместо това сме най-склонни да затваряме съзнанието си.

Повечето историци смятат, че Крез е изгорял на този огън пред очите на Кир. Но Херодот и древните не са смятали, че това е поучителна история. Затова историкът накарал Крез да извика към Аполон - богът, който го бил забъркал в тази каша. Развълнуван, Аполон заплакал, докато сълзите му не потушили огъня. Кир видял това, заинтригувал се и направил услуга на Крез. Крез отново изпратил пратеници в Делфи, за да попита защо оракулът го е заблудил толкова катастрофално.

Оракулът отговорил, че само му е казал истината - една велика империя е била унищожена. Но Пития добавила, че било добре Крез "да се обърне с подходящ въпрос, да отиде и да попита дали богът говори за империята на Крез или за империята на Кир. Но той не разбра казаното и не се поинтересува повече: затова сега нека обвини себе си". Накрая Крез разбрал - и "признал, че грехът не е на бога, а негов".

Автор: Андреас Клут


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Българин

  48 56 Отговор
  Путин си отива

  Коментиран от #15, #32, #51

 • 2 Българин

  42 40 Отговор
  този със сигурност няма да е в мавзолей

  Коментиран от #25

 • 3 ДДРОнег

  44 50 Отговор
  На снимката путин се тюхка - "Абе как я закъсахме с тридневната специална военна закъсация :):):)
  Вече една година и НИЩО :):):)
 • 4 Българин

  47 43 Отговор
  Путин закопа Русия

 • 5 Българин

  33 37 Отговор
  джуджето Хаяско халюцинира
 • 6 Отец Дионисий

  66 45 Отговор
  Путин е последният защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана! Господ е с него!Амин!

  Коментиран от #12, #34, #68

 • 7 мани беги

  54 31 Отговор
  Днес всички краварски "медии", ще се счупят от натягане, все пак Императорорът на Злото Бай Дън е дошъл в укропия при ситския си войн джуджака Зельон!

  Коментиран от #14

 • 8 Списувачите са

  35 13 Отговор
  в криза
 • 9 ДДРОнег

  21 36 Отговор
  путинската ТРИдневана СВО - самая длинная СВО в мире - уже целъй год :):):)

  Коментиран от #30

 • 10 Петьо Петров

  23 33 Отговор
  Путин,другари,излезе един г....
 • 11 ШАЛОМ

  11 20 Отговор
  Другарю,Владимирович !

  Коментиран от #31

 • 12 ДДРОнег

  31 40 Отговор

  До коментар #6 от "Отец Дионисий":

  С такива "защитници на православието и славянството" като путин, врагове не ти трябват :):):)

  Коментиран от #37

 • 13 Хахаха

  37 13 Отговор
  Да говориш какво мисли друг човек е явен признак на д е б е л и з ъм.
  А това, че Путин ,,съжалява че не е чел Херодот..." . Вие наистина ли сте де би ли в ента степен?
 • 14 Болшевик

  17 23 Отговор

  До коментар #7 от "мани беги":

  Чемодан-Вокзал-Масква
 • 15 Слава на Великият Путин

  33 17 Отговор

  До коментар #1 от "Българин":

  Бля, бля, бля ще минем и без украйна!

  Коментиран от #72

 • 16 Куку руку

  38 15 Отговор
  "Зеленски се превърнал във един от най вдъхновявящите лидери в историята" абе Факти вие добре ли сте ?👎👎👎

  Коментиран от #40, #89

 • 17 Тошо

  24 10 Отговор
  ЗОМБИ ДРАСКАЧИТЕ СЕ НАДПРЕВАРВАТ КОЙ ДА СЕ ИЗЯВИ КАТО ПО ГОЛЯМ ТЪПАК. НЕ МОГАТ ДА ОТДЕЛЯТ ФАНТАЗИИТЕ ОТ РЕАЛНОСТТА.
 • 18 Хахаха

  15 9 Отговор
  Утре чуйте отговора. Путин ще говори.
 • 19 ДДРОнег

  15 25 Отговор
  путин живее в някой негов си свят, където Киев е првзет за ТРИ дена :):):)
  пyтйо, твоята, ТРИдневана СВО е безаналогова, няма такъв резил по света :):):)
 • 20 ЗЕЛЕНА БЪЛГАРКА

  7 14 Отговор
  ЛЕСКИ КАРУЦА МАЛЕ ЛЕ ЛЕ,,,, ВРЪТНИ ДУПЕНЦЕ МАЛЕ ЛЕ,,,, НА КИТАРАТА ВАСКО ЖАБАТА,НЯМА ДА СЕ КАРАМЕ,,,,,НЯМА ДА СЕ БИЕМЕ ,,,ВЕЧЕР КАТО ЛЯГАМЕ КОЛЕЛО ЩЕ КАРАМЕ,,,,,,НА КИТАРАТА ДЕПРЕСИЯ ПУТКОВА БЪЛГАРКОВА ,,,,,,,
 • 21 БОЗА

  21 8 Отговор
  Факти бай Дън маа гащи у Киев по слънчеви очила на фона на традиционната при посещение на чужденци въздушна тревога(по героично е така)...демокрация им занесе ветхтия...вие още се туткате... ;-)))


  Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
 • 22 ДДРОнег

  17 23 Отговор
  Кво стана бе, тролчета ?!
  За една година стигнахте ли КИЕВ ?!
  А, само като военнопленници :):):)

  Коментиран от #38

 • 23 Юсуф

  23 13 Отговор
  90% от медиите в света са в англосаксонски ръце и е нормално да си пишат кво им скимне и винаги далеч от истината.
 • 24 ха ха

  13 10 Отговор
  ясладжиите са неуморими , ако не беше тая война , до сега света щеше да прилича на епицентъра на земетресението в турция , трябва да му целувате краката , а не да го хулите
 • 25 Медведев:

  12 15 Отговор

  До коментар #2 от "Българин":

  Какъв Херодот? Няма време да чете ! Не спирам да го рапкам отзадеее и му падат очилата докато чете
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Поредното

  16 7 Отговор
  Словесно разстройство. Не си струва да се чете.
 • 29 Миии

  22 10 Отговор
  Нещо сте се объркали, примерът с цар Крез е точно за САЩ, които тръгнаха с НАТО да завладяват богатите земи на Русия и сами си разбиха главата.
  За тоя ламтеж по чуждото преди САЩ си чупиха главата Франция и Германия.
 • 30 Ха,ха,ха

  19 14 Отговор

  До коментар #9 от "ДДРОнег":

  Зеленски в бункер- на тъмно, без телефони, с охрана:
  - Ох, как ме излъгаха, че три дни ще стоя тук. Що се вързах на краварските им ласкателства,
  лъжи и пропаганди.Тюх, тюх, тюх. Да са ...ба в глЪвЪтЪ зелена, неузряла и куха.

  Коментиран от #35

 • 31 Ебьом всьо что

  4 7 Отговор

  До коментар #11 от "ШАЛОМ":

  Гаварит шалом
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 ДДРОнег

  14 20 Отговор
  Благодарение на путин, Украйна има най-мощната армия в света, а аНАТО се сдоби с два нови члена до границата на рузия !!!
  Това чко някой го е казал преди година, щаха много да му се смеят, пък то стана реалност :):):)
  путин - най-добрият партньор на НАТО !!! :):):)

  Коментиран от #44

 • 34 Шейтан

  4 7 Отговор

  До коментар #6 от "Отец Дионисий":

  Чакам те при мен скоро
 • 35 ДДРОнег

  17 21 Отговор

  До коментар #30 от "Ха,ха,ха":

  О, да, ЗЕЛЕНСКИ не стоя три дена в бункер, стоя много по-малко !!!
  ЗЕЛЕНСКИ отиде в ЕВРОПА, ходи на фронта, а путин си стои като пукал в бункера и само янкой негов двойник ходи насам-натам в близките му околности :):):)
  путин го е страх от всички и посреща гостите си от ДЕСЕТ метра разстояние :):):)

  Коментиран от #52

 • 36 Чета

  15 3 Отговор
  Коментарите и се чудя с какво са измили мозъците на повечето драскачи .
 • 37 мммда

  16 11 Отговор

  До коментар #12 от "ДДРОнег":

  Украинците са си разрушили вече по-голямата част от храмовете и пращат поповете си на фронта или ги оставят на място, защото не искали нищо да ги свързва с Р-я. Наркото е най-големия защитник на православието. Зеления освен пудрата за нослето, банковата си сметка и интереса на САЩисаните друго не защитава
 • 38 Източна ромелия

  16 11 Отговор

  До коментар #22 от "ДДРОнег":

  А Киев върнали си Донбас и Крим?

  Коментиран от #56

 • 39 реру

  30 7 Отговор
  "... предположи, че украинците или ще посрещнат нахлуващите руснаци като освободители.."

  Да, да... ама не... май черна котка мина път...

 • 40 стоян георгиев

  9 19 Отговор

  До коментар #16 от "Куку руку":

  Факти са много добре.зеленски става световен феномен.комедииния актьор изправил се срещу КГБ и руската империя .на всичкото отгоре и ги победил.за путлерасите пак ще остане калната дупка в историята.

  Коментиран от #62

 • 41 Въпрос

  16 11 Отговор
  Bloomberg TV Bulgaria?
  Факти?
  Дали някоя от тези медии има поне малко срам или всички са sataninsтki?
  Отговорете си сами.
 • 42 Коментар

  13 9 Отговор
  Не знам за Путин,но нашите медии и политици преди няколко месеца халюцинираха как някакви болшевики нападнали Украйна,а уж от 1991 г. такива няма.В коментарите все още пишат за някакви комунисти,а сме 2023-та година.Имало е комунисти преди 89-та.Нещо ковид е ударил повечето яко в мозъка.Наскоро доказаха,че омикрона вреди на когнитивните фунцкции,защото уврежда мозъка.Някакви с висше образование се държат все едно имат СОП.Може всички да ги е ударило в главата....а ние какво ще правим?Ще умираме,защото са откачили?Не преговарят за мир...само за войни говорят.Луди!
 • 43 Урюрвкос

  13 10 Отговор
  така и не разбрах Донбас, Луганс и Крим украински ли са? Защо против тях са въведени санкции, защо Путин ги храни и пои 8год със хуманитарни конвои а Киев само ги обстрелва със снаряди. Защо украинските мобилизирани войници от източните области на Украйна при първа възможност гледат да се предадат в плен. За коя Украйна става дума във статията.
 • 44 Източна ромелия

  16 9 Отговор

  До коментар #33 от "ДДРОнег":

  Окрайна има най-смаляващата се армия, вече 2/3 от нея отидоха при Бандера

  Коментиран от #54

 • 45 Убиецццца путлер

  8 14 Отговор
  "че той не е зъл гений, а просто лъжец, брутален грубиян и военнопрестъпник..." И МНОГО ГОЛЯМТЪПАК
 • 46 Фащ са терористична държава

  15 11 Отговор
  Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Всяка война на краварите е съпроводена с тонове лъжи и лъжепропаганда. Фащ в десетките си войни срещу слаби и невъоръжени противници се отърваваше само с бягство, но сега няма къде да се скрие. Фащ са на 2 мин. от "Посейдон" и Ко. Светът не се нуждае от Американския бандит да ограбва и разпалва войни...

  Русия, или ще го натика в Краварника, или ще го изтрие от лицето на земята!
 • 47 Констатация

  16 6 Отговор
  Преписана статия от факти....

  Коментари...
  1/ Българин
  2/ Българин
  4/ Българин

  Просташка медия...
  Техен олигофренски трол ,който даже не знае ,че всички нормални хора знаят , че е трол на медията ,запоива да троли ,без капка мозък в главата си!

  Коментиран от #50

 • 48 Усмивки

  6 10 Отговор
  ПутKина е пътник, не го мислете и не работете повече за него!!! 🤣
 • 49 Малейииии,

  12 6 Отговор
  има ли някой, който да е прочел до край тоя буламач?! Много зле трябва да вървят нещата за памперсменовете, за да прибягват до такива пасквили, като за хора със сериозни психични проблеми.
  Колкото до Путин, той осъществяав своите желания и не говори малоумни глупости като "цивилизованите" фащ и Г европците.

  Коментиран от #61

 • 50 Българин

  3 3 Отговор

  До коментар #47 от "Констатация":

  радваш ли се на живота????

  Коментиран от #64, #65

 • 51 Ремзан

  5 4 Отговор

  До коментар #1 от "Българин":

  Искаш ли да се запознаем ах че си палавница
 • 52 Чак факти вчера се престраши донякъде

  11 5 Отговор

  До коментар #35 от "ДДРОнег":

  Кореспондентът на The Times. "Наложило се украинският президент заедно с малка група хора да прекарва в бункера доста време.
  През това време той излизал от него от време на време, за да увери сънародниците си, че не е напуснал Украйна".
 • 53 Ха Ха

  7 3 Отговор
  И кой ще ви го чете тоя пасквил?
 • 54 ДДРОнег

  4 6 Отговор

  До коментар #44 от "Източна ромелия":

  Срриозно ли Украйна има малка армия ?!
  И защо тогава "втарая и безаналоговая армия в мире" кибичи жално пред БАХМУТ и УГЛЕДАР ?!
  Май рукая армия е още по-зле, а тролче :):):):)

  Коментиран от #60

 • 55 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  2 3 Отговор
  във ВОЙНА не ВАЖЪТ
  ЗАКОНИТЕ
  ЦИЦЕРОН

  Коментиран от #59

 • 56 ДДРОнег

  4 10 Отговор

  До коментар #38 от "Източна ромелия":

  Въпрос на време е както УКРЙАНА да си върне ЦЕЛИЯ ДОБАС , ЛУГАНСК и КРИМ !!!
  Но рузия завинаги ще си остане КОЧИНА !!!

  Коментиран от #69, #71, #93

 • 57 Херодот

  6 3 Отговор
  Моля, не ме замесвайте в този пасквил !
 • 58 Захаров

  4 2 Отговор
  Разбира се историята с Крез е много поучителна и относителна в контекста кой кой е в нея.
  Мисля си ,че Велика Америка с това надменно и консуматорско общество е обекта на историята...

  Коментиран от #73, #74

 • 59 Айде бе...

  1 1 Отговор

  До коментар #55 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Много добре си цитирал и много намясто, но ти проумяваш ли какво означава това, което е казал Цицерон или мислиш точно както Крез?

  Коментиран от #63

 • 60 Ремзан

  3 4 Отговор

  До коментар #54 от "ДДРОнег":

  Искаш ли да се запознаем палавник
 • 61 'къф ти е проблема

  4 3 Отговор

  До коментар #49 от "Малейииии,":

  Щом питаш да ти кажа. Най много са дето като тебе пишат без да четат "Чукча не читатель, чукча писатель!". Тези, които четат пишат много рядко и пишат смислени неща.

  Коментиран от #80

 • 62 скапан бандерец..

  5 4 Отговор

  До коментар #40 от "стоян георгиев":

  Според мосад-триста хиляди укрофашаги вече ги нема-слушат песента на слави..алелуя.

  Коментиран от #66

 • 63 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  2 0 Отговор

  До коментар #59 от "Айде бе...":

  МОЛЯ какво е АЙДЕ БЕ към непознати се говори и ПИШЕ на ВИЕ и МОЛЯ много НЕ си ИЗБИВАЙТЕ комлексите СИ над МЕН от МЕН само пиша на ВАС едно ДОВИЖДАНЕ
 • 64 Констатация

  5 1 Отговор

  До коментар #50 от "Българин":

  А ти радваш ли му се наплюнчен
 • 65 че те праам..

  4 2 Отговор

  До коментар #50 от "Българин":

  Да стенеш-по болгарски..

  Коментиран от #67

 • 66 стоян георгиев

  3 4 Отговор

  До коментар #62 от "скапан бандерец..":

  Това е лъжа.мосад няма практика да споделя информация а и не е правил подобно изявление.

  Коментиран от #79

 • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 68 Дионисий

  5 6 Отговор

  До коментар #6 от "Отец Дионисий":

  Путин избива православни славяни в Украйна!

  Коментиран от #70

 • 69 Миро

  3 1 Отговор

  До коментар #56 от "ДДРОнег":

  престани да мечтаеш или сънуваш събуди се!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 70 Миро

  3 4 Отговор

  До коментар #68 от "Дионисий":

  избива фашисти които служат на режима на наркомана

  Коментиран от #83

 • 71 Много

  3 3 Отговор

  До коментар #56 от "ДДРОнег":

  спорно е някога украйна да си върне споменатите райони, но едно е сигурно - ти ще си останеш същият баняджийски атрибут с една каишка, какъвто си бил в училището за ученици със специални нужди, докато господ те прибере при себе си...

  Коментиран от #76

 • 72 Слава не ами

  5 4 Отговор

  До коментар #15 от "Слава на Великият Путин":

  Слава на великия Путин, ликвидаторът на дивашка Русия!
 • 73 Така е.

  3 0 Отговор

  До коментар #58 от "Захаров":

  Бих допълнил с една подобна част от историята.
  Марк Крас, известен с жестокото потушаване на въстанието на Спартак, е бил известен с огромното си богатство и не по - малка алчност. Воден от историите за големите богатства на земите на истока, той финансирва военен поход, сформира няколко легиона и се отправя натам. Навлиза в земите на нашите предци, сарматите(сар мада - царските миди), до планината Имеон, днешен Памир и Хиндокуш. В решителна битка е разбит и пленен. Окован във вериги Крас е изправен пред първенците на победителите. Те му казали: - Ти нали много обичаш златото? Сега ние ще удоволетворим тази твоя жажда. - и му напълнили устата с разтопено злато. От тук тръгва легендата за изчезналия на изток легион. Същия лек би свършил прекрасна работаа и със сегашните, алчни, ционистки банкерчета, самообявили се за "световен елит" и имащи неутолим апетит за чуждите богатства, в целия свят.
 • 74 Прокопий

  6 3 Отговор

  До коментар #58 от "Захаров":

  Ей затова ме кефите pycopoбетата, посочваш го, казваш му, че се отнася за него, аяа, вика, не е за мен! Хубавата българсканпоговорка: ти го плюеш, то мисли че дъжд вали!
  Толко си можете...
  😂😂🤣🤣🤣😂😆😆😂🤣🤣🤣😆😆🤣🤣
 • 75 ПалавНИК

  3 4 Отговор
  Браво на Байдън.
  Предлагам на злобното джудже и то да дойде в Киев, за да подпише безусловната капитулация на рашистан
 • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 77 Съвет към автора и не само....

  3 1 Отговор
  Да изчакаме края на войната. Историята я пишат победителите, нали?!

  Коментиран от #82

 • 78 1234

  3 1 Отговор
  Лъжите на факти,продажби медии,
 • 79 скапан бандерец..

  5 1 Отговор

  До коментар #66 от "стоян георгиев":

  А бе не са бандерци,а са петлюровци..не е мосад..а е щази..за теб е лъжа и че вагнер са на 30 км от първата метростанция на харков..тва го каза..МИ-6..

  Коментиран от #90

 • 80 Ми да ти отговоря.

  3 5 Отговор

  До коментар #61 от "'къф ти е проблема":

  Проблемите са на соросоробите, болни от стокхолмски синдром. Не съм и мазохист да чета малоумните, лъжливи бълвочи на някой изпаднал психопат. Дете от детската градина би било в пъти по - разумно в изказа си.
  Абтова с чукчите писателиби, читатели, върви само в ЛГБТ сборищата ви.

  Коментиран от #84

 • 81 !!!?

  6 0 Отговор
  Крез на кладата - това го очаква и Путин ! Който чете Историята само до Ленин, а не Мъдростта на вековете сам си е виновен !!!?

 • 82 Прокопий

  3 2 Отговор

  До коментар #77 от "Съвет към автора и не само....":

  Победителите налагаха своята постистинна гледна точка до края на 20 век. Пропускаш, че интернет реално е по-голяма революция и от Гутенберговата. Вече е много по-трудно да криеш истината, както и да я верифицираш, което е доказателство и за тролския провал на хибридната война в световен мащаб...
  Ако визираш страни, които ограничава информацията, като просия, китайчеатата на Си, кимчовците - там да, внсвободният свят - всуе...
 • 83 Мирчоооо

  4 2 Отговор

  До коментар #70 от "Миро":

  Щом един наркоман млати тъй яко нещастната руска армия, представям си, ако беше нормален!

  Коментиран от #86

 • 84 Прокопий

  3 1 Отговор

  До коментар #80 от "Ми да ти отговоря.":

  Стокхолмският синдром, силният когнитивен дисонанс и всепоглъщащ ефект на Дънинг - Крюгер се наблюдава при вас - pycopoбите. Не приписвай своите болести на другите, за да оправдаваш манията си за величие, съчетана с огромния ти комплекс за малоценност... 😆😆😆
 • 85 Танко

  9 0 Отговор
  Не е халюцинация!

 • 86 Така де

  6 0 Отговор

  До коментар #83 от "Мирчоооо":

  То Пригожин и шайката му пандисчии постигна повече, отколкото цялата дрипава руска армия.
 • 87 Тодоров

  2 4 Отговор
  Тази BLOOMBERG още ли не е ЗАКРИТА ? Тъпа, платена статия. Остави другото, ама и всички мобилни оператори са я включили във всеки мобилен план в комплект с DW, дори не можеш и да ги откажеш. Абсолютен мобилен тероризъм и слугинаж, явно падат много долари или евро. Дано след 2 април в парламента влязат истински българомислещи хора и всяко нещо да си дойде на мястото, вкл. премахването на тоталната медийна дезинформация и възстановяването на истинската правдива журналистика. Между другото Костадинов от "Възраждане" е пределно прав, че трябва да се въведе понятието "чужд агент". Коя телевизия, мобилен оператор или друга медия са БЪЛГАРСКИ ?
 • 88 Николай Стоименов

  1 2 Отговор
  Щото всички досега които нападнаха и нападат Русия са чели Херодот
 • 89 Хахахаха

  2 1 Отговор

  До коментар #16 от "Куку руку":

  А не е ли? Колко президента знаеш, които биха останали в държавата като президенти и няма да избягат, ако са нападнати от Русия с танкове, ракети и армия във война? Колко такива лидери знаеш? Повечето лидери падат, даже във вътрешна война в страната, а тук са нападнати от "втората армия" в света и не се уплаши да избяга! Та кажи, кои са тези лидери, които ще останат?
 • 90 стоян георгиев

  1 1 Отговор

  До коментар #79 от "скапан бандерец..":

  Вагнер не са в Харков ,те се бият при бахмут.има карти на Украйна виж кое къде е.
 • 91 Слава на Украйна, слава на героите!

  2 0 Отговор
  Ще му се изясни на бункерния плъх, както и на крепостната му рая...
 • 92 Оракулът от Каспичан

  5 1 Отговор
  "Великият кремълски стратег" се оказа едно жалко,комплексирано,дребно съветско ченгенце.Всичките му "многоходови комбинации" се провалиха,а благодарение на сервилният му неграмотен антураж,стана за смях пред целият Свят.Ореолът който кремълската пропаганда му градеше години наред се изпари "яко дим" и всички видяха,че "царят е гол"
 • 93 Хе,хе...!

  1 0 Отговор

  До коментар #56 от "ДДРОнег":

  ,,Въпрос на време е" и аз да стана ...,,тото-милионер"...!
  Все пускам,ли пускам...,ама нищо...!
 • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 95 ТТТ

  0 0 Отговор
  " а просто лъжец, брутален грубиян и военнопрестъпник " и от мен дърт глупак.
 • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания