Отидете към основна версия

782 15

Скъпо! Промените на климата ще струват на Германия около 900 милиарда евро до 2050 г.

  • германия-
  • климат-
  • глобално затопляне

Цената включва щети върху земеделските реколти, повреди и разрушения по сградите и инфраструктурата, проблеми с транспортирането на стоки и въздействие върху здравната система

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Климатичните промени, причиняващи екстремни метеорологични събития, ще нанесат на Германия до 2050 г. щети за около 900 милиарда евро, според проучване на две изследователски компании и Института по екологични икономически изследвания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

То идва в момент когато Берлин предприема спешни мерки, за да адаптира страната към новите условия и същевременно разширява дебата както трябва да се направи, за да бъдат намалени емисиите парникови газове, изпускани в атмосферата, от проблемни сектори като транспорта и строителството, посочва агенцията.

Според германските министерства на икономиката и околната среда, които цитират проучването, екстремните жеги, суши и наводнения ще струват на страната между 280 и 900 милиарда евро между 2022 г. и 2050 г., в зависимост от хода на глобалното затопляне.

Цената включва щети върху земеделските реколти, повреди и разрушения по сградите и инфраструктурата, проблеми с транспортирането на стоки и въздействие върху здравната система. Проучването не взема предвид нефинансови щети като увреждания на здравето и смърт, причинени от жега и наводнения, и загуба на биоразнообразие.

За периода 2000 - 2021 г. екстремното време е причинило на Германия щети за 145 милиарда евро, като 80 милиарда са загубите само за последните пет години, включващи катастрофалните наводнения през 2021 г. провинциите Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия.

Според проучването щетите биха могли да бъдат намалени посредством мерки за адаптиране, като например складиране на въглероден диоксид, но условието е промените на климата да не бъдат прекалено резки. Докладът обаче не разкрива колко биха стрували на властите тези адаптивни мерки.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: