Last news in Fakti

20 Март, 2023 19:15 876 5

Зимните култури в по-голямата част от Европа са в добро състояние, но в южните части на континента има спешна нужда от валежи

  • реколта-
  • европа-
  • валежи-
  • глобално затопляне

Излишък от валежи, засега предимно благоприятен, се наблюдава в Източна Германия, Западна Румъния и Южна Русия

Зимните култури в по-голямата част от Европа са в добро състояние, но в южните части на континента има спешна нужда от валежи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Зимните култури навлизат в пролетта в сравнително добро до добро състояние в по-голямата част от Европа след меката зима, според изданието от март 2023 г. на бюлетина JRC MARS - Мониторинг на културите в Европа, публикуван от Европейската комисия. Сухите условия в южните части на континента обаче пораждат безпокойство.

Силен недостиг на дъжд се наблюдава в Южна Испания и Португалия. Нивата на почвена влага са много ниски и спешно са необходими валежи. Освен това водните резервоари за напояване в по-голямата част от Южна Испания остават на много ниско ниво, което също може да окаже влияние върху избора на култури за пролетни сеитби. В Северна и Централна Италия продължителният дефицит на валежи силно намали нивото на водата в резервоарите (включително под формата на снежни покривки в планините) и поражда загриженост относно наличието на вода за напояване през късната пролет и лятото, съобщава БТА.

Зимните култури в Унгария, Австрия, Румъния, България, Гърция и Кипър са в добро състояние, но нивата на почвена влага са ниски и са необходими повече дъждове, за да се отговори на нарастващите нужди на културите от вода с напредването на пролетта.

Продължителната суша в региона на Магреба вече причини значително отрицателно въздействие върху културите.

В Турция само западните райони остават сухи. В други части на страната неотдавнашните обилни и на места разрушителни валежи смекчиха сухите условия.

В по-голямата част от Франция, Южна Германия и Обединеното кралство дефицитът на валежи, наблюдаван от средата на януари, е смекчен от добре разпределените валежи през март, като се очаква още дъжд през следващите 10 дни.

Излишък от валежи, засега предимно благоприятен, се наблюдава в Източна Германия, Западна Румъния и Южна Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 i-рян

    4 0 Отговор
    хляба може да започне да поскъпва още... ще ядем пасти
  • 2 ТАМЯН....

    1 0 Отговор
    ЗА БЕГЕ ЗРЪНЧО!😁
  • 3 Коментар

    0 0 Отговор
    Миналата седмица от Южна Франция се молиха за дъжд и след 3 дни получиха дъжд за цяла седмица.Да почват и другите да се молят хаха.Само да не прекалят да докарат някое наводнение.
  • 4 Гос Под

    0 0 Отговор
    Европейската комисия ще отпусне спешна помощ от валежи
  • 5 Лалето

    0 0 Отговор
    И кой пак е виновен? Да дават на Зелко още пари и да танцуват шаманите му за дъжд. Жена му да харчи повече в Париж по бутиците и това може да докара дъжд.
    ,
Новини по държави: