28 Февруари, 2023 22:38 2 573 19

Зимата, която вече не е зима

  • зима-
  • климат-
  • глобално затопляне

През последните години тенденцията става все по-ясна и няма как да бъде обяснена, освен с климатичните промени, предизвикани от човека

Зимата, която вече не е зима - 1
Снимка: Shutterstock

В много страни в Европа зимата е твърде топла. В Алпите няма достатъчно сняг, а във Франция вече се опасяват от голяма суша през лятото. В Германия метеоролозите съобщиха за 12-ата поредна твърде топла зима.

През отминаващата зима в Европа имаше твърде малко дъжд и снеговалежи, а температурите бяха твърде високи. В Германия например метеоролозите съобщават, че това е дванадесетата поредна твърде топла зима, информира АРД. Средната температура в страната през зимните месеци е била дотук 2,9 градуса по Целзий - това е с 2,7 повече от средната температура за периода от 1961 до 1990, става ясно от данни на Германския метеорологичен център.

През последните години тенденцията става все по-ясна и няма как да бъде обяснена, освен с климатичните промени, предизвикани от човека, казва пред АРД Петер Хофман от Постдамския институт за изследване на климатичните промени. Той отбелязва, че една топла зима не е проблем, "но когато става дума за 12 поредни години - това вече е притеснително".

Липсата на сняг води до суша през лятото

Във Франция, Италия, Швейцария и някои части на Австрия в момента има значително по-малко сняг от характерното за този период на годината, казва метеорологът Клаус Хаслингер пред АРД. Според италианската природозащитна организация "Легамбиенте" в последните месеци в Алпите е паднал 50 процента по-малко сняг от обикновено.

АРД цитира и ръководителката на агенцията по хидрология и климатични промени към Института за изследване на снеговете и лавините в Давос Мануела Брунер. Според нея липсата на сняг ще доведе до суша през лятото и есента. В свое проучване тя доказва, че сушата, предизвикана от липса на сняг през зимата, е 15% по-голяма в периода от 1994 до 2017, отколкото в предходния - между 1970 и 1993. Брунер смята, че тази тенденция ще продължи.

Сушата в Италия предизвиква много проблеми

В голяма част от Европа не вали и достатъчно дъжд, обяснява АРД. Така например цяла Северна Италия страда от засушаване.

След като и февруари не донесе много дъжд в Италия, има риск хранителната промишленост да намали производството си с 40 на сто, пише италианския вестник "La Repubblica". Подобна суша не е имало никога в този район, пише АРД.

Във Франция пък текущите данни от националната система за мониторинг на водите показват, че от 422 наблюдавани зони с подпочвени води 125 вече са с много ниско ниво, 120 - с ниско ниво и 97 - с умерено ниско ниво, пише АРД. След няколко седмици без почти никакви валежи французите вече се опасяват от второ поредно сухо лято.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    9 26 Отговор
    Зимата вече не е зима
    Путин остана без приходи
    Вече не ни трябва руски нефт и газ
    Зимата вече не е зима

    Коментиран от #9, #18

  • 2 зимата

    26 8 Отговор
    Зимата идва по-късно просто, изчакайте и ще я видите март - април!
    Сезоните се изместват иначе си ги има.

    Коментиран от #4, #6, #17

  • 3 редник

    18 4 Отговор
    IИдват сухи години - спасението в незабавно изграждане на стотици нови язовири!
  • 4 А пък

    5 18 Отговор

    До коментар #2 от "зимата":

    А другата зима какво ще правим, когато Путлер вече няма да го има?
    УЖАС!

    Коментиран от #7, #12, #13

  • 5 Еколог

    29 3 Отговор
    DW няма ли да напишат колко метан прати в атмосфрата САЩ с взривяването на тръбите! Пък нямало да се промени климата тази зима? Никой не говори май за тази ужасна екологична катастрофа, а после кравите били виновни и разоряват фермерите. Такива журналисти са за съд заради съучастие в престъпление срещу човечеството.
  • 6 Баба Зима

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "зимата":

    Ще дойда в началото на Август. Абе приятел ходи по често на психар.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рокфелер

    7 21 Отговор
    Защо, след като искате да спре войната и искате мир,
    защо не протестирате срещу Путин и неговата война срещу украинците?
    Питам троловете и Радев и путинофилите като Нинова
  • 9 Олег на 60 год от Москва

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    Ако знаеш колко му пука на Путин пък за такива като теб?
  • 10 ха ха

    23 2 Отговор
    Абе, 13-ти век започва едно застудяване, което води до глад в цяла Европа. Мини ледников период му казват. Да не би древните да са духали много? Преди това 150-200 години не е имало зима... Пропагандата на Зеления комунизъм, който ни остави без въоръжение и изнесе индустрията в Китай... Герои!

    Коментиран от #14

  • 11 Шах Хубан

    6 2 Отговор
    Зимна топлина
    владее континента.
    Труден е момента
    видно от компонента !
    Следва пролетта
    да е дъждовна
    като "среща любовна",
    да ни повдигне духа и
    укрепнат нашите тела.
    Вместо знойно лято,
    на златна лятна есен
    да се насладим и
    природния ритъм
    със замах да победим ! 🙂
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "А пък":

    Важното е да нямаме ядрена зима, другото не ме интересува!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ожоя

    17 1 Отговор
    С толкова аерозоли дето нарочно се пръскат от самолетите, как няма да е "спарено" и топло??????? Идеята е да повярваме, че има затопляне - различно от това нарочното дето го правят, - и да приемем санкции, депопулация, да купуваме въздух, такива извращения. Аре да видим колко лайкове ще имам са, като съм казал истината.
  • 16 Коментар

    15 1 Отговор
    Питайте сащисаните дали няма зима хаха.Те накараха Урсула да приеме откачените санкции,които вредят на Европа,за да може да фалираме,а с пропаганда после да ни втълят,че едва ли не Путин е сложил сам санкциите,за да ни накарат да се юрнем да бием руснаците за ресурси(за справка номер 1 всеки ден се пробва като някой път от 4 през нощта започва с пропагандата).Тази година Господ беше милостив с нас и не им стана пъкления план.А догодина?Все ли трябва да се молим на Господ за хубаво време,за да не плащаме високи сметки понеже политиците са откачили?!
    А ако ни затворят ТЕЦ-овете и минем на режим на тока за какво да се молим?За северно сияние ли?!
  • 17 Урюрвкос

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "зимата":

    абсолютно вярно къде месец къде два но достатъчно да се излъжат овошките и след това да измръзнат цветовете. Такива "периоди" на измествания е имало и по рано (200-300г) но обикновено вървят ръка за ръка със суша.
  • 18 Само питам

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "...":


    "Зимата, която вече не е зима"


    Пропагандата, която вече не е пропаганда, а нещо нормално. Кой да очаква, че в 21-ви век ще има такива лакоми и нагли ХХХХХХХХ, като управляващите "демократичния" свят? Нещо от "демокрацията" изобщо остана ли?






  • 19 Трудностите и проблемите за хората

    0 0 Отговор
    От сушата са пр
    Едизвикани от самите хора затова не са жертва а престъпници, истинската жертва е животинския и растителен свят, който е без защитен пред най големия вредител човека