Last news in Fakti

7 Юни, 2023 10:00 3 268 6

Престъпно отношение: как разхищават вода в Португалия

  • португалия-
  • суша-
  • подпочвена вода-
  • климат-
  • глобално затопляне

В областта Алгарве, където има много туристи, прекомерният и неконтролиран добив на подпочвени води по крайбрежието е довел до смесване на морската вода с подпочвените води - от това и водата става неизползваема

Престъпно отношение: как разхищават вода в Португалия  - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-западната страна на Стария континент страда от тежък недостиг на вода. Но това изглежда не притеснява никого: в Португалия продължават да залагат на икономически дейности, които потребяват много вода.

Близо 30 на сто от чешмяната вода в Португалия се излива - напълно неизползвана - в почвата, защото водопроводната мрежа е безнадеждно остаряла. Освен това около 80% от водните запаси на страната се използват за земеделие, а почти 10 на сто от питейната вода отива за поливане на тревата на голф игрища. Това е истинско разхищение при положение, че 89% от територията на страната е засегната от засушаване, а близо половината от тези райони страдат от екстремна суша.

По всичко личи обаче, че никой не се притеснява от това. "Ще става още по-зле със сушата", казва университетският преподавател и експерт Жоаким Посас Марчинс. "Но понеже имаме добро водоснабдяване и водата си тече от всички кранове, никой не знае за този проблем", допълва той.

В това число явно влизат и политиците, коментира Франсиско Ферейра - също университетски преподавател и активист. "Трябваше отдавна да имаме национален план за водните ресурси, за да ги използваме устойчиво. Такъв обаче няма. Затова зачестяват тези кризи", казва той.

"Екологично престъпление"

Големи проблеми се коренят в земеделието - разчита се на грешните посеви и се използва твърде много вода, защото методите за напояване са остарели, казват експертите. "В региона на Алгарве например има проект за 600 хектара плантация авокадо. Тя се нуждае от много вода, която така или иначе е недостатъчно там - това е екологично престъпление", казва активистката Катарина Родригес.

Въпреки това португалското министерство на земеделието досега е подкрепяло с голям ентусиазъм тези насаждения. Особено в южната част на страната, където има недостиг на вода, авокадото и ягодите се отглеждат на все по-големи площи, понякога дори в защитени местности - защото продажбата им е скъпа.

Подпочвените води намаляват

Експертът Марчинс пък смята, че засяването на скъпите растения е добра стратегия. По думите му те могат да се поливат дори със скъпа вода от инсталации за обезсоляване и пак да се печели от тях. Такива обаче няма в Португалия. Затова и много фермери си копаят незаконни кладенци, за да се сдобиват с вода без да плащат, допълва картината Родригес.

Това обаче също става все по-трудно - нивата на подпочвените води в Португалия спадат на много места. Една от причините е, че там се отглеждат евкалиптови монокултури. Засадени са, за да може целулозната и хартиената промишленост на страната да спонсорира бизнеса си за милиарди: "Евкалиптовите насаждения представляват икономически сектор на стойност около пет милиарда евро", изчислява университетският професор Марчинс, който е бил и държавен секретар по околната среда. Португалската икономика не може да се справи без тях. Трябва да се намери разумен среден вариант. Това не е възможно, казва Франсиско Ферейра, другият университетски професор: "Евкалиптът е монокултура. Трябва да се съсредоточим върху разнообразието и устойчивостта и да използваме отговорно водните ресурси. В противен случай нашата природа няма да оцелее нито при следващите горски пожари, нито при следващата суша."

Туристите: още един проблем

В областта Алгарве, където има много туристи, прекомерният и неконтролиран добив на подпочвени води по крайбрежието е довел до смесване на морската вода с подпочвените води - от това и водата става неизползваема, и почвата е увредена. Районът обаче наистина се нуждае от вода - годишно 10 милиона души са посещавали Алгарве преди пандемията. Тази година навярно броят им дори ще е по-висок. Политиците са доволни - туризмът вече носи основните приходи на Португалия.

За нещастие обаче има сериозна уловка: "Масовият туризъм значи и изключително високи нива на консумация на вода за региони като Алгарве", обяснява Франсиско Ферейра. Ежедневното пране на хавлии и кърпи за баня, както и твърде небрежното поведение на почиващите водят до застрашително високи стойности на потреблението на вода.

"И още - голфът, за който Португалия се рекламира като дестинация и развива усилено", отбелязва Ферейра. За тази цел страната излива осем процента от питейната си вода на голф игрищата. От около 40-те игрища в южната част на страната само три се напояват с пречистена вода. "Все още имаме много работа, особено по отношение рециклирането на отпадъчните води", оплаква се Ферейра. "Сега това се прави само с два процента."

Напояването е забранено

Правителството обещава подобрение в тази област и скоро ще бъдат построени инсталации за обезсоляване на питейна вода, разбира се - захранвани с устойчива енергия. От друга страна, обаче, това улеснява изграждането на мащабни туристически проекти, критикува начинанието Родригес: "Законът междувременно даде възможност да се одобрят много спорни проекти и вероятно ще бъдат одобрени още много други."

"Добрите водоснабдителни дружества" в Португалия, така възхвалявани от експерта по водите Марчинс, ще гарантират, че водата ще продължава да тече от крановете на нови и нови туристически центрове. Поне засега. Защото миналото лято обществените открити плувни басейни в Алгарве трябваше да бъдат затворени поради липса на вода, фонтаните бяха изключени, а поливането на цветя в градините беше забранено в цялата страна.

Туристите обаче едва ли ще забележат много от това.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    22 0 Отговор
    Ха ха, 30% загуби. Нашите ВиК отчитат 80% загуби, които ние всички плащаме и на никой не му пука. Все още масово се използва амортизирана инфраструктура от бай Тошово време. Канализация на доста места все още няма. Ама без значение дали са държавен/общински или частен монопол цените растат, а качеството на питейната вода пада. На много места е почти негодна за пиене. Ръжди, пясъци и какво ли не има в нея, задръстват се бойлери, перални и смесители. Ама на никой не му пука.
    Язовирите ни се точат от частни ВЕЦ, дето се правят на зелени, а ни оставят без вода.
    Сума ти язовири са приватизирани или без надзор. Не им трябва ракета, за да направят беля. Трябва им поддръжка.
    На цялата държава и трябва. В момента се точат евросредства, прави се нещо некачествено и после се зарязва без поддръжка. Това е разсипия и повече се руши, отколкото се гради.
  • 2 Благо

    23 1 Отговор
    Ами живея тук във Фаро,такова нещо като написаниет глупости не съществува.Това пак са истерии на некои болни зелени екоактивисти.

    Коментиран от #4

  • 3 ДОЙЧЕТО

    20 3 Отговор
    ПАК С ПОРЕДНИТЕ ЩУРОТИИ.ИМА НЕЩО ГНИЛО ,МАЙ СЕ ЗАДАВА НЯКАКВА ИЗМАМА С ВОДАТА В ЕС.

    Коментиран от #6

  • 4 DW - Пропаганден машинен

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Благо":

    Видиш ли нещо с клеймото DW да знаеш, че отзад винаги прозират нечисти НПО интереси!!! Вместо да си гледат пропадащата Германия те все в чуждата паница гледат и назидават, порицават, съдят.... хич да не ти пука!
  • 5 Иванчо

    11 0 Отговор
    Видиш ли DW, бягай бързо! Пълни боклуци! Можете да ме изтриете, но това е истината!
  • 6 Флин

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДОЙЧЕТО":

    Измамата ще е в земеделието. Казват го директно още в началото на статията, "разчита се на грешните посеви".... Няма нужда от повече коментари, просто "красивите и умните" ще ни кажат кои са "правилните" посеви и култури и, разбира се кой е "правилния" производител. Водата ще е просто параван. Нищо ново под слънцето