Отидете към основна версия

5 985 13

Австралия ще проведе референдум за включване на аборигените в Конституцията

  • австралия-
  • аборигени-
  • референдум-
  • население

На 14 октомври

Източник: БГНЕС

На 14 октомври Австралия ще проведе важен референдум. С него се предлага изменение на конституцията, като се включи специално споменаване на първоначалните жители на страната - аборигените. Този ход идва в момент, когато обстановката за властта не изглежда много обнадеждаваща, и референдумът може да бъде ключов фактор за повишаване на подкрепата.

Министър-председателят Антъни Албанезе, предводител на движението "Да", подчертава важността на този момент, като възможност да се обедини страната и да се насочи към по-добро бъдеще.

Референдумът се свежда до един въпрос - "Да се промени ли Конституцията, за да се признаят първите народи на Австралия чрез създаване на Глас на аборигените и островитяните от пролива Торес?". Гласуващите имат възможност да отговорят с "да" или "не".

Необходимо е двойно мнозинство, за да успее референдумът - над 50% от всички гласоподаватели в страната и поне 50% от гласовете в най-малко четири от шестте щата. Гласовете от териториите - Северна територия и Австралийска столична територия, ще бъдат включени само в националния резултат.

Този референдум е значим не само заради рядкостта на конституционните промени, но и заради светлината, която хвърля върху дълбоко вкоренените проблеми. В случай на одобрение, той ще предвиди създаването на орган, представляващ коренното население, който да съветва правителството по въпроси, които го засягат.

Поддръжниците на референдума считат, че това е възможност да се излекуват старите рани, породени от несправедливост и да се даде глас на Първите нации след дълги години на маргинализация и угнетение.

Обаче, има и хора, които гледат на референдума като на символичен жест, който може да не доведе до реални промени и може дори да раздели нацията, като подчерта специален статус на определени групи в конституцията, цитира "Фокус".

Ситуацията се усложнява от аргумента на някои от поддръжниците, които смятат, че гласуването с "да" може да бъде само формален жест срещу расизма и може да бъде използван от противниците на референдума за свои цели. Всъщност, някои представители на Първите нации, които са сред опонентите на референдума, твърдят, че "да" може да навреди на истинските усилия за борба с расизма и че е необходим договор, а не само символичен жест.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: