Last news in Fakti

30 Август, 2023 09:44 5 924 13

Австралия ще проведе референдум за включване на аборигените в Конституцията

  • австралия-
  • аборигени-
  • референдум-
  • население

На 14 октомври

Австралия ще проведе референдум за включване на аборигените в Конституцията - 1
Източник: БГНЕС

На 14 октомври Австралия ще проведе важен референдум. С него се предлага изменение на конституцията, като се включи специално споменаване на първоначалните жители на страната - аборигените. Този ход идва в момент, когато обстановката за властта не изглежда много обнадеждаваща, и референдумът може да бъде ключов фактор за повишаване на подкрепата.

Министър-председателят Антъни Албанезе, предводител на движението "Да", подчертава важността на този момент, като възможност да се обедини страната и да се насочи към по-добро бъдеще.

Референдумът се свежда до един въпрос - "Да се промени ли Конституцията, за да се признаят първите народи на Австралия чрез създаване на Глас на аборигените и островитяните от пролива Торес?". Гласуващите имат възможност да отговорят с "да" или "не".

Необходимо е двойно мнозинство, за да успее референдумът - над 50% от всички гласоподаватели в страната и поне 50% от гласовете в най-малко четири от шестте щата. Гласовете от териториите - Северна територия и Австралийска столична територия, ще бъдат включени само в националния резултат.

Този референдум е значим не само заради рядкостта на конституционните промени, но и заради светлината, която хвърля върху дълбоко вкоренените проблеми. В случай на одобрение, той ще предвиди създаването на орган, представляващ коренното население, който да съветва правителството по въпроси, които го засягат.

Поддръжниците на референдума считат, че това е възможност да се излекуват старите рани, породени от несправедливост и да се даде глас на Първите нации след дълги години на маргинализация и угнетение.

Обаче, има и хора, които гледат на референдума като на символичен жест, който може да не доведе до реални промени и може дори да раздели нацията, като подчерта специален статус на определени групи в конституцията, цитира "Фокус".

Ситуацията се усложнява от аргумента на някои от поддръжниците, които смятат, че гласуването с "да" може да бъде само формален жест срещу расизма и може да бъде използван от противниците на референдума за свои цели. Всъщност, някои представители на Първите нации, които са сред опонентите на референдума, твърдят, че "да" може да навреди на истинските усилия за борба с расизма и че е необходим договор, а не само символичен жест.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гочо

    11 2 Отговор
    Ха така....има ефект по Света от дебата в РСМ за включването на българите в Конституцията...браво..
  • 2 хахахахахаха

    23 4 Отговор
    типично англо-саксонско лицемерие....първо ще ви унищожим, ще ви вземем земята и природните богатства, като за капак ще ви запознаем с нашитеепидемии и болести и накрая ако нещо е останало изобщо от вас- ще го вкараме в конституцията след 400 години системно унищожение.....Нищо по-различно от това, което стана на Американския континент.................

    Коментиран от #4

  • 3 Дааа

    23 5 Отговор
    Бял ден не са видели тези хора, откакто британските престъпници завладяха континента! Сега се готвят да им отнемат лъковете и стрелите!
  • 4 Гост

    7 15 Отговор

    До коментар #2 от "хахахахахаха":

    Недей да плюеш....преди 400 год времето е било такова...на завоевания и превземането на нови територии..Ама преди 400 год..не през 21 век както го прави Русия...Сегашното управление на държавите няма вина за станалото преди 4 века и все пак се извиняват...

    Коментиран от #8, #10, #12

  • 5 Абориген

    17 0 Отговор
    Разбира се никой не пита аборигените, на какво мнение са! Също като аборигените в България!
  • 6 А бе

    17 3 Отговор
    Не е ли по- правилно коренното население да включи престъпниците в конституцията? Какви са тези които са я писали тази конституция и от къде са дошли?
  • 7 ИНТЕРНИРАН АНГЛИЧАНИН

    8 3 Отговор
    ОСВЕН АБОРИГЕНИТЕ , ДРУГИ АВСТРАЛИЙЦИ ,.....ИМА ЛИ

    Коментиран от #9

  • 8 Я да ти тегля една

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    След 10 годуни ще ти се извиня. Само че, "битият -бит, ...", останалото го знаеш. Ама нещо не ти изнася, а? Само си мисля, че всъщност, Русия няма да възстанови равновесието на планетата. Прекалено е мека с престъпниците. Та дори и у нас ги остави на мира, та сега й се връща.
  • 9 Всъщност

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "ИНТЕРНИРАН АНГЛИЧАНИН":

    Освен окупантите, други няма. Та сега и проформа -референдум. А кой ще представлява някогашното единствено население на континента?
  • 10 Ха........

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    допреди 50-60 години не ги считаха за хора. Както ми каза един австралиец "Преди го удариш с колата и го хвърлиш в канафката, сега даже и до болница трябва да ги караш". Да не говорим за цяло едно поколение откраднати деца през 20те години на миналия век.
  • 11 Лелеее

    9 1 Отговор
    След като ги избиваха, поробваха, взеха родните им земи и днес след 200 години англосакса лицемерно се сетил за тях..

    ..е нема такава брутална наглост..
  • 12 Знаещ

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Австралия е колонизирана преди 240 години, а не преди 400. Хавай е колонизиран преди само 70 години!
  • 13 кенгуру

    3 0 Отговор
    абе на тия присъдите отдавна изтекоха . кралят да си ги прибира в Англия!
Новини по държави: