Отидете към основна версия

1 171 13

Опозицията в Габон настоява да бъде оказан натиск върху хунтата да предаде властта на цивилни

  • габон-
  • хунта-
  • власт-
  • натиск

Военните в страната извършиха преврат в сряда

Източник: БГНЕС

Основната опозиционна група в Габон призова днес международната общност да насърчи хунтата, която свали от власт президента на Али Бонго, да предаде властта обратно в цивилни ръце тази седмица, предаде Ройтерс.

Военни извършиха преврат в сряда броени минути след като беше обявено, че Бонго е спечелил трети президентски мандат на изборите в събота. Така те сложиха край на продължилото почти 60 години управление на неговото семейство. Али Бонго бе поставен под домашен арест, а за "преходен президент" бе обявен генерал Брис Олиги Нгема.

Превратът, който е осмият поред в рамките на три години в Западна и Централна Африка, предизвика радост в столицата Либървил, където по улиците излязоха много ликуващи хора. Опозицията, която твърди, че изборите са били спечелени от нейния кандидат Албер Ондо Оса, обаче изрази възражения, предаде БТА.

"Зарадвахме се, че Али Бонго бе свален от власт, но… се надяваме, че международната общност ще изрази подкрепа за Републиката и демократичния ред в Габон и ще поиска от военните да върнат властта обратно в ръцете на цивилните", заяви пред Би Би Си говорител на Ондо Оса.

Бонго бе избран за президент на страната през 2009 г., когато пое властта от своя покоен баща, управлявал от 1967 година. Неговите опоненти твърдят, че семейството му не е направило достатъчно, за да достигнат приходите от полезните изкопаеми, на каквито Габон е богат, до населението, отбелязва Ройтерс.

Вчера държавният телевизионен канал "Габон 24" съобщи, че дюшеци, натъпкани с пари, са били конфискувани от домовете на различни служители на канцеларията на Бонго.

Близо една трета от населението на страната, възлизащо на общо 2,3 милиона души, живее в бедност.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини