Last news in Fakti

1 Септември, 2023 16:15 1 151 13

Опозицията в Габон настоява да бъде оказан натиск върху хунтата да предаде властта на цивилни

  • габон-
  • хунта-
  • власт-
  • натиск

Военните в страната извършиха преврат в сряда

Опозицията в Габон настоява да бъде оказан натиск върху хунтата да предаде властта на цивилни - 1
Източник: БГНЕС

Основната опозиционна група в Габон призова днес международната общност да насърчи хунтата, която свали от власт президента на Али Бонго, да предаде властта обратно в цивилни ръце тази седмица, предаде Ройтерс.

Военни извършиха преврат в сряда броени минути след като беше обявено, че Бонго е спечелил трети президентски мандат на изборите в събота. Така те сложиха край на продължилото почти 60 години управление на неговото семейство. Али Бонго бе поставен под домашен арест, а за "преходен президент" бе обявен генерал Брис Олиги Нгема.

Превратът, който е осмият поред в рамките на три години в Западна и Централна Африка, предизвика радост в столицата Либървил, където по улиците излязоха много ликуващи хора. Опозицията, която твърди, че изборите са били спечелени от нейния кандидат Албер Ондо Оса, обаче изрази възражения, предаде БТА.

"Зарадвахме се, че Али Бонго бе свален от власт, но… се надяваме, че международната общност ще изрази подкрепа за Републиката и демократичния ред в Габон и ще поиска от военните да върнат властта обратно в ръцете на цивилните", заяви пред Би Би Си говорител на Ондо Оса.

Бонго бе избран за президент на страната през 2009 г., когато пое властта от своя покоен баща, управлявал от 1967 година. Неговите опоненти твърдят, че семейството му не е направило достатъчно, за да достигнат приходите от полезните изкопаеми, на каквито Габон е богат, до населението, отбелязва Ройтерс.

Вчера държавният телевизионен канал "Габон 24" съобщи, че дюшеци, натъпкани с пари, са били конфискувани от домовете на различни служители на канцеларията на Бонго.

Близо една трета от населението на страната, възлизащо на общо 2,3 милиона души, живее в бедност.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    16 1 Отговор
    Дааааа, коя опозиция оная ма сорос ли
  • 2 Последния Софиянец

    21 1 Отговор
    Бонго Бонго има 180 коли,66 сметки в чужди банки,50 имота в САЩ и Франция а народът преживява с 2 долара на ден.
  • 3 вашето мнение

    17 1 Отговор
    Близкия изток, Африка и латинска Америка вече осъзнаха, че шаш са слабаци и тяхната демокрация означава кражби и мародерстване. Процеса по изритването им вече набира сила.
  • 4 Време е всички да съборят сороснята!

    17 1 Отговор
    Макарончо от дека ще папа сегинка, няма е раята!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Габон

    15 1 Отговор
    Коя е тази опозиция в френското посолство ли хахаха а днес в Нигер са им набили канчетата на франсетата посланика е изгонен а 4000 френски войника трявба да напуснат страната до седмица хахаха
  • 6 Последния Софиянец

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Време е всички да съборят сороснята!":

    От България и Румъния.Така каза.
  • 7 Любознателен

    10 0 Отговор
    Според информация от първа ръка (имам бизнес партньор в Либървил), няма никаква опозиция. Същото беше и положението в Нигер. Явно им е писнало от корумпирани политици, а опозиция съществува само в главата на французите

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Хаххаха

    7 0 Отговор
    Нещо много станаха хунтите в Африка и май ще се увеличават.Имаме една приказка по нашия край"който е...л,е...л кака се ожени"
  • 9 Нах

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Любознателен":

    В етакива моменти разбирам защо първото нещо което се стремяха да затрият с демокрацията беше армията.И си създадоха своя верни полицай чета без морал и ценности.Готови на всичко само да са на хранилката.
  • 10 Баба Меркелицa

    4 0 Отговор
    Заповядайте у Джермани...
  • 11 Това което е станало

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Любознателен":

    е, че досегашнитя демократично избран президент, който е бил пионка на Запада, вече не върши работа и дори и хората не го искат.
    Обаче понеже Западът еза демокрация, сега си отглеждат друг президент, когото демократично да изберат и който да им върши работа.
    Което ме учудва донякъде, защото ако им вършиш работа на американците или другите, те те оставят да си на власт независимо дали си дошъл с избори или с преврат.
    Латинска Америка допреди 20 години беше пълна с диктатори и всички те бяха на власт с поддръжката на американците.
  • 12 Механик

    4 0 Отговор
    Местните "умни и красиви" са на поста си, подкрепени от "Америка за Габон".
    Тамошния Асен-Габон-Генов е излязал с прокламация, след като е получил инструкции от местното "посолствоТО".
    Сега разни тамошни Габон-Кирчовци, Габон-бабикяни, Габон- Лорери и други, местни Габон "демократи" ще квичат до небесата.
    Местния Габон-Бацката, ще получи "кръвно" и "менискус" и ще се скрие в местната Габон-Банкята при кюлчетата и пищоФчето.
    Габон-ПеткоФ (баща), ще докара синчето си, да поведе съпротивата. То има страхотна "холивудска усмивка" и води след себе си, една камара габон-канадчета, които да разкостят Габон и да го подарят на САЩ и Франция.
    Да ама ГАБОНЕЦА е по-мъдър от българското шиле и няма да се купи за харвардски дипломи и за криви, холивуски джуки. А за тортички по 400 лв за бройка, изобщо да не говорим.
  • 13 пенко

    1 0 Отговор
    НА СНИМКАТА СА ПОДДЪРЖНИЦИ НА ХУНТАТА " ПРИВРАТАДЖИЯ " - ЗАЩО НАРОДЪТ Я ПОДКРЕПЯ ?????? ЕХ--- ОБЩЕСТВО НА ГОСПОДАРИ -СЛУГИ И РОБИ ---ИДЕ ТВОЯТ СМЪРТЕН ЧАС !!!!!!!!!!!!