Отидете към основна версия

4 950 86

Оцеляват само по няколко седмици: руските жертви в Украйна

  • украйна-
  • мобилизация-
  • русия-
  • руска армия-
  • жертви-
  • война-
  • владимир путин

Всеки пети загинал руснак в Украйна е оцелял най-много два месеца на фронта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Всеки пети руснак, който е бил мобилизиран в Украйна, е умрял в рамките на два месеца след получаване на призовката. Това са изчислили журналисти от изданието "Важные истории" (или iStories) и разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT) в съвместно проучване, базирано върху данни от отворени източници за близо 3000 мобилизирани руснаци, загинали между 21 септември 2022 и 1 септември 2023 година. Точната дата на смъртта е известна при 1900 от жертвите. Според проучването най-малко 130 военнослужещи са били убити в първия месец след мобилизацията. Средно загиналите руски войници от списъка умират след 4 и половина месеца. Само "малцина от загиналите през първата година" са издържали на фронта над 11 месеца.

Кога са паднали най-много жертви

Най-интензивни с оглед на броя жертви са били есента на 2022 година и пролетта на 2023 година. "Още през есента част от хората попаднаха в месомелачката в района на Сватово и Кремена, където имаше необходимост от спешно затваряне на пробива. В началото се запушваха дупки, за да се предотврати спешно рухването на фронта и да се насити той с жива сила. Рекордът от призовката до гроба е само няколко дни", пишат анализаторите.

Над половината загинали мобилизирани от списъка са били между 30 и 45 години, посочва се още в изследването. Най-младият войник е бил на 19 години, а най-възрастният - на 62 години.

Къде са загинали мобилизираните

Според разследващите журналисти най-мащабната загуба за руската армия през войната е била при атаката на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по сградата на училището в Макеевка през нощта на 1 януари 2023 година. Руското командване било настанило там мобилизирани военнослужещи. През онази нощ са загинали най-малко 139 войници само от Самарска област, пишат "Важные истории" и разследващата група Conflict Intelligence Team. Това число е доста по-високо от обявеното от руското Министерство на отбраната, което призна за смъртта на едва 89 души. Украйна, от своя страна, съобщи за около 400 загинали.

На 24 октомври 2022 са били убити 47 руснаци, които са били мобилизирани около месец по-рано. Част от тях са убити при стрелбата край Нова Каховка в Херсонска област. Анализаторите предполагат, че останалите може да са загубили живота си в лагер в Червонопоповка. Десетки са загинали и в района на Донецк в различни дни при сраженията около Бахмут и Угледар.

През годината от началото на мобилизацията почти всеки регион в Русия е погребал поне един човек, изпратен на фронта след получаване на призовка, става още ясно от проучването. Семействата на мобилизираните в Свердловска област са получили най-много известия за загинали близки - над 200 души. Други над 100 мобилизирани са били погребани в Бурятия, Татарстан, Башкортостан, Самарска и Волгоградска области.

На 21 септември 2022 президентът Владимир Путин обяви въвеждането на "частична мобилизация" в Русия. Според данни на Министерство на отбраната мобилизираните са били общо 300 000 души.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: