Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Септември, 2023 16:47 5 314 76

"Сделка със съвестта": защо избягали руснаци се връщат

  • мобилизация-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • руснаци-
  • грузия-
  • армения-
  • руска армия

През 2022 година 800 хиляди души напуснаха Русия, след като тя нахлу в съседна Украйна

"Сделка със съвестта": защо избягали руснаци се връщат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През февруари 2022 г. Алина (имената на събеседниците са променени – бел. ред.) почти всеки ден е обсъждала с приятелите си дали да не напусне Русия. "Винаги съм подкрепяла заминаването. На 24 февруари отидох в пекарната за кифла. Всички около мен говореха само за това кой за кое място си купува билети", разказа момичето пред ДВ.

Алина заминала за Грузия почти веднага след като Русия нахлува в съседна Украйна. Нейната приятелка Кира направила същото. След това Кира се премества в Израел.

Още новини от Украйна

През пролетта на миналата година друга рускиня - Анна - започнала да чувства, че "не може да го издържи, не може да се справи, не може да го приеме" и заминала за Армения. Програмистът Юрий пък напуснал спешно Русия през есента и отишъл в Казахстан след обявяването на мобилизацията.

Между всички тях има две прилики. Те не подкрепят войната, която Русия води срещу Украйна. Въпреки това обаче всички се завърнали у дома.

Обратно в Русия от Грузия

Алина, която е на 27 години, е изследователка в областта на социалните науки. В Грузия тя споделяла квартира с четирима свои приятели. "За мен беше трудно, бях в много угнетяваща атмосфера, приемах тежко новините." Жената си спомня как е плакала всеки ден.

Алина не се чувствала у дома си в Грузия, нямала и работа. A възможността да се отиде някъде и да се общува с колеги е важна за нея. Била е доброволка, изпращала е хуманитарна помощ за Украйна, правела е дарения. Продължава да го прави и от Русия.

"Най-много от всичко исках да изчезна. Фактът, че и аз бях носителка на тази колективна вина, ме разяждаше отвътре", казва Алина. Преди година тя се е завърнала в Русия. Признава, че като цяло е постъпила неправилно: "Русия не става по-демократична, води се война, а аз работя тук и плащам данъци в хазната. А това не е много добре, изхождайки от политическите ми възгледи. Чувствам, че съм сключила сделка със съвестта си. Но се оказа, че за мен и психическото ми здраве сега е по-добре".

Алина е получила работно място в руски университет. Макар да знае за многото проблеми, пред които са изправени социалните науки и академичните изследвания в страната, тя нарича своя университет "остров на стабилност и щастие".

"Често ми се иска просто да си затворя очите"

Кира, която също е на 27 години, се занимава със събиране на дарения за различни проекти. Обяснява заминаването си за Грузия през пролетта на 2022 г. така: "Беше невъзможно за мен да бъда в Русия по това време. Дълго време след това просто не разбирах как хората се връщат в тази страна".

От Грузия Кира заминава за Израел, където следва във висше училище. Там тя живеела в общежитие и получавала стипендия. Но това лято намалили парите наполовина, а момичето нямало право да работи в страната. И се явила на конкурс за работа в руска организация. "Искам да се развивам професионално и ми дадоха такава възможност. Реших, че трябва да я приема", казва тя.

"Лекувам емоционални рани, опитвам се да не ходя в големите градове. Имам голяма (вътрешна - бел. ред.) съпротива относно Русия. Често ми се иска просто да си затворя очите. Но Израел също се оказа трудна страна за мен", признава Кира.

Армения като "бягство от себе си"

"Армения беше импулсивно решение. Там осъзнах, че не става въпрос за това, което искам да бъда в тази страна, а за бягство от себе си." Така Анна коментира заминаването си от Русия през април 2022 година. Тя е на 31 години и е можела да работи дистанционно. След няколко месеца обаче решила да се завърне от Армения. "Разбрах, че съм готова да изтърпя всичко, което се случва. Не казвам, че това е нормално, а за да съм честна. Да се върна и да призная, че всъщност да, това е и моя отговорност. И ето ме тук".

Бягство от Русия след мобилизацията

Програмистът Юрий разказва, че не е изпаднал в паника, когато войната е започнала. По думите му мобилизацията също не го уплашила. Юрий прекарал няколко месеца в Казахстан, а след това и още няколко в Киргизстан.

"Мислехме, че ситуацията скоро ще се изясни, чакахме втората мобилизационна вълна. Живеех с шестима мъже в апартамент под наем. За шест месеца нищо особено не се промени. Но рублата падаше, животът ставаше все по-скъп, а хората около мен се връщаха в Русия", спомня си мъжът.

По думите му през цялото това време не чувствал нищо, просто му доскучало: "Русия не ми липсваше. Но исках именно у дома, в квартирата ми." И през зимата мъжът се върнал в родината. В Русия са неговите родители, има и брат, както и приятелка, с която имат връзка от 13 години.

Емигрантите се лутат

През 2022 г. по оценката на демографи между 500 000 и 800 000 души са напуснали Русия. Заключението е направено на базата на статистиките на приемащите руски граждани страни и изявления на официални лица. "Голяма част от тях отидоха не в страните, които искаха. Мнозинството след това смениха поне една страна. Максимумът, с който съм се сблъсквала, е една млада семейна двойка, която е сменила шест държави", заяви за ДВ социоложката от Москва Любов Борусяк. Според нейно изследване забележимо повече са онези, които са отишли в страна, в която никога не са си мислели, че ще попаднат, на практика без документи и с много недостатъчни финансови средства. А социолозите от проекта OutRush, който е посветен на руската емиграция, твърдят, че 16% от напусналите държавата след 24 февруари са се завърнали. Две трети от тях заявяват, че това е временно положение.

"Това не е поражение"

"Представата на хората за света е разрушена, те се оказват напълно дезориентирани в една нова страна", казва психоложката Юлия Морозова. По думите ѝ така хората попадат в хватката на един живот, който не е техният, у тях се засилва чувството, че не са автори на собствения си живот.

"Това, че някои се завръщат, не е нито поражение, нито провал. И съвсем пък не означава съгласие с политическата система на страната", уточнява Морозова. Важно е това, което е най-добре за тях и техните семейства при така създалите се обстоятелства, допълва руската психоложка.

Юрий признава: "Бихме искали да живеем в Русия, но проблемът е режимът." След завръщането си Анна е била много фрустрирана, че хората просто продължават невъзмутимо живота си. Дала си е година, за да напусне отново Русия. Дестинациите, между които тя избира, са Берлин и Бали. За Кира вариантите са САЩ, Канада, Великобритания или Германия. А Алина кандидатства за докторантура в университети в Европа.

Автор: Ирина Чевтаева


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🦔🐿🐀🐁🦡

    29 17 Отговор
    Щото свършиха руплите ✌🏻
  • 2 УРААААА

    19 9 Отговор
    Може да са победили бе
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Навярно

    30 37 Отговор
    Защото никъде не ги приемат - мислят ги или за шпиони, или за изкуствено заселващи се в чужди земи, за да искат след време присъединяване към Русия ! А и са твърде нагли и надменни !
  • 5 ГОЛЯМ СМЯХ

    58 10 Отговор
    дойче зеле, место да си видят пропадналата кочина у германия тръгнали да реват на чужд гроб

    Коментиран от #54

  • 6 Макс

    20 50 Отговор
    Ами не си затваряйте очите . Работете за изчистване имиджа на русия. Свалете путин и шайката му . Изградаждайте едно ново, свободно и демократично руско общество.

    Коментиран от #44, #74

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 12343211

    34 6 Отговор
    Дестинациите, между които тя избира, са Берлин и Бали. За Кира вариантите са САЩ, Канада, Великобритания или Германия. А Алина кандидатства за докторантура в университети в Европа.
    От трън на глог.

    Коментиран от #26

  • 9 Да, ама не...

    27 5 Отговор
    Ами те, самите руснаци са го казали. Когда деньги есть, Иван Иванич, кагда деньги нет пизда Иванич... Парите може да не са всичко, но без тях няма как когато искаш да живееш като бял човек
  • 10 Чудо големо !

    41 6 Отговор
    И кво ? България не воюва с никой и въпреки това я на пускат младежите !

    Коментиран от #76

  • 11 Много трогателна история

    45 2 Отговор
    Дойче Веле пак ни дари с произведение на литературното изкуство пропито с човеколюбие и чисти помисли.
    Изчетох го на един дъх.
    Но мисля, че и нашите журналисти тук могат да съчиняват не по-лоши историйки. Имме нужда от повече.
  • 12 Дойчовци,забавни сте

    40 4 Отговор
    Само не разбирам дали сами си вярвате на лъ жите.Вместо да плюете Вел ика Русия.кажете какво стана с вашия канцлер,пирата де.Че тази лъжа за сутрешния джокинг не мина.Шулци се беше напил като немски тийнейджър на Октоберфест
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Калпазанин

    36 3 Отговор
    Сатана ми тъжно и очите ми се напълниха със сълзи, тва може да го измисли и публикува само евреин, жалки сте
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трол

    9 26 Отговор
    Хайде и нашите русофили да потеглят за рашия.
    Там е рай!

    Коментиран от #42

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 цък

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Виждаме":

    Тебе те игнорирах. Нещо плоско беше. Измисли нещо по интересно. И може и да ти дам внимание.
  • 28 Гост

    24 2 Отговор
    Опорните яко надуват! Май лопатите са уцелили нещо, и Зелето истерясва! Ха ха, нещо за миграцията в родината на Зелето да кажете?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 даа..

    7 20 Отговор
    Скоро ще научат за колективната вина.
    Трябва да ги върнат всички в Русия за да бачкат.
    Подкрепят или не подкрепят няма значение всички трябва да плащат репарации.
    Германците го знаят.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ФРИК ШОУ

    4 22 Отговор
    На никой не му трябват русначета. Тука си имаме някакви дето се русофилчат. Ако от някъд докарат човек с три глави. Или пък най косматата жена в света. Ще ги вземем
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 не че нещо

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Затова се мерят приказките, защото":

    Абе ти нали знаеш че знам че щом толкова пишеш. Си разбрал че си е таковало ма. Моли се бе. Бог прощава.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 скунфузих се заради тоя

    6 4 Отговор

    До коментар #35 от "В.В.П.":

    Абе ти верно ли реши че някой го интересува жалкото ти съществуване. Виж човек не говори лични неща. Защото тук само ще те подиграват. То се разбира и по писането че си задръстен. Има психолози дай някой лев. Тех работата им е да ти слушат жалкия живот.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ветеран от протеста

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "Трол":

    За вас е по лесно и бързо,Белене е на една ръка разстояния.Ако знаеш какви гледки има от ВИП апартаментите?

    Коментиран от #45, #58

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 КОТарАК

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Макс":

    Макс,Макс не си куче мас тия а носиш подобно име,наизтина не го разбирам това.
  • 45 Дано да не е с Г не е християнско

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Ветеран от протеста":

    А тоя го викали да кибичи пък във някакъв вип апартамент. Мале а с какво ли им е плащал.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 хахах

    3 7 Отговор

    До коментар #38 от "В.В.П.":

    Тоя как гони руските емигранти. Те горките се прават на украинчета
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ++++++++

    9 0 Отговор

    До коментар #49 от "Тия сами си го правят":

    Бог прощава на чистите. На тези които кълнят се въздържа. Щом си го произнесъл, му бери гайлето. Като бумеранг ти се връща. Заключение двери, неканени гости не приема. Амин.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 А бе

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    За тебе всичко е голям смях.Май имаш нужда от специализирана медицинска помощ?
  • 55 А бе празен

    4 6 Отговор

    До коментар #35 от "В.В.П.":

    Кой ще те търпи тебе във Франция,ще те наритат още на втория ден!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 А бре

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "В.В.П.":

    Ти и такива като тебе да не мислите,че ще виреете??От къде тази увереност,да се чуди човек?Много скоро ще ви стане тясно и горещо! ЗАПИШИ ДА НЕ ГО ЗАБРАВЯШ!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Интересно защо

    6 11 Отговор
    никой от тия не иска в държава от БРИКС, С. Корея, Иран, Еритрея, Венецуела, Никарагуа, Мексико, Куба - все приятели на РФ. След "дълго" обмисляне решили в САЩ, Канада, Германия или Великобритания и докторантура в ЕС.
  • 60 В ютюб има

    4 12 Отговор
    много клипове където руснаците се оплакват, че не ги искат за квартиранти, не им дават работа и социални, гонят ги от университети, отнасят се с тях като хора втора ръка. Казвали им: "стойте си в хубавата Русия, какво идвате в джендърския гнил запад, обиждате ни строя и начина на живот, а не можем да се отървем от вас".
  • 61 Струва ми се,

    5 9 Отговор
    че постепенно повечето държави ще спуснат визова стена пред руснаците, особено съседните на РФ страни. Сценарият е един и същ - емигрират, купуват жилища, започват с техните пияни и всякакви други безобразия и когато държавата приеме някакви по-специални закони за тях, те веднага я обявяват за фашистка и Матушка Русь тръгва да ги асвабаждава (заедно с територията на която живеят, разбира се). Така стана с Абхазия, Южна Осетия, Крим, ЛНР и ДНР, заканват се на Казахстан, Прибалтиките, Приднестровието, Молдова. У нас имат купени 400 000 жилища най-вече по морето.
  • 62 факти само истински

    18 0 Отговор
    може ама повечето са напуснали преди и да знаят че ще има военни действия а ние защо бягаме защо бягат децата ни от БЪЛГАРИЯ нали не сме във война повече от 500 000 са минали през терминал 2 и не са се върнали

    Коментиран от #63

  • 63 Тия български

    7 2 Отговор

    До коментар #62 от "факти само истински":

    граждани и българи разбира се отидоха наготово в силно социалните държави от ЕС, САЩ, Канада защото там можеш да живееш сносно като въобще не работиш. Затова там отиват и араби, африканци, азиатци южноамериканци.
  • 64 Връщат се

    6 8 Отговор
    Защото отвсякъде ги гонят

    Коментиран от #66

  • 65 Цензура

    17 2 Отговор
    По времето на "лошият комунизъм" дойче зеле беше забранена. Всеки ден се убеждавам, че това е било правилно. Защо нито една казионна телевизия не показа тия 800 000 "избягали руснаци"? А малцината, които избягаха се връщат по една проста причина - искат да живеят като нормални хора в нормална държава, а не в ЕС-кeнефът, дето дори в центъра на най-бляскавите до неотдавна столици има орди диви мигри и купища смет навсякъде !!!

    Коментиран от #69

  • 66 Цензура

    14 0 Отговор

    До коментар #64 от "Връщат се":

    Всеки получава каквото иска рано или късно. Щом гонят цивилизовани бели хора - християни, но не гонят диви мигpи от четвъртият свят - ще получат каквото искат: диви мигpи от четвъртият свят, които ще им загробят държавите. Апропо - преди години имаше много случаи, когато мигри тормозят местни хора, особено жени на публично място и именно руснаци скачат на бой, за да ги спасят.
  • 67 фрог

    2 3 Отговор
    Защото ги връщат! Гонят ги
  • 68 Путин, В. В.

    2 2 Отговор
    Като са толкова велики мои противници и "дисиденти", почему отишли само в бивши ( и бъдещи ) съветские республики? Почему не отишли в США и ЕС?
    Сейчас я буду ги пратя в Сибире, за да имат какво да ядат медведите!
  • 69 ТАКА Е. ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Цензура":

    ДА ПОПУТА СУМАТИТЕ ГЕРМАНЦИ ДЕТ ЖИВЕЯТ ТУК ЗАЩО СА ИЗБЯГАЛИ ОТ ГЕРМАНИЯ... СКОРО ГО ВОРИХ С ТРИ СЕМЕЙСТВА КРАЙ ТРЯВНА. КАЗАХА МИ ТВА ДА ГЛЕДАШ КОКОШКИ В ГЕРМАНИЯ Е ТАБУ ПЪК ЗА КОН И МАГАРЕ ТИ ИЗКАТ ДОКУМЕНТИ ДВА ТОМА...

    Коментиран от #70

  • 70 ДА АЗ ЗНАМ ЧЕ ТЕЯ ДЕТ ЖИВЕЯТ

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "ТАКА Е. ДОЙЧЕ ВЕЛЕ":

    В БЛОКОВЕ СИ ПРАВЕЛИ МРЪСНО ЕДИ НА ДРУГ... ЕДИНИЯ МУ ШУМЯЛО КАЗАНЧЕТО ДРУГИЯ КИХАЛ И ПЪРДЯЛ СИЛНО И ПОЛИЦИЯТА ИДВА И ГЛОБЯВА. УДЖАС...
  • 71 Не им разрешават

    2 1 Отговор
    Статията е подвеждаща , много малко се връщат както руснаци така и българи . Тези които се връщат са имали контакт със службите или мафията и са притеснявани с компромати защото са имали работа благодарение на тях .
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 В ГЗ

    1 1 Отговор
    Боли ма крачола кой се връщал и кой дезертирал
  • 76 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чудо големо !":

    Планът в действие територията трябва да се освободи отБългарският етнос за да се засели с родата наПасито.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания