Отидете към основна версия

1 985 14

Адвокатът на Джулиан Асандж: Това е крещящ отказ от правосъдие

  • джулиан асандж-
  • уикилийкс-
  • афганистан-
  • пентагон

Основателят на "Уикилийкс“ е изправен пред екстрадиция в САЩ заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на стотици хиляди документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джулиан Асанж е застрашен от "крещящ отказ от правосъдие", ако бъде екстрадиран в САЩ, заяви неговият адвокат пред Висшия съд в Лондон в последния си опит за обжалване във Великобритания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Основателят на "Уикилийкс“ е изправен пред екстрадиция в САЩ заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на стотици хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

В решението си от януари 2021 г. тогавашният окръжен съдия Ванеса Барайцър заяви, че Асандж не трябва да бъде изпращан в САЩ, позовавайки се на реален риск от самоубийство, като същевременно се произнесе срещу 52-годишния австралиец по всички останали въпроси.

Адвокатите на Асандж, който е задържан в затвора Белмарш в югоизточен Лондон, сега искат от Висшия съд разрешение да оспорят отхвърлянето на други части от делото му срещу екстрадиция.

В началото на двудневното заседание днес адвокатът на Асандж Едуард Фицджералд заяви, че клиентът му е преследван за "обикновена журналистическа практика".

"Той е преследван за това, че следва обичайна журналистическа практика за получаване и публикуване на класифицирана информация, информация, която е както вярна, така и от очевиден и значим обществен интерес", каза пред съда адвокатът.

По-късно Фицджералд определи делото като "безпрецедентно от правна гледна точка преследване" и заяви, че Асандж е изправен пред "реална опасност от крещящ отказ от правосъдие", ако бъде екстрадиран.

В писмените си изложения Фицджералд заяви, че ако Асандж - който не присъства на изслушването поради заболяване - бъде екстрадиран, той ще се сблъска в САЩ със съдебен процес с "опорочени доказателства" и съдебни заседатели, които са "непоправимо предубедени от публичните обвинения срещу него, отправени от всички от президента надолу".

В първия ден на заседанието присъстваха десетки журналисти и представители на обществеността, а десетки поддръжници на Асандж се събраха пред сградата на съда в центъра на Лондон още в 8 ч. сутринта.

Изслушването трябва да приключи утре, а решението дали Асандж може да подаде жалба, се очаква на по-късна дата.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: