Last news in Fakti

20 Май, 2024 15:45 1 637 13

Съдът позволи! Джулиан Асандж ще обжалва екстрадирането си в САЩ

  • уикилийкс-
  • джулиан асандж-
  • белмарш

Австралийският компютърен експерт прекара последните пет години в британски затвор с висока степен на сигурност "Белмарш", след като намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон в продължение на седем години

Съдът позволи! Джулиан Асандж ще обжалва екстрадирането си в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният съд на Лондон постанови, че гаранциите на САЩ по делото на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж са незадоволителни и той ще получи право на пълно изслушване по обжалването, предава "Ройтерс".

През март Върховният съд даде временно разрешение на 52-годишния Асандж да обжалва на три основания. Но това даде възможност на САЩ да предоставят задоволителни гаранции, че няма да поискат смъртно наказание и ще му позволят да се позовава на правото и защитата на свобода на словото, дадено от Първата поправка, в процеса.

В кратко решение двама висши съдии заявиха, че изявленията на САЩ не са достатъчни и казаха, че ще позволят обжалването да продължи.

Основаната от Асандж WikiLeaks публикува стотици хиляди секретни американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак - най-големите пробиви в сигурността от този вид в историята на американската военна служба - заедно с множество дипломатически телеграми.

През април 2010 г. Wikileaks публикува секретно видео, показващо атака с хеликоптер на САЩ през 2007 г., която уби десетина души в иракската столица Багдад, включително двама служители на Ройтерс.

Американските власти искат да изправят Асандж пред съд по 18 обвинения, почти всички по Закона за шпионажа, заявявайки, че действията му с WikiLeaks са били безразсъдни, увредили националната сигурност и застрашили живота на агенти.

Многобройните му глобални поддръжници наричат ​​съдебното преследване пародия и посегателство срещу журналистиката и свободата на словото. Призивите за прекратяване на случая идват от правозащитни групи, медийни органи и австралийския премиер Антъни Албанезе, заедно с други политически лидери.

Асандж беше арестуван за първи път във Великобритания през 2010 г. по шведска заповед по обвинения в сексуални престъпления, които по-късно бяха оттеглени.

Австралийският компютърен експерт прекара последните пет години в британски затвор с висока степен на сигурност "Белмарш", след като намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон в продължение на седем години.

Президентът Джо Байдън каза през април, че обмисля искане от Австралия да се откаже от продължилия десетилетие натиск на САЩ за преследване на основателя на Wikileaks.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ризата

    3 23 Отговор
    Предател като навални
  • 2 Отец Дионисий

    23 0 Отговор
    Господ да го пази!Амин!
  • 3 Абе

    13 0 Отговор
    май и саш много не го искат, как виждате техните подлоги да им откажат нещо?
  • 4 ТаУмВзе

    32 0 Отговор
    Асандж е Пример, какво прави краварчето със Свободата на Словото!
  • 5 Справедливост

    13 0 Отговор
    Главния прокурор в Хага изисква арест за ВОЕННИ ПРВСТЪПЛЕНИЯ на Нетаняхо и израелския министър на отбраната.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Атина Палада

    23 0 Отговор
    Асандж го държат в затвора, защото написа истината....
  • 8 Някой

    12 0 Отговор
    Шпионаж в полза на кого? По българското законодателство е на чужда държава или организация. Ако съм на негово място, ще обявя в полза на САЩ и човечеството. В първото за пред закона.
    Отделно нищо от това не е престъпление за Англия, че да се разглежда изобщо за предаване. В момента стои в затвор без присъда.
  • 9 Калпазанин

    11 0 Отговор
    Една новина и за него, ама инсче ни продъните ушите с оня предател навални, демокрация пи англосаксонски му викали да задържиш обвинил един истински журналист който показва истината
  • 10 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Справедливост":

    Прах в очите на хората, посочи ми един осъден такъв изрод
  • 11 681

    9 1 Отговор
    Да живее демокрацията и баламите вярващи в нея. Платените са ясни, за обикновените заблудени става въпрос
  • 12 Христо

    6 0 Отговор
    Ох, поне това му разрешиха. Га.до.ве
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: