Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 21:00 1 687 27

В Лондон! Върховният съд на Великобритания решава съдбата на Джулиан Асандж

  • джулиан асандж-
  • великобритания-
  • уикилийкс

“Амнести интернешънъл“ за пореден път изрази опасенията си, че Асандж е изложен на риск от тежки нарушения на човешките му права, ако бъде екстрадиран, и предупреди за сериозен смразяващ ефект върху свободата на медиите в световен мащаб

В Лондон! Върховният съд на Великобритания решава съдбата на Джулиан Асандж  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Джулиан Асандж съвсем скоро ще разбере дали е изчерпал всички юридически възможности да предотврати екстрадицията си в САЩ, където може да прекара остатъка от живота си в затвора. Във вторник той ще се яви пред Върховния съд на Обединеното кралство на двудневно изслушване по окончателното обжалване на решението за екстрадирането дали да бъде екстрадиран, предаде Би Би Си.

Австралийският гражданин, който в момента се намира в лондонския затвор “Белмарш“, е издирван в САЩ по обвинения в шпионаж и го грозят до 175 години затвор. Обвиненията срещу него са свързани с публикуването на хиляди секретни документи и дипломатически телеграми на основания от него сайт "Уикилийкс" в периода между 2010 до 2011 година, припомня Европейската федерация на журналистите. Асандж направи обществено достояние военните дневници от Ирак и Афганистан, които съдържат изключително подробен отчет за действията на американската армия между 2004 и 2009 година по време на инвазията ѝ в двете близкоизточни страни. Сред публикуваните в “Уикилийкс“ материали има и видеоклип, станал известен със заглавието “Странично убийство“, в който се вижда как американски военен хеликоптер стреля по невъоръжени цивилни и убива 12 души. САЩ обвиняват Асандж, че се е сдобил с тези материали в нарушение на Закона за шпионажа и други разпоредби, посочва журналистическата организация.

Кратка ретроспекция на делото срещу Асандж и усилията за екстрадирането му в САЩ

Американското министерство на правосъдието се въздържаше от съдебно преследване срещу Асандж по време на управлението на Барак Обама, припомня в. "Вашингтон пост". След встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп обаче правосъдното ведомство поиска от федералните прокурори в щата Вирджиния да преразгледат случая. В крайна сметка те съставиха обвинителен акт с 18 точки, в който основателят на "Уикилийкс" бе обвинен в заговор за хакване на американски военни бази данни и разкриване на информация за националната отбрана, с което според властите Асандж е застрашил живота на военнослужещи.

През 2021 г. съдия от Обединеното кралство блокира екстрадицията на Асандж, като се мотивира с опасения за психичното му здраве, допълва Би Би Си.

Впоследствие Върховният съд в Лондон отмени това решение, като посочи, че САЩ са предоставили гаранции, че ще бъдат полагани грижи за безопасността на Асандж. През 2022 година тогавашната британска министърка на вътрешните работи Прити Пател одобри искането на Вашингтон за екстрадиция, поради което бе подновено и обжалването на тази процедура.

Главният прокурор на Австралия Марк Драйфус неотдавна заяви, че по време на визитата си в САЩ миналия месец е повдигнал въпроса пред американския си колега Мерик Гарланд. "Това беше частен разговор, но позицията на това правителство по отношение на Асандж е много ясна и не се е променила. Време е този въпрос да бъде приключен", каза Драйфус, цитиран от Би Би Си.

Австралийският премиер Антъни Албанезе миналата седмица подкрепи предложение в долната камара на парламента, призоваващо Асандж да бъде върнат в родината си, предаде Ройтерс.

Текстът, внесен от независимия депутат Андрю Уилки, бе приет в сряда с 86 гласа "за" и 42 "против", след като бе подкрепен от лейбъристкото правителство. Повечето представители на консервативната опозиционна коалиция се противопоставиха на предложението.

Същевременно има сведения, че натискът за екстрадицията на Асандж в САЩ продължава.

Британският в. “Гардиън“ в неделя съобщи, че поне четирима известни журналисти са били потърсени от лондонската полиция от името на ФБР. Става въпрос за Джеймс Бол, бивш колега на Асандж от “Уикилийкс“, който сега работи в Бюрото за разследваща журналистика; Дейвид Лий, бивш журналист от “Гардиън“ и “Обзървър“; Хедър Брук, активистка за свобода на информацията; и Андрю О'Хейгън, на когото е било възложено да напише биографията на Асандж.

Всички те са отказали да сътрудничат на ФБР. В статия за сп. “Ролинг стоун“ от миналата година Бол разказва, че за първи път е бил потърсен през 2021 година и е бил подложен на натиск, включително и на заплахата, че самият той ще бъде подведен под отговорност.

Рискове за медийната свобода

Докладчикът на ООН по въпросите на изтезанията Алис Джил Едуардс миналата седмица призова британското правителство да преустанови евентуалното екстрадиране на Асандж в САЩ.

“Всеки закон, независимо дали става дума за закон за държавна измяна или за закон за националната сигурност, трябва да включва защита на лицата, подаващи сигнали за нередности... На този етап случаят в САЩ, както разбирам, не е такъв. Законът, който се прилага, не е актуализиран, за да отразява стандартите за правата на човека от 21-ви век“, заяви Алис в интервю, публикувано на сайта на ООН. “Това е много проблематично за други хора, намиращи се в ситуация, подобна на тази на г-н Асандж, които може да искат да сигнализират за дейности, извършвани от техните правителства“, каза още докладчикът на ООН по въпросите на изтезанията.

“Всъщност цялата международна система функционира въз основа на нашата възможност да изразяваме мнението си, да говорим свободно, да разкриваме и да призоваваме правителствата да отговарят за потенциални нарушения. И след това разбира се трябва да последва отчетност. Така че светът следи този случай много, много внимателно. Бих искала САЩ и Обединеното кралство да стигнат до някакво решение, което да не налага г-н Асандж да бъде екстрадиран в Съединените щати предвид сегашното му здравословно състояние“, подчерта Алис.

Международната правозащитна организация “Амнести интернешънъл“ също за пореден път изрази опасенията си, че Асандж е изложен на риск от тежки нарушения на човешките му права, ако бъде екстрадиран, и предупреди за сериозен "смразяващ ефект" върху свободата на медиите в световен мащаб.

"Ако Джулиан Асандж бъде изпратен в САЩ и преследван там, свободата на медиите в световен мащаб също ще бъде поставена на изпитание", заяви Джулия Хол, експерт от “Амнести интернешънъл“ по въпросите на борбата с тероризма и наказателното правосъдие в Европа.

"Асандж ще пострада лично от тези политически мотивирани обвинения, като това ще бъде и предупреждение към световната медийна общност, че не е в безопасност", посочи тя.

"На уверенията на САЩ не може да се вярва. Съмнителните уверения, че с него ще се отнасят добре в американския затвор, звучат необосновано, като се има предвид, че Асандж потенциално е изправен пред десетки години затвор в система, която е добре известна със своите злоупотреби, включително продължително изолиране и лошите здравни грижи за лишените от свобода. САЩ просто не могат да гарантират неговата безопасност и благополучие, както не успяха да направят и за стотиците хиляди хора, които понастоящем се намират в американски затвори", каза още Хол.

“Ако Джулиан Асандж бъде екстрадиран, това ще създаде опасен прецедент, при който правителството на САЩ може да насочи към екстрадиране издатели и журналисти от цял свят. Други държави биха могли да вземат пример от САЩ“, предупреди експертът от “Амнести интернешънъл“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 демонокрация

    33 3 Отговор
    комунизма си беше по добро

    Коментиран от #3

  • 3 печкар от Биркенау

    4 27 Отговор

    До коментар #2 от "демонокрация":

    мога да те пратя там
  • 4 ФАЩистите

    37 4 Отговор
    Са най–"демократичната " страна
    с най—много затворници на глава от населението!
    С тринайстата поправка на конституцията
    даже и робството им е легализирано!!!

    Коментиран от #8, #25

  • 5 Р. Радев

    10 9 Отговор
    Що не ползват Новичок, както при Навални?

    Коментиран от #14

  • 6 обективен

    24 1 Отговор
    В САЩ ще го пратят в пустинята да полива кактусите ,а Навални го пратиха в Сибир да лови снежинките
  • 7 бутерброда

    3 10 Отговор
    сега на чучелото да не му се откъсне някой тромб
  • 8 прережи си

    3 12 Отговор

    До коментар #4 от "ФАЩистите":

    гърлото от въка
  • 9 ОПЛАКВАЧИТЕ НА

    32 2 Отговор
    НАВАЛеНИЯ ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА АЗАНДЖ...........?

    Коментиран от #16

  • 10 хммм

    18 3 Отговор
    Освободете го! Вкарайте Риши в дрънголника!
  • 11 Про3д

    30 4 Отговор
    Умните и красивите защо мълчат за Асандж , или той не е от нашите....
  • 12 Няма да го пуснат

    39 4 Отговор
    Асандж е много виновен пред "демокрацията" защото показа истинското ѝ лице с рогата и копитата!
  • 13 Някой

    25 4 Отговор
    И що няма дране на ризи и цвърчене на демократични мишки, че един свободен журналист е подложен на репресия, и има опасност за живота му? Нещо за свободата на словото?

    Коментиран от #15

  • 14 Щото са демократична

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Р. Радев":

    държава и убиват по-бавно в публични случаи.
    В други случаи не са по-различни от КГБ-то.
  • 15 никой

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    и кво му е федераса?
    СВОБОДА ЗА БРЕЙВИК !
  • 16 ЗАЩОТО

    4 23 Отговор

    До коментар #9 от "ОПЛАКВАЧИТЕ НА":

    Навални сам се върна в страната, където имаше заведено дело, за да се бори в съда, а мижитурката асандж се крие като мишка и реве като ученичка. ЕКСТРАДИЦИЯ НА асандж в Съединените щати!

    Коментиран от #17

  • 17 ...

    2 14 Отговор

    До коментар #16 от "ЗАЩОТО":

    НАВАЛНИ ПОЖЕРТВА СЕБЕ СИ, ПОДОБНО НА ХРИСТОС!
  • 18 Явно сте евроатлантици

    13 3 Отговор
    Платения шпионин Навални е герой!Жена му и тя нищо че в клатят на шведска тройка инв трите дупки!Вижда се че е щастлива от кончината на Навални!Събуде те се !
  • 19 ЗОРО

    15 1 Отговор
    САЩ и ЮК убиват бавно Асанж в един английски затвор! Я някой атлантик-жълтопаветник да обясни каква е раликата между Асанж и Навални? При това Асанж е доказал се разследващ журналист, за разлика от куклата на конци Навални!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хасан Хаспела

    0 11 Отговор
    Асандж е руски агент и ще бъде съден, като такъв. За разлика от тоталитарната дупка русия, американците не тровят шпионите, а ги съдят на дълги срокове затвор. Това е разликата между демократичната държава и постсъветският концентрационен лагер.
  • 22 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Асандж и Навални нямат нищо общо .първият е програмист и кибер журналист ,втория е агент на Сащ ,получава пари от друга държава да клати своята ..Вторият си получи възмездието...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Нито окропи ,нито руски имат симпатии към Навални..Умря си от мъка по женка си...дето се пляка на воля в Германия..
  • 25 Калпазанин

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ФАЩистите":

    Медиите ореваха орталъка за навални, а за Асандж на три месеца една новина и то в 00.00 часа
  • 26 Атлантист-

    2 0 Отговор
    Асандж може да "опъне жартиерите" по всяко време от много хубаво в тези зандани. Тогава ще видим атлантистите с каква наглост ще продължат да тръбят само за Навални.
  • 27 въпрос

    2 0 Отговор
    За Нафтални всеки ден във всички продажни медии..но и това ще спре,всяко чудо за три дни..А за Асандж няма нищо..защото бил казал че сащ са продънили всички слушалки и грухтят своите съюзници ден и нощ и куп други американски прелести..за така наречения елит-крадци, по-корумпирани светът не е видял..