Last news in Fakti

25 Юни, 2024 08:04 1 838 24

Съдебна развръзка! Джулиан Асандж излезе от затвора и веднага отлетя за Австралия

  • уикилийкс-
  • джулиан асанж-
  • австралия

По-рано Асандж се съгласи да признае вината си за нарушение на американското законодателство за шпионаж, което му позволи да избегне затвор в САЩ и да се върне в родината

Съдебна развръзка! Джулиан Асандж излезе от затвора и веднага отлетя за Австралия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Родителите на съоснователя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж казаха, че са щастливи, че неговото съдебно мъченичество е приключило, след като беше съобщено, че има постигнато споразумение с американското правосъдие за неговото освобождаване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петдесет и две годишният австралиец, който беше в британски затвор, вече е напуснал британска територия вчера със самолет, съобщава „Уикилийкс“. Очаква се той да пристигне в съд на Марианските острови, което е американска територия в Тихия океан.

Кристин Асандж, майката на Джулиан, заяви, че това показва силата и важността на дискретната дипломация и изрази признателност, че изпитанията, през които е преминал синът ѝ, най-накрая са приключили.

Асандж, чиято сага продължи близо 15 години, се съгласи да признае вината си пред американското правосъдие, за да се върне на свобода след пет години, прекарани в британски затвор, където чакаше екстрадиция към САЩ. Там той е обвинен, че е изнесъл наяве стотици хиляди поверителни американски военни и дипломатически документи.

Очаква се утре той да се яви в американски федерален съд на Марианските острови. После ще получи правото да отпътува за Австралия, казва „Уикилийкс“.

Бащата на Асандж – Джон Шиптън, заяви, ако се съди по публикациите в медиите и ако те се окажат верни, то синът му може да има обикновен живот със семейството и съпругата си Стела. Той изрази благодарност на австралийския премиер Антъни Албанезе и на всички поддръжници на Асандж в Австралия, които са направили възможно освобождаването на сина му.

Албанезе на няколко пъти поиска свободата на Асандж. В началото на годината австралийският парламент гласува резолюция, в която призоваваше за край на преследването срещу австралиеца.

Преди да се озове в британски затвор, Асандж се укриваше седем години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиция, но към Швеция, където трябваше да отговаря на обвинения за сексуална агресия, които обаче вече бяха снети.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брендо

    26 2 Отговор
    Тоя излезе, аз влезнах на негово место, че знам номерата на много банкови сметки.
  • 2 Феликс Дж

    12 22 Отговор
    За най-свободната страна в света - САЩ. УРА.

    Коментиран от #13

  • 3 Честита

    33 3 Отговор
    му свобода !

    Коментиран от #5

  • 4 А престъпниците разкрити от него

    46 3 Отговор
    Няма ли да влязат в затвора?
    Или те са от недосегаемите? Закон не ги лови.

    Коментиран от #8, #20, #22

  • 5 честен ционист

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Честита":

    Да не е объркал само самолета за Гуантанамо вместо този за Сидни.
  • 6 рокада

    19 2 Отговор
    Излиза Асандж, влиза Брендо.
  • 7 Всъщност,

    33 4 Отговор
    Това е победа за истинската Демокрация. Петнадесет фатални години Асандж беше преследван, затварян и малтретиран от атлантическата Демо(н)крация. Нека вярваме, че Асандж е успял да запази борбения и свободолюбив дух. Здраве и Успех!

    Коментиран от #9

  • 8 пристав

    4 13 Отговор

    До коментар #4 от "А престъпниците разкрити от него":

    В затвор се влиза след осъдителна присъда от съда. От 2010 насам много хора в САЩ са получили различни осъдителни причини. Следиш ли ги, за да повярваш? Онова парвосъдие е много по-ефективно от нашето.
  • 9 всъщност...

    3 20 Отговор

    До коментар #7 от "Всъщност,":

    Празни приказки на празен човек.
  • 10 Смелост

    19 2 Отговор
    ТЪрябва да се подчертае, че Асандж, въпреки 15-годишното преследване и тормоз, не клкна, а призна само частична вина за която получи годините прекарани в английския затвор.
  • 11 Рептил

    0 33 Отговор
    Трябва да намерят начин да го озаптят този престъпник... Да го пратят някъде в австралийската пустош при змиите и скорпионите...

    Коментиран от #12, #17, #21, #23

  • 12 Пояснение

    28 1 Отговор

    До коментар #11 от "Рептил":

    Той си замина за Австралия при семейството си. А ти, можеш ли да обясниш защо наричаш Асандж престъпник?
  • 13 факуса

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Феликс Дж":

    скоро ще чуем за нещастен случай
  • 14 ЧОЧО

    3 1 Отговор
    Най важната новина за Българите.
  • 15 прецакан

    6 3 Отговор
    Каква му е гаранцията, че като отиде "в съд на Марианските острови, което е американска територия в Тихия океан." ще и тръгне от там?
    Май е прецакан.
  • 16 Българин

    13 1 Отговор
    Стискам палци за успешна развръзка, макар че такива като него не ги пускат на свобода. Ся Путин, ако е пич ще го отвлече по пътя и ще му даде убежище в Русия както направи със Сноудън. Сноудън е жив и здрав, Асандж беше подложен на нечовешко отношение без да е осъден и заради това, че оповести истината за мръсните дела на САЩ. Това няма да му го простят, за да не се изкуши друг да проговори. Ей затова е много вероятно да го свитнат. Я инфаркт ще получи, я ще го блъсне кола...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някой

    11 1 Отговор
    1901 дни в затвора, като за укриване присъдата му бе 1 година ли. За какво е лежал над 4 години в затвора без присъда? Американското законодателство не важи в Англия. Тях шпионаж на чужда държава не ги интересува и не могат да съдят по това.
  • 19 Стършели

    5 2 Отговор
    Няма Асанж да стигне до Австралия. Самолета ще кацне ужким да зарежда в Банког и от там в американски затвор на някоя щатска база!
    ЦРУ в действие.
  • 20 Това го кажи

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "А престъпниците разкрити от него":

    На нашите смешници, които се скъсаха да коментират Брендо и да си обясняват всичко, само с наши вътрешни зависимости! Брендо е агент на поне три разузнавания! А какво става в България се решава на някои други места!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пилотът Гошу

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "А престъпниците разкрити от него":

    Еееее ти пък... Това по-нататък.... Те него още не са съдили 15 години.... Тях след 50-60 ....
  • 23 ЗА ОЗАПТЯВАНЕ СА

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Рептил":

    МАЛО.....НИЦИ КАТО ТЕБЕ
    ПО МЕТОДА НА ЧИЧКО СТАЛИН
    А ОЩЕ ПО ДОБРЕ НА ЕДИН БЪЛГАРИН ВЛАД ЦЕПЕШ
  • 24 дом

    0 0 Отговор
    ГЕРОЙ !!
Новини по държави: