Отидете към основна версия

4 259 147

Санкциите – не че ни вредят, но молим да ги отмените

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руска пропаганда-
  • дезинформация-
  • путин-
  • кремъл-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • медии

Русия блокира достъпа до 81 европейски медии – това е пример за това как информационният пейзаж в Русия става все по-едностранчив и в него доминира само „истината“, която е по вкуса на Кремъл

Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Фабрика за изкупителни жертви: безкрайната игра на Кремъл да обвинява другите (оригинално заглавие: The Scapegoat Factory: Kremlin’s Endless Blame Game)

Обичайните усилия на Кремъл да манипулира наративите и да отклонява вината от самия себе си следват обичайния си ход. Тази седмица кремълските дезинформатори разпространиха изфабрикувани обвинения срещу украинското разузнаване и НАТО за терористичните атаки в Дагестан и ги свързаха със събитията в Севастопол, за да подсилят наратива, че Украйна и Западът са агресори.

Наред с това руското ръководство предприе нова твърда стъпка в посока блокиране на достъпа до качествена западна журналистика, за да попречи на руските граждани да придобият по-ясна представа за всеобхватните провали на режима в тяхната страна.

Пропагандистите на Кремъл обсипаха с критики и мирната среща за мира в Украйна. Те обсебиха разговора за мира и едновременно с това положиха усилия да заблудят както родната, така и международната аудитория относно мрачните икономически реалности в Русия вследствие на западните санкции.

Санкциите – не че ни вредят, но молим да ги отмените

Свързаната с Кремъл мрежа за манипулиране на информация и дезинформация активно отрази неотдавнашното приемане на 14-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия. Пакетът включва в частност санкции срещу повече пропагандни рупори – сред тях попадат стари дезинформационни издания като „Российская газета“, „РИА Новости“, „Известия“ и медията с доста подвеждащо име „Гласът на Европа“ („Голос Европы“).

Очаквано кремълските рупори прибягнаха до рециклиране на вече познати пропагандни послания за санкциите – например, че със санкциите ЕС наврежда на самия себе си и че руската икономика няма да пострада от санкциите. Всички тези твърдения са неоснователни. Например в тази публикация може да прочетете за несбъднатите мечти на руската пропаганда относно колапса на ЕС. Който така и така не се случва. В тази актуална серия инфографики пък екипът на EUvsDisinfo разглежда по-подробно манипулативните послания на Кремъл и повдига завесата, прикриваща реалното състояние на руската икономика и ефекта от западните санкции върху нея.

Селективна „истина“

Русия блокира достъпа до 81 европейски медии – това е пример за това как информационният пейзаж в Русия става все по-едностранчив и в него доминира само „истината“, която е по вкуса на Кремъл. Решението за блокирането е и акт на отмъщение за прекъсването на достъпа до кремълска пропаганда в Европа.

Този ход на Кремъл представлява поредна атака срещу свободата на словото и медийния плурализъм в Русия. Междувременно бе нанесен още един удар срещу качествената журналистика – репортерът на „Уол Стрийт Джърнъл“ Еван Гершкович, задържан преди 15 месеца, беше изправен пред съда в Москва по изфабрикувани обвинения в „шпионаж“ по дело, водено изцяло в съветски стил.

Мир, но само при условията на Кремъл

Русия отдели значително внимание на срещата на върха за мира в Украйна, организирана от Швейцария в Бюргенщок на 15-16 юни – целта беше срещата да се изкара безсмислена, а значението ѝ – омаловажено. Кремъл подготви информационното пространство дълго преди срещата като даде сигнал, че Русия уж е отворена за мирно уреждане на кризата и същевременно прокара манипулативното послание, че всъщност Русия се борела за мир в Украйна и че конфликтът щял да приключи, ако Украйна се предаде. Този наратив следва кремълската тактика на изкупителната жертва, т.е. заблуждаващо представяне на Украйна като агресор, а на западната подкрепа за Украйна – като истинската причина за руската военна агресия.

Неумението да губиш

По време на срещата и след нея Кремъл усилено налагаше посланията, че тя е маловажна заради липсата на руско участие, че представлява западен заговор за ескалация на войната и че в крайна сметка това са просто пари, хвърлени на вятъра. Прокремълската екосистема, подкрепена от самия Путин, отправи неприкрит ултиматум с внушението, че за да има мир е задължително да се приемат руските териториални придобивки. Ултиматумът беше своевременно отхвърлен. Въпреки тези тактики за дезинформация и тормоз, срещата се радваше на солидно международно участие и произведе съвместно комюнике, което Кремъл и неговата манипулативна медийна кохорта неистово омаловажават, твърдейки, че е „пълен провал“ и една най-обикновена „сбирка на Запада“.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- Пропагандистите дадоха пресен пример за похвата „сочене с пръст“, използван от Кремъл: те разпространиха неоснователни твърдения, че украинското разузнаване и страните от НАТО са организирали терористичните атаки в Дагестан. Тези неверни твърдения са част от съществуващите кремълски наративи за „терористичния режим“ в Украйна и за Запада, който „подкрепя терористични организации“ в Близкия изток. По логиката на този наратив, вината за цивилните жертви в Русия, които са резултат от нейното нахлуване в Украйна, се хвърля върху Запада и неговата подкрепа за украинската самоотбрана. Важно е да помним, че руската дезинформация има навика да приписва на външни сили както атентатите в Русия, така и атаките на етническа и религиозна основа. Тази тактика има за цел да измести отговорността от плещите на Кремъл, да прикрие неадекватността на руските служби за сигурност и да подсили общественото недоверие към западните страни и Украйна.

- Дезинформационната мрежа на Кремъл се възползва от трагедията след атентата в „Крокус Сити Хол“, за да подхрани антиукраинските и антизападни настроения в Казахстан. Сега руските медии – с цел да манипулират обществените нагласи и да отхвърлят всякаква вина от Кремъл – разпространяват неверни твърдения, че „Западът е инициирал терористична кампания“ в Русия и Централна Азия. Както винаги няма достоверни доказателства в подкрепа на твърденията за „западна намеса“ в предполагаем заговор в Казахстан и където и да било другаде. Можем да тълкуваме тези твърдения като подвариант по-глобалния дезинформационен наратив за политиката на Запада да инсценира „цветни революции“ по цял свят, за да „дестабилизира Русия“. Наративи като този са пример за проекция, т.е. да приписваш на външни фактори собствените си грешки. Факт е – и е надлежно документирано – че самата Русия осъществява дейности за дестабилизация както в Европа, така и в други региони.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 83 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания