Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Юни, 2024 13:52 4 213 147

Санкциите – не че ни вредят, но молим да ги отмените

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руска пропаганда-
  • дезинформация-
  • путин-
  • кремъл-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • медии

Русия блокира достъпа до 81 европейски медии – това е пример за това как информационният пейзаж в Русия става все по-едностранчив и в него доминира само „истината“, която е по вкуса на Кремъл

Санкциите – не че ни вредят, но молим да ги отмените - 1
Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Фабрика за изкупителни жертви: безкрайната игра на Кремъл да обвинява другите (оригинално заглавие: The Scapegoat Factory: Kremlin’s Endless Blame Game)

Обичайните усилия на Кремъл да манипулира наративите и да отклонява вината от самия себе си следват обичайния си ход. Тази седмица кремълските дезинформатори разпространиха изфабрикувани обвинения срещу украинското разузнаване и НАТО за терористичните атаки в Дагестан и ги свързаха със събитията в Севастопол, за да подсилят наратива, че Украйна и Западът са агресори.

Още новини от Украйна

Наред с това руското ръководство предприе нова твърда стъпка в посока блокиране на достъпа до качествена западна журналистика, за да попречи на руските граждани да придобият по-ясна представа за всеобхватните провали на режима в тяхната страна.

Пропагандистите на Кремъл обсипаха с критики и мирната среща за мира в Украйна. Те обсебиха разговора за мира и едновременно с това положиха усилия да заблудят както родната, така и международната аудитория относно мрачните икономически реалности в Русия вследствие на западните санкции.

Санкциите – не че ни вредят, но молим да ги отмените

Свързаната с Кремъл мрежа за манипулиране на информация и дезинформация активно отрази неотдавнашното приемане на 14-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия. Пакетът включва в частност санкции срещу повече пропагандни рупори – сред тях попадат стари дезинформационни издания като „Российская газета“, „РИА Новости“, „Известия“ и медията с доста подвеждащо име „Гласът на Европа“ („Голос Европы“).

Очаквано кремълските рупори прибягнаха до рециклиране на вече познати пропагандни послания за санкциите – например, че със санкциите ЕС наврежда на самия себе си и че руската икономика няма да пострада от санкциите. Всички тези твърдения са неоснователни. Например в тази публикация може да прочетете за несбъднатите мечти на руската пропаганда относно колапса на ЕС. Който така и така не се случва. В тази актуална серия инфографики пък екипът на EUvsDisinfo разглежда по-подробно манипулативните послания на Кремъл и повдига завесата, прикриваща реалното състояние на руската икономика и ефекта от западните санкции върху нея.

Селективна „истина“

Русия блокира достъпа до 81 европейски медии – това е пример за това как информационният пейзаж в Русия става все по-едностранчив и в него доминира само „истината“, която е по вкуса на Кремъл. Решението за блокирането е и акт на отмъщение за прекъсването на достъпа до кремълска пропаганда в Европа.

Този ход на Кремъл представлява поредна атака срещу свободата на словото и медийния плурализъм в Русия. Междувременно бе нанесен още един удар срещу качествената журналистика – репортерът на „Уол Стрийт Джърнъл“ Еван Гершкович, задържан преди 15 месеца, беше изправен пред съда в Москва по изфабрикувани обвинения в „шпионаж“ по дело, водено изцяло в съветски стил.

Мир, но само при условията на Кремъл

Русия отдели значително внимание на срещата на върха за мира в Украйна, организирана от Швейцария в Бюргенщок на 15-16 юни – целта беше срещата да се изкара безсмислена, а значението ѝ – омаловажено. Кремъл подготви информационното пространство дълго преди срещата като даде сигнал, че Русия уж е отворена за мирно уреждане на кризата и същевременно прокара манипулативното послание, че всъщност Русия се борела за мир в Украйна и че конфликтът щял да приключи, ако Украйна се предаде. Този наратив следва кремълската тактика на изкупителната жертва, т.е. заблуждаващо представяне на Украйна като агресор, а на западната подкрепа за Украйна – като истинската причина за руската военна агресия.

Неумението да губиш

По време на срещата и след нея Кремъл усилено налагаше посланията, че тя е маловажна заради липсата на руско участие, че представлява западен заговор за ескалация на войната и че в крайна сметка това са просто пари, хвърлени на вятъра. Прокремълската екосистема, подкрепена от самия Путин, отправи неприкрит ултиматум с внушението, че за да има мир е задължително да се приемат руските териториални придобивки. Ултиматумът беше своевременно отхвърлен. Въпреки тези тактики за дезинформация и тормоз, срещата се радваше на солидно международно участие и произведе съвместно комюнике, което Кремъл и неговата манипулативна медийна кохорта неистово омаловажават, твърдейки, че е „пълен провал“ и една най-обикновена „сбирка на Запада“.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- Пропагандистите дадоха пресен пример за похвата „сочене с пръст“, използван от Кремъл: те разпространиха неоснователни твърдения, че украинското разузнаване и страните от НАТО са организирали терористичните атаки в Дагестан. Тези неверни твърдения са част от съществуващите кремълски наративи за „терористичния режим“ в Украйна и за Запада, който „подкрепя терористични организации“ в Близкия изток. По логиката на този наратив, вината за цивилните жертви в Русия, които са резултат от нейното нахлуване в Украйна, се хвърля върху Запада и неговата подкрепа за украинската самоотбрана. Важно е да помним, че руската дезинформация има навика да приписва на външни сили както атентатите в Русия, така и атаките на етническа и религиозна основа. Тази тактика има за цел да измести отговорността от плещите на Кремъл, да прикрие неадекватността на руските служби за сигурност и да подсили общественото недоверие към западните страни и Украйна.

- Дезинформационната мрежа на Кремъл се възползва от трагедията след атентата в „Крокус Сити Хол“, за да подхрани антиукраинските и антизападни настроения в Казахстан. Сега руските медии – с цел да манипулират обществените нагласи и да отхвърлят всякаква вина от Кремъл – разпространяват неверни твърдения, че „Западът е инициирал терористична кампания“ в Русия и Централна Азия. Както винаги няма достоверни доказателства в подкрепа на твърденията за „западна намеса“ в предполагаем заговор в Казахстан и където и да било другаде. Можем да тълкуваме тези твърдения като подвариант по-глобалния дезинформационен наратив за политиката на Запада да инсценира „цветни революции“ по цял свят, за да „дестабилизира Русия“. Наративи като този са пример за проекция, т.е. да приписваш на външни фактори собствените си грешки. Факт е – и е надлежно документирано – че самата Русия осъществява дейности за дестабилизация както в Европа, така и в други региони.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ако не е мара ще е жамбаза

    156 21 Отговор
    тъЪпата пропаганда няма край.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК 🐱

    34 122 Отговор
    никога не забравяйте-Русия не е Путин!! след време ,,фанатите,, му , ще бъдат проклинани , от самите руснаци

    Коментиран от #29, #144

  • 4 Су Джук

    32 113 Отговор

    До коментар #1 от "ако не е мара ще е жамбаза":

    Точно за тъЪапата Рашка пропаганда се казва в статията. Прочети преди да драскаш.

    Коментиран от #10, #55

  • 5 Бонев

    112 8 Отговор
    Сигурен съм че такава пропаганда е нямало и в ранния соц.

    Коментиран от #70

  • 6 Българка

    27 120 Отговор
    Русия в момента е Империя на злото и заплаха за световния мир.

    Коментиран от #30

  • 7 факуса

    94 11 Отговор
    титанът жамби се включи,явно осрайна ептен зле са нещата,и новата помощ фира,така пише в многото руски медии в демократичния запад
  • 8 ТаУмВзе

    72 10 Отговор
    Гьобелс стайл! Хахаха
  • 9 Русия е един огромен kлoZeт

    21 90 Отговор
    Московията винаги е било и ще си остане блато с opkи !

    Коментиран от #13

  • 10 факуса

    94 11 Отговор

    До коментар #4 от "Су Джук":

    ха ха кой чете жамбевите делириуми бе жука,деморатите що спират руските медии,ето отговора,реципрочност

    Коментиран от #34, #44, #131

  • 11 Дрън дрън

    72 9 Отговор
    Нещо от фронта да напишите.сигурно руснаците бягат и за това мълчите като ай да не казвам.
  • 12 Русофилчо

    17 69 Отговор
    И да молят и да не молят руснаците, просто ще се разпаднат на феоди
    с крепостни и частни армии.

    Коментиран от #129

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Софиянец

    82 8 Отговор
    Краварите и пудрлите от ес блокират всяка чужда медия и оставят "истината" само, която е по вкуса им 😅
  • 16 Възрожденец

    26 82 Отговор
    В България не живеят русофили! До един без изключение са путиноиди!
    Това е същество с ограничени ментални способности за оценка на заобикалящата го действителност!
    Обикновено такива индивиди са се барикадирали умствено и се боят от тъмнокожи, от хора с нетрадиционни сексуални контакти,вероятно подсъзнателно или им се иска да опитат,
    или вече са опитвали ласки на собственият си пол, и се боят да си признаят, че им харесва!
    Путиноидът освен това се страхува от ваксини, чипове и ръсене с отрова от небето! Тук фантазиите им нямат граници!
    Путиноидът вярва, че САЩ аха, аха и ще се разпадне, а долара е само едно парче вестник, който скоро ще отпадне като валута!
    Най-странно е, че путиноида искрено вярва, че украинците са нацисти и фашисти, без да имат понятие какви са признаците на фашизма!
    Безумието им стига до там, че те не са написали една критична оценка за Путин! Тоест , те смятат това примитивно жуже за по-високо стоящ от Бог!
    Тоест, може да ги чуете да се оплачат от Господ, че нещо не им е угодно, но никога от Путин!
    Путиноидите с цялата си душа вярват, че Русия, която не произвежда нищо освен корупция ще победи държави и народи, които са измислили всичко и произвеждат всичко!
    Дали тези човekonoдобни ще се променят!?
    Не! 99,99% изобщо дори нямат идея, че са npoZти, но не толкова, че да заживеят в московското блато!
    Ще сме свидетели, как ще се мяткат надолу с кyxите лейки, когато се спомине жужето!

    Коментиран от #24, #26, #28, #31, #46, #49, #68, #94

  • 17 ха ха

    83 5 Отговор
    чакай да се сетя кой забрани руските медии преди години , и кой плаща милиони долари на тролове да бълват удобни информации , да се заяждат със всеки проявил нормалност , да възпяват престъпленията на политиците и ред други "човеколюбиви" деяния водещи до упадък на хората като общество и индивиди
  • 18 Жоро

    70 8 Отговор
    Хихихи, жалък евроатлантически напън
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 😅😂😆.....

    16 43 Отговор
    Как ще им вредят санкциите, напротив, Русия се къпе в пари и богатства, просперира, станаха икономика номер едно в света, стандарта им на живот замина този на Швейцария, и това само от едни 14 пакета санкции, ами ако им наложат още 14 пакета, смятайте за какво става въпрос, и успяха да фалират ЕС и САЩ, победиха Украйна и НАТО, и сега чакат да им връчат и европейската купа по футбол🤣.... Нещастници🤣.

    Коментиран от #134

  • 22 Хаирсъзина

    69 9 Отговор
    Жалък опит за манипулативна пропаганда. Първо Запада спря руските медии, после им наложи санкции. И каква стана тя, Запада в икономически колапс, а Русия с 4,5% ръст. Напразно се хабите с подобни статии.
  • 23 Хохо Бохо

    67 5 Отговор
    Що? в ЕС как е? Чуват ли се руските медии или са тотално блокирани? Та кво казахте за качествените медии? Аре Русия било тирания и иди доди да се забраняват медии, ама ква е разлика???
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ха ха ха

    63 6 Отговор
    Нали в Европа вие първи блокирахте всички руски телевизии и медии.
    Нашата информация не в ли само едностранна?
  • 26 НАДАРВЕНХОЙ

    28 5 Отговор

    До коментар #16 от "Възрожденец":

    МУНЧО,ЛАПАЙ БЪРЗО ,ЧЕ КАПЕ
  • 27 Ха ха ха

    40 8 Отговор

    До коментар #24 от "Русофил":

    Кьорчо ЕС и НАТО се разпадат
  • 28 Ха ха

    45 6 Отговор

    До коментар #16 от "Възрожденец":

    Чукча писатель." Война и мир" пасти да яде в сравнение с чаршафа който си написал.Браво.С толкова думи и нищо да не кажеш.
  • 29 Но ти

    22 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    ще бъдеш в Сибир

    Коментиран от #33

  • 30 Министерство на Истината

    26 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    ,,Заплахи" много,коя точно си избираш,за да направиш пари?
  • 31 Хи.. Хи.. 🤭😅

    11 30 Отговор

    До коментар #16 от "Възрожденец":

    Много точно си ги описъл, няма какво повече да се добави😄.
  • 32 Вуте

    45 4 Отговор
    Малии, през социализЪма немаше такава лъжлива пропаганда.
  • 33 Той не....

    7 13 Отговор

    До коментар #29 от "Но ти":

    Ти ще си в Белене....
  • 34 Той само преписва

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "факуса":

    Под края на статията е автора.
  • 35 Злобното Джуджи

    24 3 Отговор
    "..качествената западна журналистика..."

    В Русия само Факти трябва да се допуснат като безаналогов пример и доайен на качествена, обективна и безпристрастна журналистика 😄😄😄😄
    Режи всичко под ножа, Господ ще познае своите журналисти )))
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Не ти трябва Белене,

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "Калпазанин":

    а само да ги накараш да работят на минимална.
  • 38 Върнете руските канали по ТВ!!!

    42 10 Отговор
    Евроатлантическите мишки първи наложиха цензура на всички руски медии!

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Форинър

    37 3 Отговор
    И формационният пейзаж в Русия бил едностранен. Имало цензура. Авторът на статията нещастен олигофрен, дали си мисли ч информационния пейзаж вй евроатлантическото пространство е многостранен? Ако е така , то той определено е и дебилно същество
  • 41 Нафто

    31 8 Отговор
    Върнах се от Русия след 45 дневен престой там. Видях много усмихнати хора доволни от живота. Заминах с 2000 евро, и върнах 150. Не съм се лишавал от нищо.

    Коментиран от #53, #56

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Порно

    41 5 Отговор
    Денисчо, от две години и половина спряха разпространението на руска телевизия. Или и тук има добра цензура и лоша цензура?
  • 44 Хе хе

    9 36 Отговор

    До коментар #10 от "факуса":

    И кои руски медии са спрели бе копейка, кои сайтове са блокирани, от вас само лъжи може да чуе човек хе хе хе
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ваксините не прощават!

    29 2 Отговор

    До коментар #16 от "Възрожденец":

    Горкият "възрожденец"... урсулките са го ударили
    и в мозъка!
  • 47 Денис Джамбазов

    24 3 Отговор
    ЕУ дисинфо
  • 48 Ха ха ха

    17 3 Отговор

    До коментар #39 от "Рушлямски Мир":

    Окачи се на един клон и ритни стола
  • 49 Какъв блестящ анализ,

    23 3 Отговор

    До коментар #16 от "Възрожденец":

    пълен с неологизми...Колко ,,путиноида" познаваш отблизо,че си така детайлно запознат с всичките им характеристики?
  • 50 Цирк на колела

    3 15 Отговор
    Московски катаджии прегазиха колега на цирково шоу
  • 51 Гошо

    28 2 Отговор
    А защо пък на запада се изживяват като последна инстанция на истината? Аре нема нужда!
  • 52 Тонката

    24 2 Отговор
    "....това е пример за това как информационният пейзаж в Русия става все по-едностранчив и в него доминира само „истината“, която е по вкуса на Кремъл"

    Също като в България...Само че ние четем това, което казват Киев и посолството....🤣
  • 53 Голям пропуск

    10 20 Отговор

    До коментар #41 от "Нафто":

    И изпусна златната възможност да останеш там завинаги очевидно

    Коментиран от #65

  • 54 Миле

    26 3 Отговор
    Е Европа не блокира ли , достъпа до руски медии , много преди това ? Дори интервю с риския посланик беше забранено ...за каква пропаганда говорите ...и за лукови глави ни взимате ?
  • 55 Фен

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "Су Джук":

    Ами почети руски медии, погледай БТВ, и лесно ще се ориентираш от къде се лее тъпа пропаганда. Ама толкова тъпа, че вече почти никой не и се връзва.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Защо се върна?

    8 21 Отговор
    Заминавай при усмихнатите хора, вземи с тебе и други, и не се връщайте в България, стойте си там и се усмихвай те.

    Коментиран от #71

  • 58 Гьобелс Йозеф

    20 3 Отговор
    "EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България"

    Не е пропаганда! Не!!!

    Коментиран от #79

  • 59 Монте

    22 6 Отговор
    Не ви ли омръзна бре. От 20.02.2022, пишете, че Русия се разпада. Минаха 2,5 години Русия седи здраво на Земята и бележи ръст. Засрамете се накрая.

    Коментиран от #76

  • 60 АУУУУУ

    14 15 Отговор
    САНКЦИИТЕ ЩЕ СЕ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 100 ГОДИНИ.....НА ВАТНИЦИТЕ ЧЕСТИТО.......НАЛИ ИСКАХА СССР....АМИ ПОСТИГНАХА ГО ..... ОТ АМЕРИКА ПОТВЪРДИХА ЧЕ ПОМОЩА В СТИЛ 90ТЕ ГОДИНИ НЯМА ДА ИМА ....ЩЕ ИМА САНКЦИИ........И ТЕ РАБОТЯТ .......ШАНХАЙСКАТА БАНКА КОЯТО ПОПАДНА ПОД САНКЦИИ ЗА РАБОТА С РУСИЯ......ЗАТВОРИ 🚾🚾🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 61 Тонката

    26 4 Отговор
    "....относно колапса на ЕС. Който така и така не се случва."

    Той и Титаник не е потънал след първите 1000 галона, които са нахлули в корпуса, но те са поставили началото на края....В този ред на мисли, да бързаме бавно.
  • 62 Ти си

    13 3 Отговор

    До коментар #56 от "Защо се върна?":

    Вързал и втасъл в бг. Кажи, ако не те е срам . Колко плащаш за телефона ти на кредит ?

    Коментиран от #78

  • 63 Су Джук

    7 21 Отговор
    Тук излязоха всички мутрафановски тролчета, да изкарат по някоя копейка. Няма да коментирам, то е очеизвадно. Нека си реват, в понеделник, някои от тях ще запалят мотокара, другите ще хванат маламашката и няма да могат да пишат. Те и сега не могат, толкова са неграмотни, че едва им се разбира.

    Коментиран от #106

  • 64 Еййййййй

    20 5 Отговор
    Неуморна е западната пропганда
  • 65 Нафто

    22 4 Отговор

    До коментар #53 от "Голям пропуск":

    Много скудоумен отговор. Аз съм се родил и живея в Б-я. На есен пак ще отида в Русия за два месеца.

    Коментиран от #118

  • 66 Обичайните усилия на дениско

    19 3 Отговор
    да манипулира русофоборците и непроверяващи реалността е да отклонява вината от самите лае нен и бай биде и нато и кирчофци
  • 67 оня с коня

    2 11 Отговор
    НЯКОЙ ДЕН ...Санкциите на Запада към Русия може и да започнат да намаляват но това трябва да става МНОГО БАВНО И ВНИМАТЕЛНО,защото не са един или два случаите когато Някой ВНЕЗАПНО И НЕОЧАКВАНО спечели от Лотарията огромна сума и получава ОТ ТОВА Сърдечен Удар от Радост!

    Коментиран от #91

  • 68 Шаро

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "Възрожденец":

    По-кухо парче от тебе скоро не се е изхожда ло тук!
  • 69 Реалност

    15 24 Отговор
    Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация.
    Става все по-ясно, че Украйна печели войната.
    Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието и е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на фашисткия режим на Путлер, но и на самата Руска федерация.
    Изгуби се доверието на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл. В момента "вторая" е обект на подигравки и вицове.
    Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот стана Азовски флод, който все още се крие там, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.
    Ударът, който бе нанесен на руската икономика, е поразителен и това ще доведе до ненормално съществуване на многомилионното разпръснато руско население.
    Тази особеност на разпръснатост е причина за слабо свързане помежду им, а сега, когато властовия център е в позиция нула, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.
    Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана.

    Пригответе се за разпадането на Русия!

    Коментиран от #73, #81, #84, #92, #101

  • 70 ЖИВЕЕМ В ЗАПАДНАТА ИСТИНА

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бонев":

    ЗНАЕМ ОТ НЕЯ ЧЕ ПУТИН Е В КОМА И ЧЕ ОЩЕ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2022 РУСИЯ Е СВЪРШИЛА ПАТРОНИТЕ ТАНКОВЕТЕ И САМОЛЕТИТЕ ! УБЕДЕНИ СМЕ В ТОВА !
  • 71 Нафто

    17 3 Отговор

    До коментар #57 от "Защо се върна?":

    Дали ще се върна в Б-я или ще остана в Русия, решавам само аз. Тия скудоумни препоръки ги предавай на аверите ти на пейките в парка.

    Коментиран от #83

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Тонката

    13 12 Отговор

    До коментар #69 от "Реалност":

    "Пригответе се за разпадането на Русия!"

    Чакаме!
  • 74 Абсолютно същите, нелепи лъжи

    10 11 Отговор
    и опорки се използват от нашите папагали рашистофили...
  • 75 Тагарев Тошко

    21 7 Отговор
    Хайде стига вие първи забранихте руските медии. Когато пишете нещо си проверявайте защо!
  • 76 Една Империя не се

    8 13 Отговор

    До коментар #59 от "Монте":

    разпада за 2-3 години. Това важи за Римската империя разпаднала се първо на Източна(Византия) и Западна, за Монголския каганат, Османската империя, Британската империя, Руската империя, СССР, а сега и за Путинската империя. Който е учил история го знае.

    Коментиран от #85, #86

  • 77 ВСЪШНОСТ

    6 16 Отговор
    Всъщност руската позиция по санкциите много напомня действията на уволнен некадърник, който на ляво и дясно разправя, че не е уволнен, защото той и без това мислил да напусне…и изведнъж в последствие току научиш, че некадърникът е обжалвал уволнението и иска пак “да се хване на хорото”… та така и със санкциите…медведев 1000 пъти каза, че те стимулират икономиката им, ама, той явно не иска руската икономика да бъде стимулирана.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Тонката

    15 4 Отговор

    До коментар #58 от "Гьобелс Йозеф":

    "Не е пропаганда! Не!!!"

    Хич даже...Особено за Буча...🤣
    Ония застреляните в мазето, чиито ръце бяха завързани със "свински опашки"....Те руснаците си носят всичко в танковете - като строителен магазин е вътре....🤣
  • 80 КОТарАК

    21 6 Отговор
    Украинци ритат мач на европейското, докато техни връстници живеят около два часа и половина след като са изпратени насила на първата линия на фронта. Футболистите от висшата лига коленичат в знак на съпричастност с гейовете и тъмнокожите по света и техните права, носят лентички на дъгата, а между рекламите за чипс записват малоумни послания срещу расизма, но на никой от УЕФА не му идва на ум да накара всички европейски отбори да започват мачовете с призив за мир. Зеленски отмени президентските избори заради войната, но не и участието на националния отбор по футбол на европейското в Германия. Ако някой ми обясни тази демокрация, ще го призная. Едни ритат топка, други умират, а Европа гледа сеир и люпи семки. На всичкото отгоре Путин им предлага напълно приемлив мир (за окаяното им поражение), но те го наричат подигравка, за да продължават да умират украинци до последния играч. Защото на следващото европейско няма да има мъже и за отбора на Украйна.
  • 81 Руснаците са 1/3

    11 16 Отговор

    До коментар #69 от "Реалност":

    от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Докато всички си живеят в областите руснаците живеят навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението. Заемат всички управленски постове заедно с местните колаборационисти в държавната администрация, полиция, армия и други силови структури. Държат се и живеят там като господари и колонизатори, каквито са всъщност. Затова в другите републики, видяли какво е без руснаци - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм. Затова и тъгуват за СССР и искат СССР2.0 да си дерибействат пак на воля. Това е пропито вече в техния национален характер - високомерни, нагли и нахални, всеки им е длъжен и трябва вечно да им е благодарен.

    Коментиран от #113

  • 82 Много куха статия, Жамбаз

    16 2 Отговор
    Напълно описва душевната и умствената ти празнота.
  • 83 Нямам авери в парка....

    1 14 Отговор

    До коментар #71 от "Нафто":

    Авер каква дума е?... турцизъм ли е?, нищо лично, просто, такива като теб пречите на България.

    Коментиран от #90, #98

  • 84 Чебурашка

    11 3 Отговор

    До коментар #69 от "Реалност":

    Още два реда трябваше да напишеш. След това съветват лампите.
    Фолмът свършил.
    И се усещаш, че си го проспал....
  • 85 Ок, чакаме американската

    11 2 Отговор

    До коментар #76 от "Една Империя не се":

    Да се разпадне.

    Коментиран от #96

  • 86 Монте

    15 2 Отговор

    До коментар #76 от "Една Империя не се":

    Съгласен съм с теб. Но драскачите така представят нещата, че Русия на следващия де ще рухне.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Иван Иванов

    2 0 Отговор
    ЯВ,ПРАВ,НАВ
  • 90 Нафто

    15 0 Отговор

    До коментар #83 от "Нямам авери в парка....":

    Да бе, от такива като теб, Б-я цъфти и връзва.
  • 91 Санкциите

    15 2 Отговор

    До коментар #67 от "оня с коня":

    пренасочиха към Китай и Индия руските ресурси,което прави тяхната продукция по -конкурентна.За сега само Китай е обявен за враг,но може скоро да се чуе същото и за Индия.На всичкото отгоре изглежда,че
    на Изток започва да придобива очертания и една анти НАТО отбранителна коалиция.Това,което наблюдаваме днес е Третият закон на Нютон,т.е.борбата на финансовия капитал срещу промишления.
  • 92 Сесесере

    5 15 Отговор

    До коментар #69 от "Реалност":

    Всички русофили спокойно могат да помогнат на матушката отивайки там и помагайки на аборигените да ги направят велики!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Бай Дън

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "Възрожденец":

    Не нормално развиващ индивид. Никой не се страхува просто ги отричаме, два индивида които не могат да създават поколение не могат да са двойка, или такива двойки са обречени на изчезване. Относно ваксините първи евроатлантиците се отказаха не говоря за Ковид а изобщо от ваксинацията, едно време беше задължителна и ако си я пропуснал те ограничаваха, тръгналите из Европа се връщаха и обясняваха видите ли как европейците не ваксинират децата си защото имало странични ефекти.
  • 95 Джа мби фей кнюзкор порейшън

    13 0 Отговор
    Аз съм копието на истината в тази държава!!!
    Ако не съм аз, ще ви Промит мозъците!!!
    Предложете ме за пулицър!

    Дениз
  • 96 Американската империя

    4 13 Отговор

    До коментар #85 от "Ок, чакаме американската":

    няма да се разпадне, тя и сега е от 50 щата които се самоуправляват дори имат различни закони. Стандартът на живот не се различава особено по цялата територия на САЩ, а не като в РФ да се живее нормално само в Москва и Питер. Има и много други разлики, но няма място за всички.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Нафто

    13 1 Отговор

    До коментар #83 от "Нямам авери в парка....":

    Авер е чиста българска дума използвана предимно във Варненска област. Значение: приятел,другар
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Тонката

    17 1 Отговор
    "Всички тези твърдения са неоснователни."(за санкциите)

    Ъъъъъ...Я дайте основателните твърдения, че те не вредят на Европа...Че нещо ги пропускате ми се струва....🤣
  • 101 Най - обикновен

    5 1 Отговор

    До коментар #69 от "Реалност":

    лозунгар.Или си мечтател?
  • 102 НАШАТА ПРОПАГАНДА ДОРИ ИЗБОРИТЕ В САЩ

    15 2 Отговор
    МАНИПУЛИРА , КАКВО ОСТАВА ЗА ВСИЧКО ОКОЛО РУСИЯ ! НИКЪДИ НЕ СЕ ОТРАЗЯВА ИСТИНАТА ЗА БАЙДЪН , НАЛИ ТОЙ Е СПОНСОРА НА КИРО БОКО И ДОГАН ! ВЧЕРА БАЙДЪН Е НАПЪЛНИЛ ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА ДИСПУТА ПАМПЕРСА И 90 МИНУТИ ОКОЛО НЕГО Е СМЪРДЯЛО !
  • 103 Точен

    21 1 Отговор
    На кого вредят санкциите повече? Това е правилният въпрос. А дори Световната банка признава, че Западът губи повече от санкциите, отколкото Русия. +, че най-много печелят съюзниците и сътруднчещите на Русия - Китай, Индия, Турция, Иран, Куба, Виетнам, доста държави в Африка, Латинска Америка, особено Бразилия. А ние българите губим от привилегиите и парите, подарявани на укрите у нас.

    Коментиран от #108, #111

  • 104 Тома

    16 2 Отговор
    Аз вярвам само на този човек и бесарабски фронт понеже съм прост

    Коментиран от #116

  • 105 Сашо

    3 8 Отговор
    Санкциите даже са им полезни . ( това лично психопата го е казвал )
    Така че никакво отменяне
  • 106 Само да те информирам,

    11 1 Отговор

    До коментар #63 от "Су Джук":

    че българската аристокрация е избита при превземането на Второто Българско царство от Османската империя.Не си аристократ,не си.
  • 107 Някой

    16 1 Отговор
    Статията е тъпанарска. Но няма как да се очаква друго от този автор (всъщност това е само бот).

    Коментиран от #119

  • 108 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #103 от "Точен":

    Пропуснал си сащ. Честно казано, не мисля че купуват и после препродават на ес, много по малко въглеводороди и уран от Китай. Някой трябва да даде факти, а не само да бълват простотии
  • 109 В САЩ СВОБОДАТА Е НА ПИЕДЕСТАЛ

    21 1 Отговор
    И ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ СМЕНИ ПОЛА КОГАТО СИ ПОИСКА , НО АКО ГО ЗАБОЛИ ЗЪБ ЩЕ ЧАКА НЯКОЯ И ДРУГА ГОДИНА !
  • 110 8001

    11 3 Отговор
    Явно тия които плюват по Русия, никога не са ходили там, да видят как е. Поддават се на пропагандата: Всички срещу Русия.

    Коментиран от #127

  • 111 Тия които си описал

    3 10 Отговор

    До коментар #103 от "Точен":

    като печеливши купуват нефт, газ и др. на по-евтини цени от преди войната и затова печелят за сметка на РФ. Ето два примера как се печели:
    В момента Китай много помага на РФ за войната в Украйна, но китайците са направо безочливи искайки газ на цени каквито са вътрешните цени в Русия. Вместо да плаща Путин им е разрешил да шетат в Сибир и да си вземат каквото си искат. Има клипове с ужасени руснаци които гледайки безкрайните върволици от камиони и товарни влакове към Китай с дървесина и различни руди питат какво става, такова чудо не са виждали. Има слухове за 20млн. китайчета в Сибир които си строели дървени къщи в импровизирани селища(засега).

    Миналата година Индия купи огромни количества петрол от РФ по $45 за барел, повече не можели да дадат и Путин се съгласил. Индийците наводниха ЕС с бензин и дизел на голяма печалба, но интересното предстоеше. Индия плати на РФ $50млрд. в ...рупии и сега руснаците се чудят какво да ги правят.

    Коментиран от #123

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Не си си изяснил термина

    12 1 Отговор

    До коментар #81 от "Руснаците са 1/3":

    ,,империя".По- просто е като прочетеш за етническия състав и държавният модел на Римската империя.България също е била империя по времето на Симеон.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 О да....

    0 6 Отговор

    До коментар #104 от "Тома":

    Правилно си се описал, вярно е....

    Коментиран от #117

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Тонката

    15 3 Отговор

    До коментар #107 от "Някой":

    На кой повече вредят санкциите, не знам....Ама като гледам, бая от тези дето ги наложиха вече не власт, а други тепърва ще минат в миманса....Първи ще е Макрон, след него Сунак, а най-наподир Байдън....Той ще закрие концерта....🤣

    Коментиран от #121

  • 120 Азззззззз

    10 1 Отговор
    Русия пак са повтарячи. Ние, "демократичния" свят изпълнен със свобода на словото, спряхме техните телевизии още преди години...
  • 121 И това какво общо има?

    2 10 Отговор

    До коментар #119 от "Тонката":

    С мизерията в Русия, например?С 50 милиона външни нужници?С 200 долара заплата!По натам да пиша,ли?

    Коментиран от #122, #126

  • 122 Глупости, 200 долара,

    2 5 Отговор

    До коментар #121 от "И това какво общо има?":

    Няма и 2 докара вземат.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 живанши

    4 1 Отговор
    Какво молят, моля? Те поставят условия, а не молят. Моля ви се, не говорете празни приказки.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Тонката

    4 0 Отговор

    До коментар #121 от "И това какво общо има?":

    "С мизерията в Русия, например?С 50 милиона външни нужници?С 200 долара заплата!По натам да пиша,ли?"

    А това какво общо има със санкциите? Те си живеят така от време оно и едва ли външните тоалетни са им най-големия проблем...Нито пък 200-та долара заплата....Това какво общо има със санкциите?🤔

    Коментиран от #132

  • 127 ЧЕбурек

    2 4 Отговор

    До коментар #110 от "8001":

    Заминавай бързо ,тъкмо търсят освежаване на фронта .
    А не да ни обясняваш колко е хубаво в Русия. Като е толкова хубаво хайде друм да работиш за 100$ на месец та да ти дойде акъла .
    Къде е хубаво ,във Воркута ли ?

    Коментиран от #130

  • 128 А как е в

    6 1 Отговор
    "демократичния" ЕС? - "Русия блокира достъпа до 81 европейски медии – това е пример за това как информационният пейзаж в Русия става все по-едностранчив и в него доминира само „истината“, която е по вкуса на Кремъл" Хайде да погледнем хронологично - кога бяха блокирани в този демократичен свят предаванията на руските информационни средства - преди тези 81 медии или след това? Значи - в ЕС може - но Русия няма право на подобни жестове? Не му ли викат двуличие?
  • 129 Подобни самозадоволявания

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Русофилчо":

    са си чиста проба онанизъм -пристанът на неспособниците...
  • 130 Хубаво или лошо ,

    2 1 Отговор

    До коментар #127 от "ЧЕбурек":

    не е твоя работа. И тук на някои им е хубаво в Столипиново. А на други - да спят под мостове и да живеят на купони. Но да обявяваш своята гледна точка за единствено правилна, е или самозаблуда, или реализация на нечие заплащане. Пък във Воркута съм бил. И в Бердяев например. Също и в Саха, синоним на Якутия. А ти?

    Коментиран от #142

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Тази мантра

    4 1 Отговор

    До коментар #126 от "Тонката":

    с "външните тоалетни" вече понамирисва. Знаеш ли например колко са те в България и какъв е процентът им спрямо броя на жилищата тук? А и че в много от големите ни градове липсва канализация за някои квартали и се ползват септични ями? Дали не е така и някъде в София? Виж - и в Китай е така...
  • 133 123

    1 1 Отговор
    Сатанинската символика е в картината - Козата Бафомет.
  • 134 Хайде сега провери

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "😅😂😆.....":

    развитието на руската икономика през предходната година . Източник - Световната банка . Та - на кое място в света е Русия ? /само че внимавай - в този източник са само русофили.../
  • 135 Смех другари, смях

    3 1 Отговор
    блокиране на достъпа до качествена западна журналистика
  • 136 шаа

    4 1 Отговор
    не мога да си изкривя душата и трябва да призная, че дренис успява да демонстрира арогантно безочие и ментално кривогледство ... едновреенно двете и то в пълния им спектър. още няколкото реда над нескопосания колаж са пълни в противоречния, а под колажа е класическо епистоларно празтройство.
  • 137 Онзи

    2 1 Отговор
    Снощи факти пак са въртели трътки на пл.Македония и сега се оригват на Данонино.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Баце ЕООД

    3 1 Отговор
    Авторът е абсолютен фантазьор
  • 140 Отврат

    4 1 Отговор
    Няма нужда да бъдат забранявани атлантическите медии всеки човек който ги прочете сам ще си ги забрани погнусен и отвратен от тях
  • 141 Русия блокира достъпа до 81 европейски

    1 0 Отговор
    До тук четох .....
  • 142 ЧЕбурек

    1 1 Отговор

    До коментар #130 от "Хубаво или лошо ,":

    А чудесно ,че си бил във Воркута. Знаеш ли днес какво представлява Воркута ? Град призрак. 70 % от населението го е напуснало.
    Едни изоставени комуналки ,истински коптори- ето това е Воркута. И даже там е пълно с жилища ,даже безплатно ще ти дадат ,но не са в добро състояние -направо са развалини.

    Коментиран от #146

  • 143 ДемОсрация

    1 1 Отговор
    Само стигнах до " качествена западна журналистика " и спрях да чета.
  • 144 нпо агент

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    $блокиране на достъпа до качествена западна журналистика$ от лошите руснаци..най вече защото била много качествена...Като гледам нашата щурналистика..
  • 145 Неумението да губиш...

    0 1 Отговор
    ...та змията хапела най много когато умирала
    Сенатор Томи Тубървил казва, че президентът всъщност не управлява страната, а всъщност е така наречената „дълбока държава“.

    „Американският народ най-накрая научи какво се случва през последните три и половина, четири години. Някой зад кулисите, като Обама, семейство Клинтън, Шумър и Пелоси, управлява страната ни..."
    Коментар за излагацията на дименцията в дебатите със Тръмп
    Целия запад с нато срещу една държава воюва и губи...
  • 146 Хаирсъзина

    0 0 Отговор

    До коментар #142 от "ЧЕбурек":

    Промит мозък си. Каквото са ти казали, това повтаряш, да изкараш някоя стотинка.
  • 147 Р.К.И.

    0 0 Отговор
    За да има качествена журналистика, условието е само едно - да бъде свободна! Вярно че свободата ражда и бози, но ние сме достътъчно интелегентни за да отсеем.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания