Отидете към основна версия

4 871 202

Кремъл продължава своя зловещ танц върху гробовете на онези, които руската армия хладнокръвно уби

  • euvsdisinfo-
  • буча-
  • украйна-
  • русия-
  • кремъл-
  • война-
  • путин-
  • владимир путин-
  • руска пропаганда-
  • лавров-
  • сергей лавров-
  • нато-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Този пример за разпространяване на дезинформация може да се разглежда като панически отговор на потвърждаването на ангажимента на няколко страни от НАТО да укрепят украинската ПВО

Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Без милост (оригинално заглавие: The Remorseless)

Колкото по-чудовищно е престъплението, толкова по-слабо е желанието на Кремъл и неговите поддръжници за разкаяние. Вместо да се каят, агентите на Кремъл продължават своя зловещ танц върху гробовете на онези, които руската военна машина хладнокръвно уби.

Станахме свидетели на най-новия епизод от мантрата за отричане на клането в Буча – напук на всички доказателства, включително неотдавнашното сърцераздирателно разследване на „Бабель“. Лавров продължи да изрича лъжите, измамите и отричанията, с които вече толкова сме свикнали. Кремъл не спира да води своята лишена от човешко състрадание дезинформационна кампания за извършените в миналото зверства, като същевременно се възползва от всяко актуално събитие, за да защити своя интерес. Тази тенденция ясно се прояви в медийното отразяване на опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Дж. Тръмп.

298 изгубени души

На 17 юли беше отбелязана тъжната 10-годишнина от трагедията с MH17, когато ракета земя-въздух „БУК 9M83“, принадлежаща на руските въоръжени сили, беше изстреляна от временно окупирани райони на Украйна. Ракетата свали цивилния самолет и уби всички 298 души на борда, включително 80 деца.

В случая с полет MH17 на Малайзийските авиолинии, както и с другите извършени жестокости като тези в Буча и обстрела срещу детската болница „Охматдит“ в Киев, Кремъл и руските власти стриктно следват своята цинична схема, където една лъжа следва друга. Първо идва отричането, след това измамата и мътенето на водите, твърденията, че трагедията никога не се е случила или че е инсценирана, последвани от сочене с пръст и опити да се търсят изкупителни жертви другаде.

В зависимост от извършеното престъпление, в редки случаи цикълът от лъжи на Кремъл завършва с цинично признание: „Да, ние го правим“. В тези случаи действително чуваме гласа на истината от Кремъл.

Украинска връзка в атентата срещу Тръмп

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Дж. Тръмп по време на предизборния му митинг в Бътлър, Пенсилвания, на 13 юли, доминира в новините през изминалата седмица. Инцидентът доведе до смъртта на двама души – включително стрелеца Томас Крукс – и двама ранени, като пострада и бившият президент Тръмп. Случилото се накара мнозина да търсят отговори – но не и пропагандната машина на Кремъл, която е заета да храни хората с лъжи и теории на конспирацията.

Според кремълски медии, включително санкционираните от ЕС „РТ“ и „Правда“ в Полша и Франция, опитът за убийство е бил организиран, защото „дълбоката държава и глобалистите искат да запазят Байдън на власт“. Тези конспиративни наративи бяха активно разпространени на много езици освен руския, включително немски, френски, испански и полски, за да получи дезинформацията широк географски обхват. Наред със сайтовете, в разпространението на лъжите участваха и прокремълските канали в „Телеграм“.

Кремълската мрежа за манипулиране на информацията прокара маргинални теории на конспирацията, като добави към отровната смес и украинска връзка. Медиите изградиха връзката „Тръмп бе обявил намерение да спре конфликта в Украйна като разговаря с Путин“ и даже директно инсинуираха, че Украйна би спечелила, ако убийството беше успешно. Санкционирани пропагандни рупори като „Лента“ и „РИА“ се присъединиха към общия хор и разпространиха спекулации относно причините зад опита за убийство, намеквайки, че е свързан с войната в Украйна.

Да извличаш дивиденти от трагедия

Свидетели сме на нов крещящ пример как Кремъл опортюнистично извлича дивиденти от трагичен инцидент с потенциални глобални последици, за да утвърди собствения си политически дневен ред. Кремъл поде маргинални теории на конспирацията и им осигури глобална трибуна, с което се опита да изгради доверие и да увеличи последователите си в кръгове, които са възприемчиви към тези теории, надявайки се, че руските опорни точки на свой ред ще заемат по-силна позиция в тези общности.

Нещо повече – опитите на Кремъл да опетни Украйна, като ѝ пришие съпричастие в опита за убийство на Тръмп, е стар трик от наръчника на Кремъл, насочен към подкопаване на популярната и политическа подкрепа за Украйна от САЩ и другите съюзнически страни.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- Поредните фалшиви наративи на медиите от мрежата на Кремъл твърдят, че Румъния изчаква отслабването на Русия и ще анексира Молдова. Тази дезинформация рисува Румъния като страна с империалистически амбиции към Молдова, която има планове да я анексира. Реалността? Румъния беше първата нация, която призна независимостта на Молдова през август 1991 г. и оттогава поддържа отношения на сътрудничество и подкрепа. Подобни безпочвени твърдения не са нищо друго освен опит за подкопаване на добрите отношения между Молдова и Румъния чрез подклаждане на неоснователни страхове от анексиране. Това е поредният щрих от тази продължаваща кампания на кремълска дезинформация срещу Молдова.

- Един от рупорите на Кремъл и прочут канал за дезинформация, „Спутник“, отново бълва манипулации. В буйното въображение на „Спутник“ Киев се готви да изпрати диверсионни групи в Беларус. Както обикновено, пропагандистите нямат никакви доказателства в подкрепа на всяващата страх риторика и усърдно се опитват да представят Украйна като агресор. Отвъд измислиците на „Спутник“ виждаме реалността, че Украйна няма никакви териториални претенции към Беларус и поддържа чисто отбранителна позиция, насочена към възпиране на бъдещи руски атаки от беларуска земя. Това очерняне е крещящ опит да се подкрепи един от любимите митове на Кремъл – че Украйна е агресор. Същевременно се оправдава неоправданото – продължаващото имперско завоевание на Русия, насочено към Украйна.

- Друг дезинформационен наратив на „Спутник“ от изминалата седмица гласи, че като подхранва „прокси войната“ в Украйна, Западът изчерпва собствения си ПВО потенциал. Това е пример как свързани с руското ръководство манипулатори невярно наричат войната на Русия срещу Украйна „прокси война“. Те внушават, че подкрепата за Украйна е не само безполезна, но всъщност отслабва самите подкрепящи. Нека да е ясно – този пример за разпространяване на дезинформация може да се разглежда като панически отговор на потвърждаването на ангажимента на няколко страни от НАТО да укрепят украинската ПВО.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 108 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: