Отидете към основна версия

11 072 20

Обама към Путин: Изтеглете се от Крим

  • крим-
  • русия-
  • украйна

Белият дом описва ситуацията в Крим като акт на агресия от Москва, но Путин отхвърля обвиненията. Руският държавен глава продължава да твърди, че изпращането на руски войски в Крим има за цел да защити интересите на руски граждани

Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Барак Обама е призовал Русия да изтегли своите войски от Крим обратно в техните руски бази и да разреши да се разположи мониторингова мисия.

Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на официално съобщение от Белия дом.

Призивът до руския президент Владимир Путин идва дни след като Кремъл на практика продължава да контролира този стратегически регион.

Оферта на Обама към Москва предвижда връщането на руските войски обратно в базите на руския Черноморски флот на Кримския полуостров, съобщиха служители на Белия дом.

Планът, който американският президент обсъди в събота с Путин, също така предвижда изпращането на група от международни наблюдатели в Украйна, за да се гарантира, че правата на етническите руснаци са защитени.

Американското предложение към Кремъл е било обсъдено в телефонен разговор между Обама и Меркел, който се е провел във вторник. По традиция Москва не съобщава подробности от водените разговори.

Белият дом описва ситуацията в Крим като акт на агресия от Москва, но Путин отхвърля обвиненията. Руският държавен глава продължава да твърди, че изпращането на руски войски в Крим има за цел да защити интересите на руски граждани, застрашени от политиката на новите управляващи в Киев, но според Обама тези действия са нарушение на международното право. Има възможност Украйна да е приятел и на Запада, и на Русия, не пропусна да припомни президентът на САЩ.

Американския държавен секретар Джон Кери, който посети Киев, даде недвусмислени сигнали, че защитава териториалния суверенитет на Украйна. Кери заяви, че не вижда заплаха за правата на рускоговорящите жители на Украйна.

Руският външен министър заяви, че руската позиция е честна и няма да се промени. Според Лавров санкциите срещу Кремъл ще бъдат „контра-продуктивни“.

Съд в Киев отмени решението на парламента в Крим да уволни правителството на региона, а също така е постановил, че решението за провеждане на местен референдум за статута на Крим е била незаконно.

САЩ и ЕС предложиха финансова помощ на Украйна, която е изправена пред все по-голяма икономическа криза на фона на ескалацията на напрежението с Москва.

Джон Кери обяви в Киев за пакет от $ 1 млрд. енергийни субсидии. Той не пропусна да отбележи на митинг на площад Независимост, че Обама планира повече помощ.

ЕС пък обмисля да плати $ 2 млрд., които Украйна дължи на Русия за газовите доставки, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Заради този дълг „Газпром“ обяви, че спира от април да доставя на Киев евтино синьо гориво.

Неговите изявления идват в навечерието на насрочената за сряда среща в Париж с руския външен министър Сергей Лавров.

Международните наблюдатели очакват по традиция френската столица да е домакин на разговори за намиране на мирен изход от поредната дипломатическа криза.

Междувременно напрежението между двете велики сили продължи да ескалира след като Кремъл обяви, че успешно е изпитал междуконтинентална ракета.

Топол RS-12M е била успешно изстреляна от руския каспийски регион Капустин Яр и успешно се е паднала в района на Сари Шаган в Казахстан. Белият дом уточни, че е бил предупреден за изстрелването на ракетата, както предвиждат двустранните договорености.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини