Last news in Fakti

4 Март, 2014 15:08 3 735 1

Руски икономист: При санкции спираме да плащаме дълговете си

  • крим-
  • русия-
  • украйна
Руски икономист: При санкции спираме да плащаме дълговете си - 1
Снимка: АП/БТА

Ако САЩ въведат санкции срещу руски държавни структури, то Кремъл може да обяви, че не е в състояние да връща кредити на американски банки. Това обяви икономическият съветник на президента Владимир Путин – Сергей Глазев, съобщава РИА „Новости“.

„Въвеждането на санкции е нож с две остриета. Ако САЩ замразят наши активи, пасивите на нашите компании в долари също ще бъдат замразени. Това ще постави нашите компании в невъзможността да връщат взетите от американските банки заеми.

„Ние ще бъдем принудени вместо към долара да се насочим към други валути, да създадем собствена платежна система. Ние имаме прекрасни търговско-икономически отношения с нашите партньори от Изтока и от Юга и ние ще намерим начин не само да минимизираме нашата зависимост от САЩ, но и да излезем от тези санкции с голяма изгода за себе си“, каза Глазев.

Според него икономическите санкции от Европейския съюз ще се превърнат в катастрофа за Общността.

„Спирането на доставките на руски газ не може да бъде компенсирано в обозримо бъдеще. Това ще доведе до повишаване на цените на енергоносителите, което ще е от полза за американците“, отбеляза Глазев. Той е уверен, че САЩ специално са подтикнали Брюксел да заговори за санкции срещу Кремъл, за да може да се отвори ниша за шистовия газ, който се добива в Северна Америка. Освен това Русия ще има допълнителна полза, защото ще преработва газа вътре в страната и ще изнася повече продукти от химическата промишленост. Това ще доведе до деверсификация на руската икономика, ръст на постъпленията от чужбина и кредитирането вместо от чужбина ще разчита на руската финансова система, смята Глазев.

Източник от администрацията на президента обаче заяви пред РИА „Новости“, че изказванията на икономиста за финансовите отношения между Русия и САЩ са само лично мнение и те не „отговарят на официалната позиция на Кремъл.

Ръководителят на Института за съвремнно развитие (ИНСОР) Игор Юргенс смята, че САЩ и ЕС могат да предприемат първи стъпки за замразяване на кредитирането за руски компании.

Редица руски компании, които имат заеми в долари и евро, вече почуваха трусовете на валутния пазар и решението на Централната банка на Русия да вдигне основната лихва от 5,5% на 7%. Хипотетично може да се очаква, че ако не се намери политическо решение на кризата в Крим, то Запада може да наложи забрана за износ на Русия на чувствителни технологии, което ще има сериозно влияние върху руската икономика, прогнозира Игор Юргенс в ефира на Business FM.

Най-богатите руснаци са загубили $13 млрд. долара от стойността на активите си само вчера. Това показват данните от Bloomberg Billionaires Index.

Икономисти припомнят, че почти всички заеми са гарантирани т.е трябва да ги платят при всички положения. Един пример- през 1917 когато Ленин взема властта,той спира плащанията по царските облигации! След близо 80 години Русия плати този дълг до стотинка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митко Атанасов

    1 0 Отговор
    Трябва да се подкрепи Русия,за да не отстъпва в Украйна.Украинците са си независима държава и никой не им успорваше това.
    Да ,ама НЕ.Искат ядрени ракети на украинско-руската граница.
    Искат да наложат на тези които имат други виждания за бъдещето си ,,американо-европейския модел,,/ние ще ви грабим,ще ви чукаме както си искаме,а вие ще си траете/
    Не беше нужно да изправят всички народи на нокти/все пак са шепа подкупени с нарко пари екстемисти.
    Ами да се отделят в западна Украйна ,,чисти украинци,, ако това искат самите те и да си направят една ,,хитлеристка автономия,,.
    Какво направиха в България американците.
    Нарязаха ни ракетите,докараха си тяхните,взеха ни две централи,за да ни продават супер скъп ток,вадят газ край Варна и ни го продават все едно са го докарали от Америка и е тяхен .Искат да унищожат земята ни,като започнат да вадя и шистов газ,сигурно вадят и други природни богатства,за които незнаем......
    Заради базите си в Турция са ни продали на турците и сега искат да довършат Русия,че да върнат им османската империя чак до адриатика.
    Защо ли?Защото по лесно се манипулират турците ,а и интереса си гледат........
    Извадете си главите от пясъка хора,че задниците ни са голи,а турците си точат зъбите и кой знае още какво ни мислят...............
    И стига сте мили чинии и чужди задници в Европа,че губим България без бой.......
    И стига хора които не са служили,не са работили и не са постигнали нищо са се изказвали по телевизията,че руснаците били агресори