5 Март, 2014 17:21 1 033 4

МВнР: България подкрепя българите в Украйна

  • кристиан вигенин-
  • украйна-
  • българи

Вигенин заяви, че ще запознае компетентните институции в България с актуални проблеми на българите в Украйна

„Привличането на всички общности към амбициите за демокрация и европейско бъдеще биха осигурили на Украйна сигурност, стабилност и европейска перспектива”, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин при срещата си днес с представители на българската общност в Одеса. Българският външен министър, който е на работно двудневно посещение в Украйна, изрази увереност, че украинското правителство ще защити правата на всички малцинства в страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи.

Днес в Генералното ни консулство в Одеса министър Кристиан Вигенин изрази удовлетворение от възможността да се срещне със сънародниците ни и отбеляза, че „посещението му в страната е израз на вниманието и загрижеността на България за случващото се в Украйна и отражението върху българската общност”. Той запозна присъстващите с резултатите от проведените разговори с новото украинското държавно ръководство и пое ангажимент за съдействие от страна на българската държава да подкрепи стабилизацията на страната.

Министър Вигенин заяви, че ще запознае компетентните институции в България с актуални проблеми на българите в Украйна. По думите му се обмислят варианти за включването на Украйна и по-специално на Одеска област в проектите на България по линия на политиката за развитие. Беше поставен въпросът за съкращаване на сроковете за издаване на визи на украински студенти от български произход, обучаващи се в България, както и за възможността за изпращане на български учебници за училищата в региона. По време на срещата българската общност благодари на външния ни министър за поетите ангажименти.

През втория ден от визитата си в Украйна министър Вигенин проведе разговор с новоназначения председател на Одеската областна държавна администрация Владимир Немировски. „Поводът на моето посещение в Украйна е за да изразя солидарността и подкрепата на България към украинския народ и в частност към българската общност. За нас е важно украинското правителството да съдейства за включването на отделните етнически групи в нормализирането на живота в страната”, заяви Вигенин.

„Министър Дещица покани български експерти да участват в консултациите за изработването на нов закон за държавната езикова политика в Украйна, който да отчита интересите на различните етнически групи и национални малцинства, включително и на българската общност в Украйна”, изрази надежда българският външен министър.

„Българската общност в Одеса е лоялна и напълно интегрирана част от обществото”, заяви Немировски и изрази готовност за укрепването на икономическите връзки между побратимените градове Варна и Одеса.

Министър Вигенин беше придружаван от Петко Дойков, генерален директор по двустранни отношения, Ася Давидова, генерален директор по политически въпроси, Ганчо Ганев, директор в дирекция „Източна Европа и Централна Азия” в МВнР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    1 2 Отговор
    Ама кои българи подкрепя България, г-н Вагиналин? Българите п...ли или всички българи?
  • 2 galaxy

    2 0 Отговор
    Егати държавата сме след, като имаме п...л за външен министър?!
  • 3 васил димчев

    3 0 Отговор
    Бла-бла гейчето отиде в Киев и предаде сънародниците ни в ръцете на неофашистите по нареждане от брюксел, а тука дърдори врели некипели. Продажник.
  • 4 Монго

    2 0 Отговор
    Може би заглавието трябваше да бъде-"Вигенин им го крепи на българите в Украйна".
Новини по държави: