Last news in Fakti

4 Март, 2014 16:43 1 609 0

„Газпром“ отряза Киев от евтиния газ

  • газпром-
  • украйна-
  • газ

Решението на Москва да вдигне цената на синьото гориво за Киев предизвика паника в Европа, която още помни зимата на 2009 година

„Газпром“ отряза Киев от евтиния газ - 1
Снимка: АП/БТА

В разгара на кризата с Крим „Газпром“ затегна примката около Украйна, обявявайки че от април месец отменя действащите в моментна отстъпки за синьо гориво.

Новината беше съобщена след срещата на директора на концерна Алексей Милер с премиера Дмитрий Медведев.

Решението на „Газпром“ е провокирано от нежеланието на Украйна да изпълнява постигнатите договорености и натрупването на дълг от $1,529 млрд.

От своя страна Дмитрий Медведев е настоял руският енергиен монополист да си събере дълговете от Киев. На своята извънредна пресконференция президентът Владимир Путин подкрепи решението на „Газпром“ за Украйна. Той посочи, че в момента не става дума за политика, а за икономически решения.

Междувременно стана известно, че украинската „Нафтогаз Украйна“ е увеличила закупуването на руско синьо гориво на фона на заплахите на Кремъл за вдигане на неговата цена.

На 17 декември 2013 г. Русия и Украйна подписаха споразумение за намаляване на цените до 268,5 дол. за 1 хил. куб. м от предишните 400 дол. за 1 хил. куб. м.

Решението на Москва да вдигне цената на синьото гориво за Киев предизвика паника в Европа, която още помни зимата на 2009 година. Страните от Стария континент започнаха да увеличават доставките си на руски газ с до 10 процента, за да трупат запаси. Европейският съюз все още е зависим от Русия, като транзитираният през Украйна природен газ задоволява 50% от нуждите на Общността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА