Last news in Fakti

5 Март, 2014 10:46 3 067 0

Русия: При санкции от Запада, конфискуваме активите на чуждестранни компании

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • газпром
Русия: При санкции от Запада, конфискуваме активите на чуждестранни компании - 1
Снимка: АП/БТА

Ако Западът въведе санкции срещу руския бизнес и държавни структури, Москва ще конфискува имуществото, активите и сметките на чуждестранните компании. Съответният закон вече се подготвя в горната камара на руския парламент – Съвета на федерацията. Това съобщи пред журналисти авторът на законопроекта председателят на комисията за конституционно законодателство Андрей Клишас.

Според него законът разширява пълномощията на президента и правителството при защитата на суверенитета на Русия от посегателства, съобщава РБК.

В момента юристите изучават въпроса доколко е възможна конфискацията на активи и сметки на международни компании, така и на частни лица, и дали тези мерки не нарушават Конституцията на Русия, отбелязва Клишас.

„Ние не се съмняваме, че подобна мярка отговаря на европейските стандарти. Достатъчно е да видим Кипър, където подобна конфискация стана под натиск от Европейския съюз в замяна на помощта за спасение от фалит“, отбеляза Клишас.

По време на своята визита в Украйна, която се състоя в сряда, държавният секретар Джон Кери заяви, че санкции срещу Русия ще бъдат въведени възможно най-скоро. „Не става въпрос за седмици, а за дни“, отбеляза Кери.

„В съвременния свят, където всичко е взаимно свързвано и всеки зависи от всеки, не може да се нанесе едностранна вреда, тя винаги ще бъде взаимна. И за това трябва да се помисли“, предупреди от своя страна руският президент Владимир Путин.

Финансови анализатори обаче предупреждават, че приемането на закон за конфискация на активите на работещи в Украйна чуждестранни компании може да доведе до индустриален колапс на руската компания. Естествената реакция на подобен закон е изтегляне на активи, продажба на акции и изнасяне на компаниите в чужбина, предупреждават експертите.

Икономическият съветник на държавния глава Сергей Глазев предупреди, че в отговор на въведените от САЩ санкции спрямо Русия, Кремъл може да обяви, че спира да плаща заемите си към американските банки.

В опит да спре обезценяването на рублата Централната банка продаде на валутния пазар рекордните $11,3 млрд. само на 3 март.

Все повече украински предприятия, които се намират в Топ 100 на водещите компании в Украйна все повече задлъжняват пред дъщерните структури на руски банки. В началото на 2014 г. дългът на украинските компании е в размер на $10 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА