Last news in Fakti

4 Март, 2014 10:19 15 102 12

$72 млрд. струвал на Русия един ден кампания в Крим

  • крим-
  • украйна
$72 млрд. струвал на Русия един ден кампания в Крим - 1
Снимка: АП/БТА

Близо $72 млрд. е струвал на бюджета на Русия един ден от авантюрата с изпращането на спецчастите на Кримския полуостров, пресмята РБК.

Агенцията се позовава на анализ на инвеститорите, които са оценили решението на горната камара на руския парламент – Съвета на федерацията да изпрати войски в Украйна.

Индексът ММВБ загуби за един ден 10,8%, или $62,4 млрд от капитализацията, а Централната банка в Москва (ЦБ) инвестира на валутния пазар $10 млрд. в подкрепа на курса на рублата.

Засега големият бизнес запазва хладнокръвие, но инвеститорите избягват да прогнозират колко здрави ще са му нервите. В същото време двама експерти, близки до правителството, прогнозираха, че Централната банка може да вдигне още веднъж лихвата след като в понеделник я повиши до рекордните 7%. Следващото повишение може да се очаква за насроченото за 14 март заседание.

Политическите рискове като възможността за въвеждане на санкции от САЩ спрямо руски компании и банки, бизнесът не ги възприема на сериозно. Сбербанка, ВТБ, УниКредит, Райфайзенбанк и други заявиха пред РБК, че не са получили инструкции за възможни промени в политиката на дъщерните им компании в Русия.

САЩ прекратиха сътрудничеството си с Русия във военната област и още веднъж я призоваха да върне в базите си войските, разположени в Крим.

„Призоваваме Русия да деескалира кризата в Украйна и руските войски в Крим да се върнат в базите си, както изискват споразуменията за руския Черноморски флот“, коментира пред АП говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби.

Часове по-късно руският президент Владимир Путин даде сигнал, че е готов да отстъпки, давайки ясен заповед за връщане в базите им на войските от Западния военен окръг на Русия, които са в мобилизация от 26 февруари.

Сваленият от власт президент Виктор Янукович е поискал от Русия да се намеси в Украйна, за да защити населението от ескалацията на екстремизма. Това стана ясно от изявлението на руският посланик в ООН Витали Чуркин. Това стана ясно по време на таз нощното заседание на Съвета за сигурност.

Преди това САЩ засилиха натиска над Москва като обявиха, че прекъсват преговорите с Кремъл за инвестиции и търговия, така и партньорската програма във военната област. Мярката се отнася за двустранните маневри, срещи и военното планиране, обявиха от Пентагона.

Капитолият също се включи в единния фронт срещу Путин, обявявайки че сенаторите обмислят санкции срещу руски банки, замразяване на активите на руски държавни учреждения и частни инвеститори, а също така забрана за издаване на визи за руснаци.

Външните министри на ЕС, които се събраха на извънредна среща в понеделник, също обявиха, че подготвят санкции срещу Кремъл. Решението трябва да бъде взето на насрочения за четвъртък Съвет на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    9 1 Отговор
    Как ги сметнаха тези милиарди-"...Според проучване на една независима инстанция до края на годината разходите на САЩ по войната в Ирак ще достигнат 320 милиарда долара. Други източници назовават обаче още по-високи цифри:...", това цитат за военните разходи на САЩ за войната в Ирак. Т.е. за пет дена в Крим, руснаците трябва да дадат, колкото американците за цялата война...

    Коментиран от #12

  • 2 Монго

    9 0 Отговор
    Да добавя, цитата е от "Дойче веле"...
    П.П. А вие си пишете глупости, има кой да ви вярва...
  • 3 бат батков

    2 8 Отговор
    Капутин е терорист номер 1 и трябва да бъде съден в хага,заедно с предателя янукович

    Коментиран от #4, #5

  • 4 невидим

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "бат батков":

    Батка,ами за харимиканските президенти гдето влезнаха в Ирак,Виетнам Афганистан и тн.за тех кво ше каеш?Те продавачи на теменужки ли са???????

    Коментиран от #8

  • 5 васил димчев

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "бат батков":

    Агите нямат думата.

    Коментиран от #6

  • 6 бат батков

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "васил димчев":

    Атака=Дпс=бсп=герб=дс=родоотстъпници.
  • 7 невидим

    4 0 Отговор
    Нещо по смислено не можещ ли да сътворищ?
  • 8 бат батков

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "невидим":

    Действията им не са оправдани,но какво общо имат те в темата. В Ирак и Авганистан влезнаха войски на нато ако трябва да сме точни.Четете повече образовайте се и тогава пишете коментари.Путин създава евроазийски съюз.Добре чудесно.Само,че този съюз не е доброволен а създаден с заплаха и насила.И защо ли никой не иска да влиза в него.Защото е създаден от червените гадини

    Коментиран от #9, #11

  • 9 невидим

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "бат батков":

    Какво знаеш ти за червени ,зелени пембени и т.н.и ако требе да сме точни ,ти попрочети и се пообразовай,защото е очевадно че си с щраусов ген (главата ти е много дълбоко в задника)

    Коментиран от #10

  • 10 бат батков

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "невидим":

    както каза, агите нямате думата
  • 11 nakata88bg .

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "бат батков":

    балък! съюза още не е създаден, а вече над 30 (!!!!) държави искат да са част от него!
  • 12 uncle coco

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Става дума за фондовата борса, не за военните разходи.
Новини по държави: