5 Март, 2014 07:38 11 071 20

Обама към Путин: Изтеглете се от Крим

  • крим-
  • русия-
  • украйна

Белият дом описва ситуацията в Крим като акт на агресия от Москва, но Путин отхвърля обвиненията. Руският държавен глава продължава да твърди, че изпращането на руски войски в Крим има за цел да защити интересите на руски граждани

Обама към Путин: Изтеглете се от Крим - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Барак Обама е призовал Русия да изтегли своите войски от Крим обратно в техните руски бази и да разреши да се разположи мониторингова мисия.

Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на официално съобщение от Белия дом.

Призивът до руския президент Владимир Путин идва дни след като Кремъл на практика продължава да контролира този стратегически регион.

Оферта на Обама към Москва предвижда връщането на руските войски обратно в базите на руския Черноморски флот на Кримския полуостров, съобщиха служители на Белия дом.

Планът, който американският президент обсъди в събота с Путин, също така предвижда изпращането на група от международни наблюдатели в Украйна, за да се гарантира, че правата на етническите руснаци са защитени.

Американското предложение към Кремъл е било обсъдено в телефонен разговор между Обама и Меркел, който се е провел във вторник. По традиция Москва не съобщава подробности от водените разговори.

Белият дом описва ситуацията в Крим като акт на агресия от Москва, но Путин отхвърля обвиненията. Руският държавен глава продължава да твърди, че изпращането на руски войски в Крим има за цел да защити интересите на руски граждани, застрашени от политиката на новите управляващи в Киев, но според Обама тези действия са нарушение на международното право. Има възможност Украйна да е приятел и на Запада, и на Русия, не пропусна да припомни президентът на САЩ.

Американския държавен секретар Джон Кери, който посети Киев, даде недвусмислени сигнали, че защитава териториалния суверенитет на Украйна. Кери заяви, че не вижда заплаха за правата на рускоговорящите жители на Украйна.

Руският външен министър заяви, че руската позиция е честна и няма да се промени. Според Лавров санкциите срещу Кремъл ще бъдат „контра-продуктивни“.

Съд в Киев отмени решението на парламента в Крим да уволни правителството на региона, а също така е постановил, че решението за провеждане на местен референдум за статута на Крим е била незаконно.

САЩ и ЕС предложиха финансова помощ на Украйна, която е изправена пред все по-голяма икономическа криза на фона на ескалацията на напрежението с Москва.

Джон Кери обяви в Киев за пакет от $ 1 млрд. енергийни субсидии. Той не пропусна да отбележи на митинг на площад Независимост, че Обама планира повече помощ.

ЕС пък обмисля да плати $ 2 млрд., които Украйна дължи на Русия за газовите доставки, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Заради този дълг „Газпром“ обяви, че спира от април да доставя на Киев евтино синьо гориво.

Неговите изявления идват в навечерието на насрочената за сряда среща в Париж с руския външен министър Сергей Лавров.

Международните наблюдатели очакват по традиция френската столица да е домакин на разговори за намиране на мирен изход от поредната дипломатическа криза.

Междувременно напрежението между двете велики сили продължи да ескалира след като Кремъл обяви, че успешно е изпитал междуконтинентална ракета.

Топол RS-12M е била успешно изстреляна от руския каспийски регион Капустин Яр и успешно се е паднала в района на Сари Шаган в Казахстан. Белият дом уточни, че е бил предупреден за изстрелването на ракетата, както предвиждат двустранните договорености.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васил димчев

    11 0 Отговор
    Планът барбароса отново в действие. Видяхме как защитиха правата на сърбите, сирийците и на много други народи.

    Съвсем случайно тези събития са предизвикани след задействането на така нареченият защитен щит. Американската агресията е нагла и явна.

    Коментиран от #2

  • 2 bugs_bunny

    0 12 Отговор

    До коментар #1 от "васил димчев":

    Това е само в главите на руснаците. Още няколко дни от тази кампания и Русия ще влезе във фалит и тотална разпродажба....

    Коментиран от #3, #4

  • 3 цар ЛЪВ

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "bugs_bunny":

    Ти си превъртял,Русия щяла да фалира хахаха
  • 4 nakata88bg .

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "bugs_bunny":

    Русия може за се изхранва самостоятелно и да изхранва половината свят

    Коментиран от #5, #12

  • 5 bugs_bunny

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "nakata88bg .":

    Картофи от Полша, Украйна и Холандия... Телешко от Канада и САЩ... Свинско от Беларус, Бенелюкс..... Домати от Турция ... Не Русия, а половин свят храни Русия ......

    Коментиран от #6

  • 6 nakata88bg .

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "bugs_bunny":

    ти за Русия или за България говориш? май нещо не си много наясно с действителноста в Русия! Верно че по магазините има и доста вносни стоки, в това число храни, но едни 70-80% от тях се произвеждат в Русия. Спомни си са скандалите за присъединяване на Русия към СТО. Друг е въпроса, че европа изнася за Русия около 45% от стоките си - та ако има "санкции" - чия икономика ще унищожат?! Руска или гейропейска?
  • 7 Митко Атанасов

    9 0 Отговор
    Американския флот е пиратски.Нямат работа по целия свят.
    Да си гледат наркотрафика край двете америки.
    Сега искат да сложат НАТО-вските ракети в Украйна и после да вземат комисионни.Да станат посредници между Европейските държави и Русия в сделките с природен газ-това искат.
    Искат да сложат ръка върху всички енергийни источници на планетата.
    Те са новите пирати и фашисти.
    Стига сте плюли Русия,че ако не е тя да балансира между азиатците и европейците всички от босфора до Норвегия ще сте обрязани,че може и до кръста.
    Забравихте кой спаси англичаните и европейците от Хитлер.Забравихте кой спаси българите от турците,които и сега напират в тракия и по беломорието..............
    Забравяте кой може да дйде от исток,ако не са руснаците.............

  • 8 nakata88bg .

    1 0 Отговор
    ето как украинци посрещат "руски окупанти" - http://fishki.net/photo/1248040-ewe-na-temu-vojny.html
  • 9 rosica kaleva

    10 0 Отговор
    Америка само си търси причини как да НАПРАВИ някъде война и да се намести там,за да си ИЗЧИСТИ СТАРОТО оръжие.Припомнете си само последните 20 год. ТЕ винаги са МИРОТВОРЦИ.Спомнете си само СЪРБИЯ колко снаряда хвърлиха с обеднен уран. А сега не се питайте защо има толкова много ОНКО БОЛНИ.Затова не Я хвалете толкова много АМЕРИКА.
  • 10 васил димчев

    6 0 Отговор
    Гейовете пак са по католици от папата. Ако американците пръднат нашите г.зоблизци се о.ират.

    Визирам заглавието.

    И съдържанието - обама призовава руските войски да се приберат в базите си на Крим. Къде видяха това за оттегляне от Крим.

    Само пропагандаторите умишлено врещят за нахлуване в Крим, каквото се оказа че не е имало тъй като там си има постоянно действащи бази.

    Нарушенията са от другата страна защото от снимките и от клиповете виждаме как неонацисти се опитват да атакуват законните военни бази и украинските военни се спасяват при руснаците.

    Май само нашето гейче призна и преговаря с марионетките нацисти в Киев.
  • 11 Vasik Atanasova

    10 0 Отговор
    ОБАМА ДА СИ ЗАТВАРЯ УСТАТА
    ПУТИН ЩЕ МУ СВИЙ ПЛАТНАТА
  • 12 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "nakata88bg .":

    Е защо само полвината свят ? (Чё мелочится) Давай направо целия...

    Коментиран от #14

  • 13 Монго

    0 0 Отговор
    Я, кой е убивал на площада в Киев-http://www.segabg.com/article.php?id=688716
  • 14 nakata88bg .

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Владислав Димитров":

    за целия свят не знам, обаче половината - Русия вече го е хранела, в продължение на цели 70 години

    Коментиран от #20

  • 15 кондофри иванов

    1 0 Отговор
    Тази се опитва да превземе последната стена за завладяването на света. Но явно е толкова дрогиран и не прави сметка че Русия ако изчезне с нея изчезва и целият свят.
  • 16 TODOR STOYANOV

    3 0 Отговор
    УКРАИНСКА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!УКРАЙНА,КАКТО И ДРУГИТЕ БИВШИ ДЪРЖАВИ ОТ СССР ВИНАГИ СА БИЛИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАВИСИМИ ОТ РУСИЯ!УКРАЙНА=МАКЕДОНИЯ ТОВА Е ВЕРОЯТНО НАЙ-МИЛОТО,НАЙ-ОБИЧАНАТО И СВИДНО МЕСТЕНЦЕ ЗА РУСИЯ!ЖАЛКО ЗА ЖЕРТВИТЕ,НО ЕДВА ЛИ ПУТИН Е ДАВАЛ ЗАПОВЕДИ ЗА УБИЙСТВАТА!НЯМАМ СПОМЕН,ЗА ТОВА РУСИЯ ДА Е СЛУШАЛА ЗАПОВЕДИ ИЛИ СЪВЕТИ ОТ КОГОТО И ДА БИЛО И ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗИ С ЖЕЛАНИЯТА НА ЕДИН НЕГЪР!ОБАМА БЕШЕ ОТ НЕГРОИДНА РАСА НАЛИ?ПОПРАВЕТЕ МЕ АКО ГРЕША!ИЗБИРАНЕТО МУ БЕШЕ РЕВЕРАНС КЪМ ЧЕРНОКОЖИТЕ,ЦЕЛЯЩО ДА ПОКАЖЕ НА СВЕТА,ЧЕ В САЩ НЯМА ДИСКРИМИНАЦИЯ(ХА ХА ХА..ДА БЕ ДА!)ПРЕДСТАВА СИ НЯМАТЕ ДОРИ ЗАВО СТАВА ВЪПРОС!ДЪРЖАВА НА 200г. СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ГО ВАДИ НА ВСИЧКИ И ВСЕКИ...НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДЛЪЖНИК НА СВЕТА ТОВА Е САЩ!ПОГУБВАШ КРЕДИТОРИТЕ СИ И НЯМАШ ДЪЛГОВЕ!ОБАМА ИСКАМ ТЕ ТИХ!

    Коментиран от #18

  • 17 Николай Попов

    2 0 Отговор
    Кремъл обяви, че успешно е изпитал междуконтинентална ракета.

    хахаха супер :-)
  • 18 Едикой си

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "TODOR STOYANOV":

    Браво Тодоре. Добре казано.
    Не знам само до кога света ще продължава да вярва на напечатаните хартийки наречени долари...
    Но аз само искам да допълня нещо. Това което се случва с Украйна е в отговор на това което е направил тавариш Сталин 1944-1946г с нашата Македония. Всичко се връща на този свят...няма ненаказано зло...
  • 19 Недко Савчев

    3 0 Отговор
    Нещата ескалират. Време е САЩ да бъдат заличени от лицето на Земята. Климатичното оръжие действа успешно срещу тях, но не е достатъчно. Стойте и гледайте само какво следва...
  • 20 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "nakata88bg .":

    70 години ли, а за голодомор да си чувал нещо промито мозъче ??
    http://ru.wikipedia.org/wiki/%C3%EE%EB%EE%E4_%E2_%D1%D1%D1%D0_(1932%971933)