Отидете към основна версия

2 078 35

Освободени руски активисти: Не приравнявайте народа ни с Владимир Путин

  • русия-
  • затворници-
  • германия-
  • владимир путин

Все още има политически затворници с германско гражданство в Русия и Беларус, заявиха от Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски активисти, които бяха освободени при размяната на затворници между Москва и Запада, призоваха света да не приравнява народа на Русия с президента Владимир Путин и благодариха на всички, помогнали за щастливата развръзка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"В Русия има много хора, които са против войната и не вярват на пропагандата на Кремъл“, заяви на пресконференция в германския град Бон Владимир Кара-Мурза, който бе задържан през 2022 г. и излежаваше 25-годишна присъда.

"Погрешно е да се прави асоциация между руския народ и политиките на правителството“, каза от своя страна Андрей Пивоваров. По думите му целта на активистите е била да направят Русия "свободна и демократична“ страна.

Осъзнавайки, че за да се извърши размяната на затворници, германският канцлер Олаф Шолц е трябвало да вземе трудното решение да освободи руски убиец, Кара-Мурза каза: "Това не беше лесно решение за Германия“. Пивоваров допълни, че по този начин е бил спасен животът на някои от държаните в Русия затворници.

Кара-Мурза разказа, че е бил подлаган на психически тормоз в затвора, където прекара повече от две години. През цялото това време му е било разрешено да разговаря със съпругата си само веднъж, а с децата си – два пъти. Той е бил лишен и от правото да посещава затворническия параклис, въпреки че е християнин. Кара-Мурза посочи, че е прекарал в карцер 10 месеца, което многократно надхвърля позволения от закона срок.

Опозиционният активист Иля Яшин каза на пресконференцията в Бон, че не е давал съгласието си да бъде депортиран от Русия при размяната на затворници. Според него случилото се ще насърчи Путин за още "политически затворници". „Това, което стана на първи август, не е размяна. Аз бях експулсиран от Русия против волята ми. Първото ми желание в Анкара бе да си купя билет и да се върна обратно в Русия“, заяви Яшин.

Той разказа, че преди да напусне затвора, служител от руската Федерална служба за сигурност се е обърнал към него с думите „Дните ти ще свършат като тези на Навални, ако се върнеш в Русия".

Външното министерство на Германия обяви снощи, че все още "двуцифрен брой хора" с германско гражданство са в затвори в Русия, а "едноцифрен брой германци" са държани в Беларус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изявлението идва в контекста на най-голямата размяна на политически затворници от Студената война насам, осъществена в четвъртък между Москва и Запада.

Руските власти отказват от около две години да допуснат представители на германската дипломатическа мисия да посетят затворници, които притежават двойно гражданство - руско и германско, отбелязва агенцията.

"Те приемат хора с руско гражданство, които имат паспорти и на друга държава, преимуществено за граждани на Русия", заяви външното министерство на Германия, допълвайки, че Берлин не споделя тази гледна точка и се стреми "всячески" да получи достъп до тези свои граждани. ДПА посочва, че сред освободените в размяната германски граждани са били Рико К. (Кригер - бел. ред.), осъден на смърт в Беларус, и четирима души, държани зад решетките в Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания