3 Август, 2024 05:22 2 077 35

Освободени руски активисти: Не приравнявайте народа ни с Владимир Путин

  • русия-
  • затворници-
  • германия-
  • владимир путин

Все още има политически затворници с германско гражданство в Русия и Беларус, заявиха от Берлин

Освободени руски активисти: Не приравнявайте народа ни с Владимир Путин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски активисти, които бяха освободени при размяната на затворници между Москва и Запада, призоваха света да не приравнява народа на Русия с президента Владимир Путин и благодариха на всички, помогнали за щастливата развръзка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"В Русия има много хора, които са против войната и не вярват на пропагандата на Кремъл“, заяви на пресконференция в германския град Бон Владимир Кара-Мурза, който бе задържан през 2022 г. и излежаваше 25-годишна присъда.

"Погрешно е да се прави асоциация между руския народ и политиките на правителството“, каза от своя страна Андрей Пивоваров. По думите му целта на активистите е била да направят Русия "свободна и демократична“ страна.

Осъзнавайки, че за да се извърши размяната на затворници, германският канцлер Олаф Шолц е трябвало да вземе трудното решение да освободи руски убиец, Кара-Мурза каза: "Това не беше лесно решение за Германия“. Пивоваров допълни, че по този начин е бил спасен животът на някои от държаните в Русия затворници.

Кара-Мурза разказа, че е бил подлаган на психически тормоз в затвора, където прекара повече от две години. През цялото това време му е било разрешено да разговаря със съпругата си само веднъж, а с децата си – два пъти. Той е бил лишен и от правото да посещава затворническия параклис, въпреки че е християнин. Кара-Мурза посочи, че е прекарал в карцер 10 месеца, което многократно надхвърля позволения от закона срок.

Опозиционният активист Иля Яшин каза на пресконференцията в Бон, че не е давал съгласието си да бъде депортиран от Русия при размяната на затворници. Според него случилото се ще насърчи Путин за още "политически затворници". „Това, което стана на първи август, не е размяна. Аз бях експулсиран от Русия против волята ми. Първото ми желание в Анкара бе да си купя билет и да се върна обратно в Русия“, заяви Яшин.

Той разказа, че преди да напусне затвора, служител от руската Федерална служба за сигурност се е обърнал към него с думите „Дните ти ще свършат като тези на Навални, ако се върнеш в Русия".

Външното министерство на Германия обяви снощи, че все още "двуцифрен брой хора" с германско гражданство са в затвори в Русия, а "едноцифрен брой германци" са държани в Беларус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изявлението идва в контекста на най-голямата размяна на политически затворници от Студената война насам, осъществена в четвъртък между Москва и Запада.

Руските власти отказват от около две години да допуснат представители на германската дипломатическа мисия да посетят затворници, които притежават двойно гражданство - руско и германско, отбелязва агенцията.

"Те приемат хора с руско гражданство, които имат паспорти и на друга държава, преимуществено за граждани на Русия", заяви външното министерство на Германия, допълвайки, че Берлин не споделя тази гледна точка и се стреми "всячески" да получи достъп до тези свои граждани. ДПА посочва, че сред освободените в размяната германски граждани са били Рико К. (Кригер - бел. ред.), осъден на смърт в Беларус, и четирима души, държани зад решетките в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 404

    38 42 Отговор
    Путин е велик а кара-мурза и иля яшин требваше отдавна да са при наХални
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 100 процента

    29 25 Отговор
    няма как да са с Путин. Но и 80 не са малко. У нас Радев е с 50 процента. За останалите да не коментираме.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАРС

    18 26 Отговор

    До коментар #1 от "Готов за бой":

    АКО НЯКОЙ ТИ КАЖЕ ,ЧЕ ИМАШ НЕЩО В ГЛАВАТА СИ ТИ НЕ МУ ВЯРВАЙ.МОЖЕЩ ОТ СЕГА ДА ОТИДЕШ НА ГРАНТЦАТА И ДА САКАШ ДА ДОЙДАТ. ИМА НЕЩО ДРУГО ВМЕСТО ДА ГИ САКАШ РАШКИТЕ ЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА ОТИДЕШ ДО УКРАИНА ДА СЕ БИЕШ ПРОТИВ РАШКИТЕ ДА ПОДПИШЕШ ДОГОВОР ЗА НАЕМНИК ВЕДНАГА ХЕМ ЩЕ ТРЕПЕШ РУСНАЦИТЕ ЕДНА СТРАНА А ОТ ДРУГА ЩЕ ПОМОГНЕШ НА БЪЛГАРИЯ КАТО ГИ СПРЕШ ТАМ В УКРАИНА.ДРУГО И ПАРИ ЗЕ ИЗКАРАШ ПЛАЩАТ НА МЕСЕЦ ПО 2000 ЕВРО А АКО ТЕ УБИЯТ СЛУЧАЙНО НО ДА НЕ СИ ПИЛ ИЛИ ДРОГИРАН ТО ЩЕ ИЗПЛАТЯТ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НЯКЪДЕ 300 000 ЕВРО НА СЕМЕЙСТВОТО ТИ.НА ЕДНА МОЯ ПОЗНАТА УКРАИНКА МЬЖЪТ И ГО УБИХА И ПОЛУЧИ 315 000 ЕВРО НЕ ЛЪЖА .ДАВАЙ НАЛИ СИ МНОГО СМЕЛ ОТИВАЙ В УКРАИНА
  • 9 Госあ

    37 34 Отговор
    Единственото нещо, което направи Путин за Русия за цялото време на поста президент е да защити сигурността на страната. В изпълнението има въпросителни, но важното е, че не позволи на западните хиени и смешните бандери да се качат на главата на руснака
  • 10 Да знайш

    32 28 Отговор
    Империята на лъжата и злото си търси нов Навални, за да продължи заедно с васалите си антируската си пропаганда!
  • 11 Кано

    35 33 Отговор
    Тъпаци ако не беше Путин щяхте да изгниете в чужбина.За Русия се бори човека за да несте роби на сащ и нато като България и много други.
  • 12 Ееее не...

    24 26 Отговор
    Вас родоостъпниците майцепродавци ще ви равним с руския народ...
    Обичате си, работите си за запада живейте си там, взимайте си сребъ ниците останете руснаците и Путин на Русия!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Р.К.И.

    22 8 Отговор

    До коментар #12 от "Ееее не...":

    Кой на кого е собственик - Путин на Русия или Русия на Путин?

    Коментиран от #28

  • 14 Путлер е патологичен лъжец и пoдлец!

    25 18 Отговор
    За съжаление режима му не оставя почти никакви шансове на опозицията да му се противопостави...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 !!!?

    5 8 Отговор
    Путлер доказа, че КГБ е организация на убийци !!!?

    Коментиран от #23

  • 22 россиян..

    6 3 Отговор
    Когато вече са свободни,благодарение на вова-почнаха да го плювать..нали трябва да си заработят първата заплата,а това става със злобарство,че си папкаль-кашу,без да плащашь.
  • 23 дедо..

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    И това го казва булгурьистанець-дека просто киро го излага-че нема двойно гражданство,дека мустаката лена го уреди служебен премиер със фалшиви коральски подписи..а бгшебецьите плескать и викать бис..бись.
  • 24 Инна

    5 4 Отговор
    За Русия това беше идеална размяна.
    Кого раздадохме? Честно казано, парламентарно казано, раздадохме тези, които Западът храни, нека продължават да хранят. И ако използваме непарламентарни изрази, изнесохме боклука.
    Върнахме висококвалифицирани специалисти. Едно със сигурност. Истински офицер! Пример за всички бъдещи Судоплатови и Петрови! Ако след като сте изпълнили заповедта, никога не сте успели да напуснете по някаква причина и сте били осъдени на доживотен затвор, тогава не трябва да мислите, че страната ви е забравила. Ние не изоставяме собствените си хора, не ги оставяме в беда.
    Сега за още една точка защо обменът е идеален. Съединените щати изпълниха всички условия на Путин. Държавите трябваше да поискат от германците да нарушат собствените си закони и вътрешни процедури, за да ни дадат Красиков. Дори се наложи да питат словенците, добре, как да питате, най-вероятно имаше обикновена поръчка, която още веднъж подчертава некомпетентността на европейските политици.
    На Запад мнението е ясно - Путин огъна САЩ, показа се като твърд преговарящ и най-важното получи това, от което наистина се нуждаеше, давайки в замяна абсолютни неликвидни активи.
  • 25 Макс

    4 2 Отговор
    Напротив , приравняваме ви , защото се имате за велик и силен народ , а оставяте един терорист да избива вас и украинците , заплашвайки целия свят . Вие не се борите с насилието , подкрепяте го . Дори да е от страх , това не ви оправдава . Руския народ не е с нищо по-добър и човечен от лидера си .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мдаааа

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Р.К.И.":

    Ама те да взаимосвързани... не могат един без друг...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Раша

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Червен кхмер":

    Ще .....ще...
    Как то си върнал трите морета!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Величко

    1 1 Отговор
    Оффф ... , аз също не ги приравнявам , въпреки , че съм русофил ! Дедя Вова е Бог , но... не всички руснаци са богове ...

    Коментиран от #35

  • 35 Инна

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Величко":

    Така наречените „опозиционери” са не само откровени предатели, но и нечестни хора, които не умеят да държат на думата си. Същият Яшин, докато излежаваше присъдата си, многократно заявяваше: казват, в името на борбата за демокрация ще откажа обмен! След което той безопасно отиде на Запад, веднага щом се появи възможност.
    Що се отнася до завърналите се в родината руснаци, неслучайно президентът Владимир Путин, който ги посрещна на летището, им каза, че всички ще бъдат наградени с държавни награди. Лоялността към родината и клетвата беше, е и ще бъде много по-силна и надеждна мотивация от западните бисквитки. Затова Яшин, който получи 8,5 години, плю на принципите си и излетя на Запад - а Вадим Красиков, осъден на доживотен затвор, така и не призна вината си.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания