Отидете към основна версия

623 3

Швейцарските ледници се топят със скорост над средната през тази година

  • швейцария-
  • ледници

GLAMOS отчита загуба на 2,5% от обема на ледниците, въпреки надеждите за стабилизация след обилна снежна покривка.

Снимка: БГНЕС

Швейцарските ледници се топят със скорост над средната през тази година. Това посочва мониторинговият орган GLAMOS, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

По-рано тази година глациолозите отбелязаха обилната зимна и пролетна снежна покривка в Алпите и изразиха надежда, че това е сигнал за спиране на годините на тежък спад или дори за обръщане на загубите.

Но при средни температури през август, няколко градуса над точката на замръзване, дори на станция "Юнгфрауйох" на височина 3571 метра, разположена над ледника Алеч, учените измериха рекордни загуби на лед в цялата страна през този месец.

GLAMOS отчита, че швейцарските ледници са загубили 2,5% от обема си през тази година, което е над средното за последното десетилетие.

"За мен е тревожно, че въпреки перфектната година, която всъщност имахме за ледниците, с богатата на сняг зима и доста хладната и дъждовна пролет, това все още не беше достатъчно", заяви директорът на GLAMOS Матиас Хус.

"Ако тенденцията, която наблюдавахме през тази година, продължи, това ще бъде катастрофа за швейцарските ледници", прогнозира той.

Отбелязва се, че един от факторите, ускорили топенето през тази година, е прахът от Сахара. Той придава на ледените покривки кафяв или розов оттенък, което възпрепятства способността им да отразяват слънчевата светлина обратно в атмосферата.

Повече от половината ледници в Алпите са в Швейцария, където температурите се покачват около два пъти спрямо средните за света поради изменението на климата.

Миналата седмица швейцарското правителство даде одобрение за преразглеждане на сегменти от границата си с Италия, тъй като топенето на ледените хребети между двете страни променя формата на водосборите, които определят границата.

Ако емисиите на парникови газове продължат да нарастват, се очаква до 2100 г. ледниците в Алпите да загубят повече от 80% от сегашната си маса.

По-рано тази година най-големият европейски съд по правата на човека постанови, че Швейцария не прави достатъчно, за да спре въздействието на изменението на климата. Швейцарското правителство отрича това.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: