1 Октомври, 2024 18:23 1 386 96

Блъф или последно предупреждение? Какво представлява новата руска ядрена доктрина

  • русия-
  • нато-
  • владимир путин-
  • ядрено оръжие-
  • украйна

Коментарите на Путин ще предизвикат повече несигурност относно това какво действие би могло да бъде определено за нападение срещу Русия и ще накарат хората да гадаят и да бъдат предпазливи по отношение на всичко, което би приличало на това

Блъф или последно предупреждение? Какво представлява новата руска ядрена доктрина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В неделя Кремъл съобщи, че са подготвени изменения в руската ядрена доктрина, които предстои да бъдат официално приети, което означава, че съответните документи, определящи обстоятелствата, при които Москва може да използва ядрено оръжие, ще бъдат актуализирани, предаде Ройтерс.

Миналата седмица президентът Владимир Путин предупреди Запада, че съгласно предложените промени в доктрината Русия вече ще може да използва ядрено оръжие, ако бъде нападната с конвенционални ракети и ще счита всяко нападение срещу нея от страна на неядрена страна, но подкрепено от ядрена сила, за съвместно нападение.

Мнозина Западни наблюдатели разглеждат промените в ядрената доктрина като опит на Путин да създаде "червена линия" за САЩ и техните съюзници, като сигнализира, че Москва ще обмисли да отговори с ядрено оръжие, ако те позволят на Украйна да нанася удари дълбоко в територията на Русия със западни ракети с голям обсег, коментира Ройтерс.

В официалната руска ядрена доктрина - чиято последна публична версия датира от 2020 г. - към момента се посочва само, че Русия може да използва собствения си арсенал в случай на ядрена атака или конвенционална атака, "когато самото съществуване на държавата е застрашено", посочва в. "Монд". Путин предложи в актуализираната доктрина да бъде записано и че "агресия срещу Русия от страна на която и да е неядрена държава, но с участието или подкрепата на ядрена сила", ще бъде разглеждана като "тяхно съвместно нападение срещу Русия". Препратката към Украйна и нейната настояща офанзива в руската Курска област, е пределно очевидна, коментира вестникът.

Предвижда се в доктрината също така да бъде записано, че занапред Русия ще може да използва ядрено оръжие, "ако получи надеждна информация за началото на масирана трансгранична въздушна атака с използване на самолети от стратегическата и тактическата авиация, крилати ракети, безпилотни летателни апарати и хиперзвукови оръжия", каза още Путин. Тази формулировка вероятно е в пряка връзка с настоящите преговори между Украйна и Запада за доставка на оръжия с голям обсег на действие, отбелязва френското издание.

Последната предложена промяна е в доктрината за първи път ясно да се изтъкне фактът, че Беларус вече е под чадъра на руския ядрен арсенал. "Запазваме си правото да използваме ядрено оръжие в случай на агресия срещу Русия и Беларус", заяви Путин. Този ход не е изненадващ предвид обявеното през юни 2023 г. разполагане на ядрени бойни глави на територията на Беларус, което бе първото разполагане на ядрени оръжия на Москва извън територията на Русия след разпадането на Съветския съюз, посочва "Монд".

Въпреки сериозната реторика обаче, трябва да се има предвид, че има голяма разлика между изказванията на Путин и действителната ядрена доктрина, която предвижда кога, как и защо точно Русия може да използва ядрени оръжия, отбелязва "Франс 24".

"Това не означава непременно, че има някаква промяна в стратегически план", казва Сара Циниерис, специалист по международна сигурност и неразпространение на ядрените оръжия в Кралския колеж в Лондон. "Това до голяма степен е реторика", добавя тя.

Дейвид Благдън, старши преподавател по международна сигурност в британския Ексетърски университет споделя тази гледна точка и отбеляза, че въпреки сериозния език Путин вероятно не е по-близо до натискане на ядрения бутон, отколкото преди.

Според Улрих Кун, ръководител на програмата за контрол на въоръженията и нововъзникващите технологии в Института за изследване на мира и политиката на сигурност към Хамбургския университет, обаче това прави още по-трудно да се прецени каква заплаха всъщност представлява декларацията на Путин.

"По принцип въпросът тук е: Има ли Русия червени линии? Къде са тези червени линии? И ако тези червени линии бъдат пресечени, означава ли това, че това почти автоматично ще бъде предизвикано използването на ядрено оръжие? И отговорът и на трите въпроса е: Не знаем", посочва той.

Кун обяснява, че руската ядрена доктрина, която е създадена през 2014 г. и актуализирана през 2020 г., съдържа две части: Едната е "декларативна" и често се оповестява публично, а втората, свръхсекретна част, състояща се от около 100 страници, съдържа конкретните данни за това кога Русия може да използва ядрения си арсенал.

"Така че не бих обръщал прекомерно внимание на първата част на този документ, декларативната, публична част от него, от гледна точка на това дали тя ни казва нещо за това дали Русия ще използва ядрени оръжия или не, [защото] вероятно няма да ни каже много", посочва той.

Американският в. "Вашингтон пост" цитира руски академик, близък до високопоставени руски дипломати, според когото промените ще увеличат гъвкавостта на доктрината и "в известен смисъл ще я разширят".

"Струва ми се, че елементът на несигурност ще бъде запазен, за да се увеличи нивото на гъвкавост. Но ... тъй като използването на ядрени оръжия в случай на атаки, подобни на тази в Курск, би било съпроводено със значителни негативни странични ефекти, това едва ли може да бъде оправдано от военна гледна точка", казва академикът.

Според него моментът, в който бе направено изявлението на Путин, не е случаен и е ясен сигнал към Запада, че "все още има голям набор от възможности за ескалация". "Ядреният вариант не е предпочитан", каза обаче академикът.

Павел Подвиг, базиран в Женева анализатор, който ръководи проекта "Руски ядрени сили", казва, че промените в руската ядрена доктрина имат за цел да създадат "несигурност и двусмисленост относно възможността за отговор" и посочи, че досегашната версия на доктрината е възприемана като "доста рестриктивна", от мнозина експерти в Русия.

"Като цяло, това е послание, което има за цел да предупреди Запада ..., че помощта, която се обсъжда в момента, би могла да бъде ... проблематична", посочва той.

Подвиг добавя, че коментарите на Путин ще предизвикат повече несигурност относно това какво действие би могло да бъде определено за нападение срещу Русия и ще "накарат хората да гадаят и да бъдат предпазливи по отношение на всичко, което би приличало на това".

Следователно обявената промяна в руската ядрена доктрина е свързана не толкова с фундаментална промяна в руската ядрена политика, колкото с изпращане на сигнал към западната аудитория, коментира британският в. "Спектейтър". Москва иска ясно да покаже на Лондон, Берлин, Вашингтон и други западни столици, че ядреният вариант е изрично на масата и че като продължават да засилват помощта си за Украйна, тези страни повишават риска от използване на ядрени оръжия, посочва изданието.

В крайна сметка обаче възможността Русия да използва ядрено оръжие остава малко вероятна - поне засега, пише "Спектейтър" и посочва, че в случай, че руската страна започне сериозно да обмисля да използва ядрено оръжие в Украйна или срещу страни от НАТО, за това ще има предупредителни знаци. Например членовете на семействата на руските олигарси, които продължават да се наслаждават на охолния живот в европейските столици, биха започнали масово да напускат Европа. Трудно е да си представим, че Путин ще започне ядрена война с НАТО, ако това би застрашило роднините на основните му поддръжници в Русия, заключава вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 17 Отговор
    Няма блъфове. Байдън официално обяви, че ако виски интереси на САЩ в Украйна не бъдат надеждно защитени, ще нанесе незабавно опустошителен термоядрен удар по всички легитимни цели!

    Коментиран от #4, #19, #79

  • 2 Сатана Z

    23 19 Отговор
    Животновъдите в Краварника вече няма да са защитен вид.Те това е новата доктрина на Русия.

    Коментиран от #3, #37

  • 3 Костадин Костадинов

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Явно си мислиш, че са безпомощни

    Коментиран от #14

  • 4 Костадин Костадинов

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Това няма как да стане, заради Украйна.
  • 5 Сакън

    14 19 Отговор
    Кое му е последното на руското предупреждение..руските тв пропагандисти и троловете им ги повтарят тия работи от години вече..ако искат да използват ядрено оръжие в Украйна винаги могат да инсценират нападение над ядрена централа в Русия примерно и да го употребят..плашат населението на запада за да притиснат правителствата да спрат помощта за украинците

    Коментиран от #12

  • 6 Още новини от Украйна

    23 13 Отговор
    Когато му дойде времето Путин ще каже на всички живеещи на запад да се евакуират в рамките на 48 часа,а Козяшките подлоги ще се хванат за колесника.
  • 7 Гай Турий

    24 14 Отговор
    Който си въобразява все още че Путин блъфира, той е пълен идиот! Заради такива идиоти се стигна до т.н. СВО за спиране на нашествието на НАТО на изток в изкуствено ашладисаната страна Укра в руски земи и народ. Такива идиоти ще ни докарат ядрени гъби наоколо и по нас като най-беззащитни и тъпи. Само заради простотия, докарване пред големите началници и тъпигьозлък.

    Коментиран от #21, #35, #55

  • 8 Лонг рейдж хиперсоник уепън уса

    6 16 Отговор
    Като старата,едно голямо нищо,англосаксите имат свръх модерни високо технологични оръжия,които блокират атома

    Коментиран от #18

  • 9 касата

    14 13 Отговор
    Руснаците ще си останат завинаги роби на Кремъл!

    Коментиран от #93

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хе хе

    14 7 Отговор
    На ватите само това им остана, да плащат с ядрени ракети, другото се видя, че е пълна скрап хе хе хе.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Швейк

    14 8 Отговор
    Изкукуригалият враг на целия свят не спря да кукурига ядрени заплахи.
  • 14 Сатана Z

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Костадин Костадинов":

    Не бе,някой им е втълпил ,че са безсмъртни .

    Коментиран от #95

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1944

    9 8 Отговор
    блатните плъхове само разсмиват котарака.
  • 17 Дон Корлеоне

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Пак аз @ 111":

    Палячовската Гомнорусия, става Москалия!

    Коментиран от #52

  • 18 Шпек

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Лонг рейдж хиперсоник уепън уса":

    Имат предпазни средства,които се нахлузват преди употреба.Наричат се презервативи.
  • 19 Рошко

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    И къде няма интереси фащ ,да ме светнеш .аз имам интерес към половинката ти и всичко което имаш да ти го взема .съгласен ли си .щото видиш ли родата ти и тв има да съм по близо до тях и след време да взема и тяхното ,да работи пратя и на тебе един юда да те залъже с лъскави дрънкулки та да ми е по лесно да ти го отнема
  • 20 хумористът

    10 5 Отговор
    пусю пак ли чертае кафеви линии в гащите си 🤣🤣🤣
  • 21 Хахахаха

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "Гай Турий":

    НАТО вече мина на изток копейка! Швеция и Финландия са вече в НАТО! Само на 300 километра от Санкт Петербург ще има база на НАТО.

    Коментиран от #29

  • 22 Хмм

    7 7 Отговор
    "Блъф или последно предупреждение?"....Краварите разбраха, че не е блъф и дадоха отбой. Който мисли, че не е блъф нека пусне някоя далекобойна ракета по Москва.

    Коментиран от #24, #82

  • 23 Щуротиите на Путин

    7 4 Отговор
    и за блъф не стават.
    това си е страх и проостотия.
  • 24 Може и близкобойна

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хмм":

    Украинците са в Курска област.
  • 25 Новата руска доктрина като старата

    7 2 Отговор
    Представлява смешка.
  • 26 коллапс россии

    6 2 Отговор
    до кога ще чакаш да нападнеш НАТО бре юнако , докато просия колапсира като сесесерето ли ? 🤣
  • 27 Не съдете копейките!

    4 3 Отговор
    Те са си идиоти.Но не е в тях войната.
  • 28 Пиночет

    6 3 Отговор
    Вярно ли е, че почти всички от Възраждане, освен смотаняци и палячовци, са и меки китки!

    Коментиран от #44

  • 29 Мдааа

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Само на 300 километра от Санкт Петербург ще има димяща дупка в първите минути на войната.
  • 30 1944

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Пак аз @ 111":

    мноооо силна държава. за 10 години война владее 18 % от украйна. ако ги подбара 6ти американски флот ше ги заличи от картата за седмица.

    Коментиран от #61

  • 31 Удяй ПУТИН по запада и по нашите

    3 6 Отговор
    Джендърляци ще ни отървеш от въшки и катили заседнали на гърлото на БЪЛГАРСКИЯ НА НАРОД !!!!!!

    Коментиран от #38, #40

  • 32 абе

    6 3 Отговор
    От девет ядрени държави само Путя и Ким Свин дрънкат ядрените си оръжия.
  • 33 Предупреждавам за последно

    5 4 Отговор
    не помня за кой път.

  • 34 Хасан Насралаа

    4 0 Отговор
    Русия няма ПВО.От сигурен източник ви го казвам.
  • 35 Костадин Костадинов

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гай Турий":

    Все още има идиоти дето вярват че СВО е нещо по-различно от завоевателна война, като например денацификацията.
  • 36 779

    4 3 Отговор
    Вече ясно предупрежденията са изчерпани топката е в негови ръце.
  • 37 Европеец

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Съмнявам се, Путин е прекалено отговорен и гледа даже юридическите запетайки....... Според мен трябваше в доктрината да включат превантивен ядрен удар, както е при храварите.....
  • 38 Костадин Костадинов

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Удяй ПУТИН по запада и по нашите":

    Белким изчисти и глу...пацити, който виждаш в огледалото
  • 39 Атина Палада

    1 0 Отговор
    Кой ме питаше дали имам тъпКач?Палавнико?
  • 40 касата

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "Удяй ПУТИН по запада и по нашите":

    Всички знаят, че джендърите и обратните са в Кремъл!
  • 41 Хайо

    5 5 Отговор
    Опитайте и ле видите сами да ли блъфира или не.Само да не замирише на изгоряло в Европа .

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 дамм

    6 9 Отговор
    Този красавчик ли? Става за бостанско плашило.

    Коментиран от #51, #56

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 СПРАВКА СРЕЩУ ЕЖЕДНЕВНАТА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ

    6 5 Отговор
    СЛЕД САНКЦИИТЕ РУСИЯ ЗАДЕЙСТВА ПРОМИШЛЕНИТЕ СИ РЕСУРСИ, И В МОМЕНТА Е ЕДИНСТВЕНАТА НЕЗАВИСИМА СТРАНА В СВЕТА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ С РАСТЕЖ(+4,5%) И УВЕЛИЧЕН ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ НА 188 МЛРД.$. ОТНОСНО ЦЕЛИТЕ В СПЕЦ ОПЕРАЦИЯ НА РУСИЯ ПО ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ НА УКР.ФАШИСТКИ РЕЖИМ- ТЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ. ИЗБИТИ СА = 2 МЛН.УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ,УНИЩОЖЕНО Е ВСИЧКОТО УКРАИНСКО И НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ( КОЕТО СЕ ОКАЗА МНОГО КАЛПАВО ) НА СТОЙНОСТ= 330 МЛРД.$ !!! СКЛАДОВЕТЕ НА НАТО СА ПРАЗНИ,А САЩ СА С РЕСУРС САМО ЗА 3 СЕДМИЦИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ( ДЕБАТИТЕ В КОНГРЕСА ИМ ОПИСАХА ТАЗИ КАРТИНА )ОСВЕН ТОВА САЩ СА С УВЕЛИЧЕН ДЪРЖАВЕН ДЪЛ = 4 ТРИЛ$ САМО ЗА 2 ГОДИНИ САНКЦИИ . А ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА НА РУСИЯ- СТРАНА С НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЯДРЕН АРСЕНАЛ.. СА ПОСЛЕДНИ ! .АМЕРИКАНСКИЯТ СПЕЦИАЛИСТ ОТ ЦРУ СКОТ РИТЕР ,ПРЕДИ СЕДМИЦА ЗАЯВИ : "САЩ СА БЕЗЗАЩИТНИ ПРИ РУСКИ УДАР С НОВИТЕ СИСТЕМИ." .КИТ. ВЕННИ СПЕЦ-ТИ ЗАЯВИХА ЧЕ РУСКИЯ АРСЕНАЛ Е ДОСТАТЪЧЕН ЗА ДА СЕ УНИЩОЖИ СВЕТЪТ= 20 ПЪТИ ! .ГЕРМ.БИВШ КАНЦЛЕР ГЕРХАРД ШРЬОДЕР ЗАЯВИ РУСИЯ Е НЕПОБЕДИМА ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ...ОТНОСНО САЩ-....10 БР SS-29 с х 20 Мгг.,ЗА 9 МИНУТИ И САЩ СА ИЗПЕПЕЛЕНИ. ПОЛЕТЪТ НА ЯДРЕНИЯ АВАНГАРД Е МАНЕВРИРАЩ СЪС СКОРОСТ 33М ! А НЕ ПО ПРЕДВИДИМА БАЛИСТИЧНА ТРАЕКТОРИЯ, КАКТО ОСНОВНИТЕ ОСТАРЕЛИ ВЕЧЕ 400 ЯДР.МБР МИНИТМЪН НА САЩ. В НАШИТЕ БГ МЕДИИ ЗАБРАВИХА ДА СЪОБЩЯТ ЗА ПОРЕДНИТЕ УНИЩОЖЕНИ Ф-16,ОТ МИГ-31 В СТАРОКОНСТАНТИНОВКА,КАКТО И ЗА УДАРЕНИТЕ НАТОВСКИ ОФИЦЕРИ В ЗАПОРОЖИЕ С "ИСКАНДЕР".

    Коментиран от #48, #49, #59

  • 46 Нема,нема

    3 5 Отговор

    До коментар #41 от "Хайо":

    Само да си помисли за нещо такова путлерчо няма да има време да гъкне.И той го знае.

    Дай друго.

    Коментиран от #54

  • 47 Ти да видиш

    3 1 Отговор
    Пробвайте се и ще разберете!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Оди у Русиа

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "СПРАВКА СРЕЩУ ЕЖЕДНЕВНАТА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ":

    На хубавото.
  • 50 Русофилягата

    4 2 Отговор
    Току що се изпърдех, докато лежкуня на скъсания диван и искам да ви кажа, че Путин не се шегува. Това не е никакъв блъф. Той търпи, търпи, ама като му кипне и охх, чакайте, че пак ми се поду корема. Оха, машалааа
  • 51 Костадин Костадинов

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "дамм":

    В един момент всички ще станем такива
  • 52 Дон Корлеоне

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Дон Корлеоне":

    Палячовската Гомноукрайна отново става Малорусия.
  • 53 Абе зор ще видите

    1 3 Отговор
    До като затриете света...
    Майтап с Путин не си правете... това е човек и политик с топки!!!!
    Е де да имаше и на запад поне един политик с топки светът днес щеше да е рай, а то брате гeй до eвр0гeя!!!

    Коментиран от #58

  • 54 Хайо

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Нема,нема":

    Байдън ли си или Сульо ? Кой си ти ,че си толкова специалист ?
  • 55 Чети на глас!

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гай Турий":

    Колкото години си живял на този свят напразно си хабил кислорода.
    П.п.Ако то изпратя 10 лева ще се зарадваш,ли?
  • 56 реру

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "дамм":

    Ти па що не се погледнеш в огледалото бе,гро Z никк
  • 57 Ами

    2 3 Отговор
    Недейте умува, просто помислете.
    Путин някога да е блъфирал?

    Коментиран от #62, #65, #68

  • 58 Дон Корлеоне

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Абе зор ще видите":

    Миризливия ботоксов педофил с токчетата, е пътник!

    Коментиран от #64

  • 59 😂😂😂😂😂😂

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "СПРАВКА СРЕЩУ ЕЖЕДНЕВНАТА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ":

    Мислиш ли,че някой ти е прочел диЯрията?

    Коментиран от #66, #90

  • 60 Тома

    3 4 Отговор
    Когато сърбежа стане неистов за запада тогава Путин ще ги почеше както те искат
  • 61 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "1944":

    Как сме адашче,рипа ли раншния измръзнал праз?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 99999

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Костадин Костадинов":

    ПОСЕТИ ДОКТОР. СЛЕД ТОВА СЕ ОСВЕДОМИ,И СЛЕД ТОВА, ОТНОВО ПРОЧЕТИ КАКВО СЪМ НАПИСАЛ. ( И НЕ ДОСАЖДАЙ С НЕАДЕКВАТНОСТ И ПРИМИТИВНОСТ )

    Коментиран от #71

  • 64 Дон Паскуале

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Дон Корлеоне":

    Кой те е питал за баща ти бе,кло Шар ?Оправяйте се ,това си е ваша семейна работа.
  • 65 Ами едно се чудя.

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ами":

    Като заповяда курска област да бъде освободена до ДНЕС дали Путин е блъфирал?

    Коментиран от #74, #78

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Кечаджия

    1 1 Отговор
    Този през целият си живот е построил 6ункера.И е пълнил куфарчето.
  • 68 1944

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ами":

    само последните 70 години. преди тва не.
  • 69 Един страхливец.

    0 0 Отговор
    Това виждам на снимката.
  • 70 Ауууууууу

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "99999":

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 71 Костадин Костадинов

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "99999":

    То по-скоро ти тряа видиш ко си писал
  • 72 Чингис Хан

    0 2 Отговор
    Украинското ВВС почна да действа и изпари болшевиките-путинисти, укриващи се в горска ивица в руската Курска област, като им изпрати бомби GBU-39/B. Видео в платформата "Х". Свърши се с безгрижното хвърляне на фабове. Скоро и в Москва.

    Коментиран от #73

  • 73 Аз съм веган

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Чингис Хан":

    Не знаех ,че и ханове имало във Факултето.

    Коментиран от #76

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ау мноу страшен некъв

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "99999":

    В Люблянка ли работиш другарю..я грабвай лопатата че има окопи за риене в
    Курска област стига си скатавал
  • 76 Чингис Хан

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Аз съм веган":

    Аз съм месоядец и ще те изям. Ще ми хареса да опитам пържола с вкус на опърпана зелка.

    Коментиран от #81

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Ами едно се чудя.":

    Може ли да дадеш линк към заповедта за освобождаване на Курска област?

    Коментиран от #83

  • 79 паси малоумният .

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Не САРМАТ а няколко САТАНА по НАТО -ските стандарти СС-27 са " Мечът на Възмездието " особено с Термоядрен заряд са достатъчни за да отиде по голямата част от Северна Америка ?---дъното на двата океана . Америка даже при същият военен потенциал не в състояние да "изпрати " Русия тая огромна територия бесспорно ще има огромни загуби но една част е възможна да остане Англия прекрасна цел за 2 - САТАНА та са достатъчни за да "изпратят " завинаги на дъното на океана както вървят нещата Русия е принудена да прибегне -- само ид...отите мислят различно -- да използва Ядрената си Триада.
  • 80 КАТО НЕ Е БЛЪФ, ДА ПОЧВАТ, ДА АМА НЕ,А!

    3 1 Отговор
    БЛЪФ Е БЛЪФ Е , ВЕРВАЙТЕ СИ!ТАКА ВИ СЕ ИСКА , А ! ДАААА!ГАВАЗИГЕ СТРАХ ГИ ТРЕСЕ, ЧЕ ТО АКО НЕ БЕШЕ ТАКА, ДА БАБЯХА Я РАЗПАЛЧЕДОСАЛИ ДО СЕГА . ТОЧАТ Й СА ОЩЕ ОТ КРАЯ НА ВСВ. ПРАВЯТ СИ ПОДЛИТЕ НАБЕЗИ ПРИКРИТО ЗАД У, УЖ НЕ ЗНАЕЛИ ПА БЛА,БЛЯ. ПА НЕ СА ВЗРИВИЛИ ГАЗОПРОВОДИТЕ-:ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СА.
    ПОДЛИ НОМЕРА ДО ВТРЪСВАНЕ.
    /МЕРКЕЛ И ОЛАНД / С ПОДЛОСТ, ПОДПАЛИХА ВОЙНАТА.
  • 81 Аз съм веган

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Чингис Хан":

    Нямате ли бездомни кучета и котки в маааалаата ,че мен искаш да ядеш?
  • 82 Шопо

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хмм":

    Цар Бомба (на руски: Царь-бомба) е названието на руска водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което някога е създавано и взривявано по време на ядрени изпитания.
    Ако Русия взриви всички ядрени оръжия с които разполага ще затрие света.
    Дори ако това стане на нейна територия.
  • 83 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Ами":

    Прегледай руските СМИ.На руски -приказ.
  • 84 Копейка

    2 0 Отговор
    На нас ни казаха да викаме за Хамас!
  • 85 Без коментар

    0 0 Отговор
    Смешник.
  • 86 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Москва не вярва на сълзи!
  • 87 Примати

    0 4 Отговор
    Не се страхувайте. На 24-ти февруари 2022 година е започнала третата световна война. Украйна е първото бойно поле. Путин ще използва атомна бомба точно преди да загуби войната. Отговорът на НАТО ще е опустошителен. Русия ще изчезне. Или другият вариант е да не използва Путин ядрено оръжие и Русия да си отива тихо…

    Коментиран от #89, #94

  • 88 Дедо Джо

    2 1 Отговор
    Доктрината представлява кравите ше светат кат крушки и светулки какво неясно има?
  • 89 СПРАВКА

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Примати":

    СЛЕД САНКЦИИТЕ РУСИЯ ЗАДЕЙСТВА ПРОМИШЛЕНИТЕ СИ РЕСУРСИ, И В МОМЕНТА Е ЕДИНСТВЕНАТА НЕЗАВИСИМА СТРАНА В СВЕТА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ С РАСТЕЖ(+4,5%) И УВЕЛИЧЕН ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ НА 188 МЛРД.$. ОТНОСНО ЦЕЛИТЕ В СПЕЦ ОПЕРАЦИЯ НА РУСИЯ ПО ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ НА УКР.ФАШИСТКИ РЕЖИМ- ТЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ. ИЗБИТИ СА = 2 МЛН.УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ,УНИЩОЖЕНО Е ВСИЧКОТО УКРАИНСКО И НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ( КОЕТО СЕ ОКАЗА МНОГО КАЛПАВО ) НА СТОЙНОСТ= 330 МЛРД.$ !!! СКЛАДОВЕТЕ НА НАТО СА ПРАЗНИ,А САЩ СА С РЕСУРС САМО ЗА 3 СЕДМИЦИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ( ДЕБАТИТЕ В КОНГРЕСА ИМ ОПИСАХА ТАЗИ КАРТИНА )ОСВЕН ТОВА САЩ СА С УВЕЛИЧЕН ДЪРЖАВЕН ДЪЛ = 4 ТРИЛ$ САМО ЗА 2 ГОДИНИ САНКЦИИ . А ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА НА РУСИЯ- СТРАНА С НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЯДРЕН АРСЕНАЛ.. СА ПОСЛЕДНИ ! .АМЕРИКАНСКИЯТ СПЕЦИАЛИСТ ОТ ЦРУ СКОТ РИТЕР ,ПРЕДИ СЕДМИЦА ЗАЯВИ : "САЩ СА БЕЗЗАЩИТНИ ПРИ РУСКИ УДАР С НОВИТЕ СИСТЕМИ." .КИТ. ВЕННИ СПЕЦ-ТИ ЗАЯВИХА ЧЕ РУСКИЯ АРСЕНАЛ Е ДОСТАТЪЧЕН ЗА ДА СЕ УНИЩОЖИ СВЕТЪТ= 20 ПЪТИ ! .ГЕРМ.БИВШ КАНЦЛЕР ГЕРХАРД ШРЬОДЕР ЗАЯВИ РУСИЯ Е НЕПОБЕДИМА ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ...ОТНОСНО САЩ-....10 БР SS-29 с х 20 Мгг.,ЗА 9 МИНУТИ И САЩ СА ИЗПЕПЕЛЕНИ. ПОЛЕТЪТ НА ЯДРЕНИЯ АВАНГАРД Е МАНЕВРИРАЩ СЪС СКОРОСТ 33М ! А НЕ ПО ПРЕДВИДИМА БАЛИСТИЧНА ТРАЕКТОРИЯ, КАКТО ОСНОВНИТЕ ОСТАРЕЛИ ВЕЧЕ 400 ЯДР.МБР МИНИТМЪН НА САЩ. В НАШИТЕ БГ МЕДИИ ЗАБРАВИХА ДА СЪОБЩЯТ ЗА ПОРЕДНИТЕ УНИЩОЖЕНИ Ф-16,ОТ МИГ-31 В СТАРОКОНСТАНТИНОВКА,КАКТО И ЗА УДАРЕНИТЕ НАТОВСКИ ОФИЦЕРИ В ЗАПОРОЖИЕ С "ИСКАНДЕР

    Коментиран от #91

  • 90 да попитам

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "😂😂😂😂😂😂":

    След като не си я чел,как разбра,че е "диЯрия"?
  • 91 Костадин Костадинов

    0 2 Отговор

    До коментар #89 от "СПРАВКА":

    Добре е да мислиш преди да пишеш, защото когато мълчиш не изглеждаш така глуповату
  • 92 хаха

    0 0 Отговор
    Тези анализатори говорят за 100 страници уточнения кога да се ползва ядрено оръжие. Не се ли сещат, че промяна в декларативната част идва с промяна на уточненията? Все едно да промениш текст в Конституцията и да не промениш законите или да промениш ЗДДС, ама не и Правилник за Прилагане на ЗДДС. Да, Русия няма да каже дали 1 ракета тип Х или 100 тип У ще доведат до отговор, но това не е важното в промените, а че Русия няма да позволи да я атакуват от НАТО през проксита.
  • 93 Коко

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "касата":

    Важното е , че са верни на родината си! Верни на себе си! А ние първи пу т ки
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 сигурно

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сатана Z":

    на путин някой е втълпил ,че е безсмъртен и че тоя има само ядрено оръжие
  • 96 Руски педофил

    1 0 Отговор
    Аман от простотийте на руските пияници. Да започват тая ядрена война че да се свършва. Важното е че и те ще се изпарят от земята.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания