12 Септември, 2024 21:10 1 664 10

Скандал в Швейцария: фалшифицират подписи за референдуми?

  • швейцария-
  • референдум-
  • демокрация

Скандал разтърси Швейцария - страната, която толкова много се гордее със своята пряка демокрация

Скандал в Швейцария: фалшифицират подписи за референдуми? - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцария често е давана за пример от привържениците на референдумите. Според медийно разследване обаче неведнъж са били прилагани незаконни практики: например с фалшифицирани подписи.

Скандал разтърси Швейцария - страната, която толкова много се гордее със своята пряка демокрация. В началото на септември разследване на швейцарската медийна група Tamedia разкри, че при събирането на подписи за референдуми има огромни измами. И то най-вече от страна на фирми, които работят за инициативни комитети, информира германската обществена телевизия АРД.

Преди да се стигне до гласуването на даден политически проект в Швейцария, трябва да се съберат 100 000 подписа - от граждани, имащи право на глас, написани на ръка и на хартия. "Събирането на подписи е изключително трудна задача", казва Ноеми Ротен. 35-годишната Ротен е директор на инициативата Service Citoyen: тя и екипът ѝ искат чрез референдум да заменят военната служба за мъжете с общественополезен труд за всички.

Списъци с до 70% фалшиви подписи

"В началото ние също започнахме малко наивно, като малък инициативен комитет. Смятахме, че мотивацията ни и доброволният ни ангажимент са достатъчни, за да се справим", спомня си Ротен. "Но след шест месеца събиране на подписи просто трябваше да признаем, че имаме нужда от помощ!"

Ноеми Ротен и нейната инициатива откриват "нужната помощ" в лицето на фирма Incop от Лозана - един от около дузина доставчици на този тип услуги в Швейцария, разказва АРД. Фирмата дори обещала да се погрижи за необходимата заверка на подписите в общините. "Разбрахме се за 4,50 франка за валиден и заверен подпис", разказва Ротен.

Вместо това обаче компанията доставила купища листове с подписи, до 70% от които се оказали невалидни. Защото адресите на предполагаемите подписали се лица не съществували, хората нямали швейцарско гражданство, били непълнолетни, преместили се или починали. През юни 2023 година по случая е подадена жалба в Главната прокуратура, казва 35-годишната швейцарка, цитирана от АРД.

Измами при над 10 референдума?

Тогава станало ясно, че прокуратурата вече разследвала няколко подобни случая. Около десетина популярни инициативи са заподозрени в използването на измамни методи. Например т.нар. "Блекаут инициатива", която призовава Швейцария да се върне към ядрената енергия и също е ползвала услугите на въпросната фирма от Лозана. Много подписи е имало и за "Инициативата за забрана на вноса на фоа гра". Това е подозрително, тъй като фоа гра е популярен деликатес във френскоговорящата част на страната.

Сега Зелените в швейцарския парламент призовават - впрочем не за първи път - за забрана на услугите за събиране на подписи с търговска цел, информира АРД.

"Нашата гордост има дефект"

Грета Гизин от Зелените споделя, че и преди е имало подобни случаи. "Все още мисля така: по-спешно от всякога е да забраним тази практика", казва Гизин, която е председателка на Комисията по политически въпроси на голямата камара на швейцарския парламент, където обаче предложението ѝ не получи мнозинство. Аргументът за отказа: да се изчакат резултатите от разследването.

"Пряката демокрация, нашата гордост и радост, има дефект", написа в тази връзка швейцарският "Тагесанцайгер". "Ако доверието бъде загубено, няма да можем повече да поддържаме тази система, която се основава на толкова много неформални правила и традиции", казва Грета Гизин от Зелените, цитирана от АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копейката

    1 4 Отговор
    И аз на това се надявам
  • 2 Пешо

    11 0 Отговор
    При нас един глас е по 100- 150 лв. Скъпотия ...
  • 3 Добре се

    9 0 Отговор
    учат от нас швейцарците...
  • 4 пешо

    6 0 Отговор
    учат се от герб
  • 5 Баче Цецо

    5 0 Отговор
    Опитът от с. Борован е много ефективен.
  • 6 България не стана Швейцария

    12 0 Отговор
    на Балканите. Но Швейцария стана България !

    Коментиран от #8

  • 7 Иван

    14 0 Отговор
    Скандал ще бъде, ако Швейцария публикува банковите сметки на сатанистите Джордж Буш, Дик Чейни и Рудолф Джулиани.
  • 8 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "България не стана Швейцария":

    Швейцария стана Албания.
  • 9 Сталин, Й. В.

    4 0 Отговор
    Имеет референдум - имеет проблема! Затова в болгарии не се правят референдуми!
  • 10 Лена гуглена ги може тия работи

    1 0 Отговор
    От Лена Бориславова, по-известна "от парапета", трябва да са взели пример.
Новини по държави: