Отидете към основна версия

3 Октомври, 2024 16:12, обновена 3 Октомври, 2024 16:12 1 865 119

Два дни след встъпването си в длъжност: Новият генерален секретар на НАТО с първа визита в Украйна

  • украйна-
  • генерален секретар-
  • нато-
  • визита-
  • марк рюте

Рюте увери украинския президент Володимир Зеленски в продължаващата подкрепа на НАТО на фона на руските военни успехи в Донецка област.

Снимкa: БГНЕС

Новият генерален секретар на НАТО, Марк Рюте, е на посещение в Украйна днес, само два дни след като зае поста, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирано от БТА. Това е първата визита на Рюте в чужбина, откакто оглави алианса. В Киев той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, за да го увери, че НАТО ще продължи да подкрепя Украйна, въпреки тежката ситуация на фронта, където руските войски наскоро превзеха стратегическия град Угледар в източната Донецка област.

По време на срещата Зеленски подчерта, че Украйна се стреми да получи покана за присъединяване към Северноатлантическия алианс. „Фокусираме се върху важната стъпка да бъдем поканени да се присъединим към НАТО. Това е трудна задача, но ще направим всичко възможно, за да я постигнем“, заяви украинският президент, предава Фокус.

Зеленски изрази и надежда, че западните съюзници ще свалят руските ракети и дронове над Украйна, както направиха с иранските над Израел. Той добави, че вторият приоритет в отношенията с НАТО е доставката на оръжия и системи за противовъздушна отбрана, включително системите Patriot и STAMP-T, които бяха обсъдени по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

На първата си пресконференция след встъпването в длъжност, Рюте отбеляза, че международното право позволява поразяване на цели на територията на противника в случай на самоотбрана.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: