3 Октомври, 2024 16:55 1 795 26

Потенциални мишени! С колко и какви ядрени съоръжения разполага Иран

  • иран-
  • израел-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан

Ядрената програма на Техеран остава в центъра на геополитическите напрежения в Близкия изток, а възможността за израелски удари по тези съоръжения добавя допълнително напрежение в региона

Потенциални мишени! С колко и какви ядрени съоръжения разполага Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След ракетната атака на Иран срещу Израел във вторник, се засилиха спекулациите, че Израел може да удари иранските ядрени съоръжения, както заплашва от години. По-долу са описани някои от основните ядрени съоръжения на Иран.

Колко близо е Иран до създаване на ядрени оръжия?

Иранската ядрена програма е разпределена на множество локации, като само някои от тях са подземни и защитени от въздушни удари. Според САЩ и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Иран е имал тайна програма за ядрени оръжия до 2003 г., но Ислямската република отрича това, твърдейки, че никога не е имала планове да създава такива оръжия.

През 2015 г. Иран се съгласи на ограничения в ядрените си дейности в замяна на облекчаване на международните санкции по споразумение със световните сили. Това споразумение се разпадна, след като през 2018 г. тогавашният президент на САЩ, Доналд Тръмп, изтегли страната си от сделката, а Иран започна да се отказва от своите ангажименти. Оттогава Иран разширява програмата си за обогатяване на уран, като намалява времето, необходимо за създаване на достатъчно ядрено гориво за бомба, от година на няколко седмици.

Иран в момента обогатява уран до 60% чистота, близка до необходимата за оръжие, която е 90%. По оценки на МААЕ, Иран разполага с достатъчно обогатен уран, който, ако бъде допълнително обогатен, би бил достатъчен за почти четири ядрени бомби.

Основни ядрени съоръжения на Иран:

Натанц

Натанц е ключов обект в ядрената програма на Иран, разположен в равнина до планините близо до град Кум. Там се намират подземен завод за обогатяване на гориво (FEP) и наземна пилотна фабрика за обогатяване на гориво (PFEP). Натанц бе разкрит през 2002 г. от иранска опозиционна група, което предизвиква дипломатически конфликт между Запада и Иран, продължаващ и до днес.Въпреки че заводът е проектиран да побере 50,000 центрофуги, в момента около 14,000 са инсталирани, от които 11,000 работят, обогатявайки уран до 5%. През април 2021 г. експлозия повреди част от центрофугите, за която Иран обвини Израел.

Фордо

Фордо, разположен на другата страна на град Кум, е друг обект за обогатяване, вкопан в планина, което го прави по-добре защитен от въздушни удари. Споразумението от 2015 г. не позволяваше на Иран да обогатява уран във Фордо, но сега там работят над 1,000 центрофуги, включително модерни IR-6 машини.

Исфахан

На периферията на втория по големина град в Иран, Исфахан, се намира голям център за ядрена технология. Там се намира завод за преработка на уран и съоръжения за производство на уранов хексафлуорид - ключов компонент в обогатителния процес.

Хондад (Арак)

Иран разполага с изследователски реактор с тежка вода, който лесно може да произвежда плутоний - друг компонент за ядрени оръжия. Според сделката от 2015 г., строителството на реактора е спряно, а сърцевината му е демонтирана и изпълнена с бетон. Иран обаче е информирал МААЕ, че планира да пусне реактора в експлоатация през 2026 г.

Техерански изследователски център

Там се намира иранският изследователски реактор, който също играе роля в ядрената програма на страната.

Бушер

Това е единствената работеща атомна електроцентрала в Иран, разположена на крайбрежието на Персийския залив. Тя работи с руско гориво, което се връща обратно в Русия след употреба, намалявайки риска от разпространение на ядрени материали.

Ядрената програма на Иран остава в центъра на геополитическите напрежения в Близкия изток, а възможността за израелски удари по тези съоръжения добавя допълнително напрежение в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 28 Отговор
    Иран ще преоткрие газената лампа на Аладин тая зима.

    Коментиран от #4

  • 2 Оги

    21 9 Отговор
    И какво пречи на руснаците да им дадат материал за атомна бомба ако искат?

    Коментиран от #9, #25

  • 3 ТаУмВзе

    19 10 Отговор
    Стигне ли се до Ядрено я пиши бегала таа планетка. Ма като гледам колко са палави израелците, не се изключва като вариант. Друга е темата, че Иран отдвна са ядрени де.
  • 4 дааа

    16 12 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    И духът ще изрине в морето пепелта от Израел.
  • 5 И Киев е Руски

    9 14 Отговор
    Само да знаете че Иран няма да прави концлагери а крематориуми
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сандо

    18 15 Отговор
    Иран го оставете настрана,персите доказаха,че имат волско търпение и отговорност за бъдещето на района и света.Напишете ни за Израел и за неговата мракобесническа политика,подпплатена със знайни и незнайни оръжия.
  • 8 Kaлпазанин

    6 10 Отговор
    Сконтова се случи ,тогава вече тсв наистина ще започне и то тотално ,светът ще се пренареди и дано да е без говеда и ционисти
  • 9 Сандо

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Оги":

    Персите отдавна имат материал,специалисти само спореха доскоро на колко седмици са от изработването на атомна бомба - една или няколко повече.

    Коментиран от #16

  • 10 Пиночет

    11 12 Отговор
    Този път терористите -палячовци от Хизбула и Хамас, ще бъдат занулени!
  • 11 ЗОРО

    13 11 Отговор
    ЦИОФАШИСТИТЕ от исрел притежават незаконно ядрено оръжие, доставено им от запада, защо тогава Иран да не разполага също със свое ЯО??

    Коментиран от #20

  • 12 Деций

    5 8 Отговор
    По важният въпрос е дали Иран няма вече ядрени глави?Аз почти съм сигурен ,че има,а тогава какво правим?

    Коментиран от #26

  • 13 Уса

    7 8 Отговор
    Руснаците отдавна са ги просветлили и вече има ядрени оръжия.Да не мислите,че когато вие спите всички спят.Ако Израел тръгне срещу Иран ще изчезне от картатата.Турция никак не приветства израелските намерения
  • 14 Тото

    5 2 Отговор
    От 2018та до днес само слушаме за прословутите 2-3 седмици.Умножете ги по времето и ще разберете,колко ядрени бойни глави има Иран
  • 15 Сатана Z

    2 3 Отговор
    The Time съобщава,че до април 2025 Иран ще има на разположение 10 ядрени глави готови за употреба .
    Главчо да изпраща Спартана в Тел авив да събере малко гласоподаватели за изборите .
  • 16 Карл три

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Атомна бомба могат да направят, ама водородна не могат. А атомната бомба се прави бавно и дълго, сртува много пари. Така че, ако имат няколко атомни бомби, рсикуват да получат няколкостотин термоядрени. С експресна доставка.

    Коментиран от #18

  • 17 Нико

    3 2 Отговор
    Израел веднъж унищожи ядрените мощности на Иран и Мосад открадна един камион документи. И сега отново ще унищожат.
  • 18 Бах

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Карл три":

    Точно така . Русия е зад гърба им и много варианти са проиграни . Всички западни джендаре го знаят !
  • 19 Не се радвайте

    3 1 Отговор
    Не се радвайте толкова Иран да има ядрена бомба, че не се знае накъде биха могли да я изпратят, като се има предвид иранските ракети с какво отклонение падат и накъде ще тръгне ядрения облак.
  • 20 Защото

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЗОРО":

    Иран е обявена за терористична държава и е под санкции.
  • 21 Абе

    2 1 Отговор
    Русия вече им е продала много ядрени глави щом САЩ не посмяха да нападнат
  • 22 Израел няма да удари ядрени съоръжения

    2 0 Отговор
    Има по-интересни локации за удряне, от които ще произтекат по-бързи и по-всеобхватни щети.
    Първият заподозрян е петроелният терминал на остров Карг. През него минава над 80% от иранския петролен износ.
    Следващият е завода за преработка на природен газ. Иранската енергетика е изградена на основата на природния газ и ако неговата доставка спре ще спре огромна част от индустрията.
  • 23 Ццц

    2 1 Отговор
    След последния ирански удар по Израел със 180 ракети до сега има твърдо потвърдждение за 1 убит и той е.....палестинец от Западния бряг. По този повод еврейте си припомнят един стар виц
    1991 Садам стреля с ракети по Израел "точността" на ракетите е "невиждана" -вероятното кръгово отклонение е 3 км. Двама много възрастни евреи ( на тая възраст дето човк вече не се сттахува за живота си) излезли на покрива да погледат къде ще паднат ракетите и кво да видят - пада иракската ракетата ама в арабския сектор и тогава единият възрастен евреин попитал другия : Моше а ти случайно да знаеш как е на иврит Алах акбар😂
  • 24 Не е виц

    4 0 Отговор
    Иранска ракета се забила на палестинската територия и не се взривила. Палестинците я откопали и започнали да я носят на ръце от радост и преклонение пред иранската мощ.
  • 25 Какво пречи

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оги":

    Израелските граждани в обкръжението на Путин да му сервират специален чай?
  • 26 Израел има над 300

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Деций":

    Не виждам това да възпира враговете им да ги бомбят. Защо с Иран ще е различно? Проблема с аятоласите е че те са култ на смъртта и спокойно може да избият човечеството ако Алах им пошепне на ухото.