Отидете към основна версия

700 11

Новият японски премиер Шигеру Ишиба: Светът е по-разделен от всякога и е готов за конфронтация

  • япония-
  • нов премиер-
  • шигеру ишиба-
  • конфронтация

"Днешната Украйна може да бъде предупреждение за онова, което би могло да се случи в Източна Азия утре," подчерта Ишиба

Снимкa: БГНЕС

Светът е по-разделен от всякога и е готов за конфронтация, заяви новият японски премиер Шигеру Ишиба в своята програмна реч пред парламента, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

"Днешната Украйна може да бъде предупреждение за онова, което би могло да се случи в Източна Азия утре," подчерта Ишиба, задавайки риторичния въпрос защо разубеждаването не е подействало в случая с Украйна. Премиерът добави, че взимайки предвид ситуацията в Близкия изток, международната общност става все по-разделена и готова за конфронтация.

Ишиба потвърди готовността на Япония да запази курса за сключване на мирен договор с Русия, въпреки тежкото състояние на двустранните отношения. Основното препятствие пред подписването на такъв договор остава южната част на Курилските острови, чието принадлежност Япония оспорва след края на Втората световна война.

След въвеждането на антируски санкции от страна на Токио, Русия прекрати консултациите относно мирния договор. Русия също така блокира продължаването на статута на Япония като партньор в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

В своята реч Ишиба обвини както Русия, така и Китай в нарушения на въздушното пространство на Япония и заяви, че страната се намира в най-сложната обстановка в сферата на сигурността от края на Втората световна война насам.

Ишиба не спомена готовност за лична среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, но относно вътрешната политика изрази загриженост от ниската раждаемост и намаляването на населението на Япония. Той определи тази ситуация като предизвикателство за основите на страната, което изисква спешни действия.

В икономически план новият японски премиер обяви намерението си да увеличи средно с 40 процента минималната заплата до 2030 година. Целта на мярката е да се смекчи ефектът от инфлацията и да се стимулира икономическият растеж, с амбиция за почасова минимална заплата от средно 1500 йени (9,30 евро) спрямо текущите 1050 йени.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: