4 Октомври, 2024 14:40 2 018 24

Израел в готовност: Как ще отговори на иранската ракетна атака?

  • израел-
  • иран-
  • ракетна атака-
  • отговор

Възможни сценарии за реакция на Израел, включващи военни, икономически и кибер мерки

Израел в готовност: Как ще отговори на иранската ракетна атака? - 1
Снимкa: БГНЕС

Израел се закани да отвърне на ракетната атака от Иран във вторник, при която бяха изстреляни над 180 балистични ракети, голяма част от които бяха прехванати от израелските системи за противовъздушна отбрана. Ето някои от възможните начини, по които Израел, подкрепян от САЩ, може да реагира на това нападение, представени от Ройтерс, цитирани от News.bg.

Атака на ирански военни обекти

Анализатори смятат, че най-вероятният отговор на Израел ще бъде удар по ирански военни съоръжения, особено тези, които произвеждат балистични ракети, подобни на използваните в атаката във вторник. Израел би могъл също така да унищожи ирански системи за противовъздушна отбрана и съоръжения за изстрелване на ракети. Това би било най-близкият по вид отговор на иранската атака.

Атака на ядрените обекти на Иран

Друг възможен вариант е удар по иранските ядрени съоръжения с цел да се забави способността на Техеран да произвежда ядрено оръжие. Иранската ядрена програма е разпределена на множество локации, от които само някои са подземни. Такъв мащабен удар обаче би могъл да доведе до сериозни последствия, включително ускоряване на опитите на Иран да създаде ядрено оръжие. САЩ вече са заявили, че не биха подкрепили подобно действие от страна на Израел.

Атака върху петролната инфраструктура на Иран

Израел може също да удари петролната индустрия на Иран, което би засегнало сериозно икономиката на страната. Такава атака обаче би могла да предизвика ответни удари от Иран срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия и други държави от Залива, което би довело до повишаване на цените на горивата. Това би създало допълнително напрежение в контекста на предстоящите президентски избори в САЩ на 5 ноември.

Икономически и кибер опции

Военният отговор се счита за най-вероятен, но Израел може да използва и икономически или кибер мерки. Американският президент Джо Байдън вече заяви, че може да наложи нови санкции на Иран. Израел би могъл да използва своите способности за кибервойна, подобни на тези на известното подразделение 8200, което беше замесено в операцията с пейджърите срещу Хизбула в Ливан.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хаха

    13 14 Отговор
    Путлер пак се крие у бункера
  • 4 мръсни израелци

    12 7 Отговор
    Вместо да си държат ръцете зад гърба докато ги бият, те ше отвръщат на някакви си само 180 ракти и колещи с ножове в градовете по спирките. Голяма наглост. Не ги е срам.

    Коментиран от #5

  • 5 така е

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "мръсни израелци":

    Ако ще отвръщат да отвръщат със същото. Да бомбят хората по градовете. Какво ще ше ми тръгнат да бият висши началници на военни и кладенците на богатсшите. Ма много долна пасмина са.
  • 6 бен Ходжа

    8 6 Отговор
    Ще отговори с държавен тероризъм.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт

    10 3 Отговор
    Засега обстрелват бежанци!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вярват в санкциите балъците

    7 7 Отговор
    Иран изнася всеки ден 4 милиона барела петрол вече 50 години!
    Какви санкции, кви 5 лева?

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ню Йорк - 21.09.2023

    3 2 Отговор
    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив - сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република - започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.

    Това е причината

    Коментиран от #22

  • 13 Да ти го напиша

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Вярват в санкциите балъците":

    Ти ходил ли си в Иран, пълна беднотия. Санкции срещу Иран работят ..
  • 14 Много лесно

    10 3 Отговор
    Като изгърми подстрекателя Русия и - готово!

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ционист

    9 6 Отговор
    Днес ЦАХАЛ, бомбардира склад на Хизбулла който се намира в руската военна база Хмейним-Сирия. Къде са прословутото безаналогова система за ПВО С-400.И,сега в форумите огън и жупел срещу Израел...
  • 17 мерси за инфото

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Ционист":

    гледах сега видеата в тубата и на ВК. Базата гърми брутално. Де са прехвалените С400 дето охраняват тая база?

    Коментиран от #18

  • 18 Ционист

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "мерси за инфото":

    Още преди 2-3години имаха модернизирани С-300,и С-400,но всяка седмица всс на Израел, ги бомбардира. И,тогава имаше майтап по израелските медии .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ционистки педеревойник.

    7 8 Отговор
    Ще отговорят ама Иранците ги чакат. Колкото повече мърдат толкова повече им флиза. Мазохисти циoниcти.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Абе

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ню Йорк - 21.09.2023":

    Чудя се защо тези миролюбиви арабели след като европа ги приютява и хрантути правят атентати.Нали там Израел им пречи, но тук в европа европейците им пречат.Да попитаме техните защитници русофилите какво ще отговорят.Сигурен съм че нито един русофил не знае че европа е наливала по 730млн.годишно, а САЩ по 350млн за да се развиват,а те копали канали и се въдели като хлебарки.Рсия май само оръжие е давала.И гледах клип в ютуб където нетаняху се обърна гневно към путин и каза: ние няма да те забравим.Това не означава ли че една известна със своята ефективност пионерска организация се е заела да освободи руснаците от путин.Ако е така мисля путин сериозно да се притеснява защото те държат изключително на обещанията си и не ги дават напразно
  • 23 Израел

    1 0 Отговор
    ВИНАГИ е готов на агресия срещу всички араби. Не е готов и способен вече СЕДЕМДЕСЕТ и ПЕТ години да си разпределят териториите и спрат войните!!! Но евреите са свикнали на това от хилядолетия. Нещо като карма, нещо като манталитет, нещо като спорт.
  • 24 май не си наясно

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Много лесно":

    подстрекателят ВИНАГИ е бил и е САЩ. Трябва да си сляп и глух, за да не го знаеш.Тогава ти е простено.