Отидете към основна версия

5 717 37

Daily Express: Най-старият град в Европа не е нито гръцки, нито италиански. Погледнете към България

  • история-
  • българия-
  • пловдив-
  • траки-
  • филипополис-
  • филипопол-
  • европа

Пловдив продължава да е културен център на България. Той също така е важен икономически, транспортен и образователен център.

Снимка: Shutterstock

Мнозина може би смятат, че най-старата цивилизация в Европа е в Гърция, с толкова много древна история, или дори Италия, родното място на Римската империя. Но има един град, който предхожда населените места в тези две държави с цели 3000 години – и той се намира в България, пише Daily Express.

Пловдив е един забележителен град на повече от 8000 години, посочва изданието. Пловдив, в България, е най-старият град в Европа, и то с голяма разлика, датирайки от поне 6 000 години пр.н.е. Селището започва от Небет тепе, един от хълмовете на Пловдив.

Разглежда се като най-важното ранно селище от периода между каменната ера и новата каменна ера, който започва около 4300 г. пр.н.е. Небет тепе остава обитаван днес и градът в крайна сметка се разраства около него, като е укрепен от траките през Желязната епоха от около 1200 г. пр.н.е.

Те са живели предимно в днешна България, Румъния, Северна Гърция и Северозападна Турция. След като е укрепен, по-късно градът е преименуван на Евмолпия на името на крал Евмолп, управлявал около 1200 г. пр.н.е.

От 342 г. пр. н.е., през Златния век на Атина, Евмолпия е завладяна от Филип II, баща на Александър Велики, и е преименувана на Филипополис. Филип II разширява и допълнително укрепва града и го прави най-важният град на времето. По-широкият район на Пловдив се разраства в резултат на търговията и стратегическото му военно положение. За сравнение, най-старият град в Гърция и вторият най-стар град в Европа е Атина, но датира едва от 3000 г. пр.н.е.

Съвременният Пловдив е важен град и вторият по големина в България, разположен на 150 километра югоизточно от столицата София. Пловдив остава културният център на България и беше Европейска столица на културата през 1999 г. и 2019 г. Той също така е важен икономически, транспортен, културен и образователен център и се намира в много плодороден регион.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: