8 Август, 2024 06:01 4 074 82

А кога ще се освободим от българско робство?

  • нойзи-
  • ивайло цветков-
  • българия-
  • българи-
  • робство-
  • иго-
  • история

От гръцко робство ни освободи цар Асен, от турско - цар Александър Втори, а от българско робство няма кой да ни избави

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Нойзи Цветков:

Какво е българско робство? Хайде първо и с поклон да дадем думата на Патриарха: "Юрдан Диамандиев, на години човек вече, болнав, намръщен и нервен, беше от ония български чорбаджии, които направиха грозно това име. Неговото богатство растеше, многобройната му челяд добруваше, думата му се тачеше, но никой не го обичаше. Стари неправди и грабителства над сиромашта, братувания с турците бяха го направили омразен и сежа, когато не правеше или не можеше да направи зло. Той беше целокупен човек на миналото."

Променило ли се е нещо век и половина по-късно?

И бърз херменевтичен поглед към този текст от началото на 21-вия български век, ако позволите: българите са поробени от нещо, което в съвремието наричаме "дълбоката държава", т.е. държава, в която сиромашта се кълне и чака да ѝ сипва в човчицата, но тя е сраснала (или пък е била сиамски родена) с новата/стара чорбаджийска олигархия. След век и половина тя пак братува с турците, но не с отрудения честен тютюнопроизводител, а с неговите едри репрезентатори, чието богатство и в момента расте, макар че двата лагера там са хванали калъчката. Та тази апорийна комбинация - държавно закрепената олигархия, миксът от държава и едър бизнес - е истинският сегашен поробител. Той позира по телевизията в костюми, които му стоят зле, но проблемът не е стилистичен, а същностен. Новите юрдановци просто градят и битуват в собствена паралелна реалност, докато комуникационно продават образа на една развиваща се България. Дори краткото посещение в държави като Полша или Чехия обаче препотвърждава тезата, че в момента има българско робство (можем, разбира се, да го наричаме и "българско присъствие", макар това да би било киническо)

Новите български поробители, разбира се, са перфидни априори - те отпускат известно пространство на формиращата се ниска средна класа. Ниската средна класа, затворена в него, прилича на нещо в зоопарк - радваме се на това, което имаме, имаме за Гърция, за лизинг, не само има какво да сложим на семейната маса, но и да се разцепим от промоции във веригите, там ни дават двеста кюфтета за сто и нещо лева, гювечът от "Силистра Йолу" е напълно достъпен. Поробителите ясно си дават сметка, че този прословут Вазов "гивеч", па ако и да върви с просташка музика, е напълно достатъчен да се притъпи каквото и да било революционно-гражданско чувство. Кой, брат, ще ти се вълнува от гражданското, всичко е шест, даже няма и капка енергия да мразим юрдановците?

Българското робство и неговата мимикрия

И най-отровното: ако не са тия юрдановци (вика си средният неграсуващ), ще са другите. Еле па сега, когато по принцип няма емексиз-пехливани, които да ни нахлуват по никое време във водениците, да обезчестят и убиват.

Българското робство е много особено – то внимава да не се самоманифестира, да няма "грозно име", защото все пак сме 21-ви век. Напротив, то хитро мимикрира и някак гротескно позира като "нали искахте либерална демокрация" - т.е. ето ви формални права и свободи, докато ние, поробителите, практикуваме друг вид подмолно държавно устройство и изобщо разбиране за света. Чорбаджи Юрдан все така носи и меси на вече тайната българска ченгеджийска власт и сега не вика "сус бре, мекере" на българските кшатрии, а Лалка вече е силиконова и се поства от Дубай. Самата мисъл, че объркан беден идеалист като д-р Соколов може да я спечели, вече звучи като виц. Той отглежда и мече, което допълнително го десоциализира.

Понеже споменах: по-лошото е, че вече нямаме накървен и всеотдаен Кралич, който да трепа емексиз-пехливаните, а след това да се представи като даскал под вънкашно име и с България в сърдцето. И сега сериозно възниква въпросът: Как да противостоим на българското робство? Ами няма как, дори у чорбаджи Мичови не се говори за това, там всички са за Пеевски. И прекрасната Събка няма как да изстреля "а от българско робство ще ни освободи цар..." Цар кой? Хайде пак - цар КОЙ?

Да, зависи от мен. Зависи от всички нас.

"Ми то от нас не зависи", казват масово. А от кого? От мен ли, който в последното десетилетие се разчетворих с въображаеми когнитивно-политически коне да предупреждавам за Еднокнижния и неговия нелицеприятен Робин? От стотиците чудесни и талантливи, изгубили работата си по дебели политически причини, особено в медиите?

Да, зависи и от мен, но и най-вече от вас. Иронията сама няма да свърши никаква работа, както и "смелите" коментари по соц-мрежите тип "а какво правим с Гуци и Буци". България е поробена по късен руски модел от собствената си държавна олигархия, но в условията на относително благоденствие и мека робовладелска сила вече няма как да се появи нов изумителен лидер като Бенковски.

Ако през 1876 година имаше социални мрежи, представете си как озареният, луд и прекрасен Хлътев щеше да бъде осмян и поставен на място. Импровизирам: "Ааа, знам го тоя, некъв неуспял търговец"; "Аз какво съм правил със сестра му Куна, да не ви разправям?"; "Ма тоя ли точно ше ми казва за изляза на въЗстание?"; "Само да питам, защо само в Панагюрище?"; "Е, каква хвърковата чета, това са 30 човека, познавам трима, единият ми дължи пари"; "Верно ли са били на Оборище? Един братовчед от Клисура ми каза, че са се напили като кучета"; "А па тоя Захари там на какъв се прави". И т.н.

Та така, Събке. От гръцко робство ни освободи цар Асен, от турско - както самата ти предвиди блестящо - цар Александър Втори от Русия, а от българско робство няма кой да ни избави. Докато челядта им добрува.

Ще трябва самите ние, ама друг път.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Град Козлодуй

    56 4 Отговор
    34 Години Погубена България

    Коментиран от #36

  • 3 Ахелой

    46 10 Отговор
    Статията, трябваше да бъде писана
    от Казичене и тогава щеше да
    има истинско послание.

    Коментиран от #18, #76

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ха ха ха

    70 6 Отговор
    Този път го прочетох докраска и вместо да атакувам автора че е евроатлантически пияница се съгласявам с написаното , но го допълвам, че има и европейско робство от зелени, либерали и хомосексуалисти, и те подкрепят новите български Юрдандиамандиевци. Затова са силни и ако не направим нещо ще ни унищожат душевно и физически и ще ни заменят с африканци и азиатци. Започнаха и с децата ни.
  • 6 Бамбука

    32 40 Отговор
    Колко много писане, за да не кажеш нищо.
  • 7 плюс минус

    17 8 Отговор
    Никога нито съм била пияна, нито надрусана, нито знам какво означава да бъдеш такава.
  • 8 Фактор

    1 21 Отговор
    Като гледам, Люба най-подходящо за Освободител е новото вице на Камила Харис!
  • 9 Мунчо

    64 10 Отговор
    Абе Нойзи ефендилер, нищо не споменаваш за многобройните Стефчовци, твоите приятели! Забрави ли го този персонаж? Продадоха България за жълти стотинки и неуморно се гевезят в конака на новите ни поробители! Емекзиз пехливаните ежедневно изнасилват обществото с джендърската си пропаганда по медии и площади! Огледай се в огледалото и ще видиш Мердевенджиев, така , че сус бре мекере!
  • 10 На дъното

    30 4 Отговор
    Корупцията в бг е по ориенталски модел, а "дълбоката държава" всъщност е доста плитка, като блато.
  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    19 11 Отговор
    Краварско +евроколхозко е !!
  • 12 Госあ

    54 7 Отговор
    Е това ми харесва, въпреки че го погледнах по диагонал. Всъщност, Ботев и Левски са ненавиждали повече продажните и алчни чорбаджии от самите турци. Цитати не ми се търсят, има предостатъчно. Съгласен съм и за постсъветският олигархичен модел, който има влияние в България, но от 2007 сме в ЕС, а моделът там е абсолютно същият ! Дори официално.
  • 13 ЕВРОНЮЗ

    55 12 Отговор
    Много хитро направен паралел и нито дума за Европейския концлагер откъдето назначават местните надзиратели
  • 14 Кънчо

    19 7 Отговор
    По добре да си бяхме останали под византийско "робство".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 На по питие с Нойзи

    21 17 Отговор
    Защо давате трибуна на човек газещ закона и морала в БГ

    Коментиран от #80

  • 18 жжжжжж

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ахелой":

    от скопие...там се радват на такива без държава и Бог. те и затова в тн български ад няма охрана.....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анджо

    23 13 Отговор
    Абе тоя е много неграмотен, гърците нямат нищо общо с източната римска империя и никога не сме били под гръцко. Гърция съществува като държава от 1828год.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Когато

    15 11 Отговор
    Се освободим от българските алкохолици, наркомани, прос а ци и сътрудници на фашистки превържениците, Нойзи!
  • 26 Те унищожиха България

    23 8 Отговор
    ПП, ДБ, СДС, ДПС, ГЕРБ. Унищожиха енергетеката. Унищожават български лев. Унищожиха Конституцията. Забраниха законен Референдум, няма изискване за срок. Подиграха се със 600 хиляди подписа за отлагане на прием евро. Последната национална катастрофа за България.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Европеец

    20 1 Отговор
    Терминал 2, докато не са го махнали и него като възможност. От една страна са работодателите, от друга картелните цени по магазините, от трета все по-шумните градове, високите скорости, беззаконието, липсата на съд и справедливост, лошите реклами, чалгата, простотията, наготово поведение...
  • 30 факуса

    10 11 Отговор
    оправи себе си,пияндурник не давай акъли,затуй сме на тоз хал,щот наглеци кат теб властват
  • 31 Фффф

    17 1 Отговор
    Какво е мотото на българина, знае ли някой
    за Швейцареца мотото е, изкарвам парите си с работа
    за Българина изкарвам парите си с измама могада ви дам доказателства колкото искаш
    Швейцареца постояно създава натиск и следи власт имащите
    Тук в България ние се кефим на управляващите че крадът защото и ние кръдем и мамим за всичко при това положение няма как да натискаме власта и да им търсим отговорност
    Съединението прави силата да рушим май това е нашето мото
  • 32 Абе

    9 13 Отговор
    Този със сурата като душата е бездарен и в писането .Толкова блудкаво,бездарно псевдоинтелектуално бля,бля няма кой да дочете,на второто изречение ти се повдига както от сурата ма писателя:)))
  • 33 Султан Ердоан

    6 5 Отговор
    Как кой, аз ще ви исвободя
  • 34 браво

    20 8 Отговор
    Най-после един смислен анализ! Много точен и оригинален!Отдавна не бях чела нещо подобно! Поздравления на автора! И моля ви, не хейтвайте, а се замислете над горчивата истина за жалката си участ!
  • 35 Българинът си е роб по природа

    18 5 Отговор
    Ако е свободен-страда.
  • 36 Шумкарю

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    80 години!
  • 37 Филипов

    10 7 Отговор
    Когато спрем да караме автомобил пияни.
  • 38 Даааааа

    15 4 Отговор
    "Какво съм правил с Куна" стана "с Лена".
    А Соколов не гледа мече, а крокодил :-)
    Проблемът е, че жълтопаветниците оакаха нещата.
    А им повярвахме.
    Затова и гледайте изборната активност следващия път.
    Никой не обича да го правят на идиот.
  • 39 Подкрепям

    14 2 Отговор
    Стефчовците са перманентно на висока заплата в парламента - и когато се готвят за избори, и когато вече са избрани и уж работят два-три месеца, за да подготвят новите избори. Получават двойна заплата за нищо. Е как няма да бъдат богати и господари на населението, което ги издържа. Май че живеем в строй, по-лош от феодализма, без да ни е гарантирана работата и хлябът, както е било през 15- 18 век.
  • 40 Аз съм от СССР

    14 6 Отговор
    А Нойзи кога ще се освободи от английско робство.Няма изречение във което да не каже поне една английска дума!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тома

    1 6 Отговор
    Нойзи наздраве
  • 43 Eлементарно

    8 9 Отговор
    На времето българите хващали пищовите , сега един виден представителен индивид на българите - Нойзи "смутителя" трака по клавитатурата в сянката на DW и си мисли, че е "голямата работа"!
  • 44 друг гост

    9 4 Отговор
    А бе нямат ли свършване "помощите" за правилната информаця
  • 45 Търновец

    2 6 Отговор
    Да отговоря на заглавието въпреки че не съм съгласен със съдържанието - България има проблеми още от "освободителната" война и последвалото "учредително" събрание председателствувано от народния неизбранник Марин Дринов - преводач към Руския щаб който не е участвувал в Априлското въстание или в организацията на Левски. Повече от половината народни избранници не да избрани от народа и те гласуват за Конституция и столица по начин изгоден за чужди сили. Самият Дринов отива в университета в Харков професор славянофил и там умира. Кой даде пари на Цар Александър за войната - не беше ли Банка Ротшилд?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Както казвам отдавна

    10 10 Отговор
    Края на бг започва след 1876г и се поставя началото на българо руско комунистическо милиционерско мутренско робство тирания издевателстване

    Коментиран от #53, #69

  • 49 чичака

    6 7 Отговор
    А защо трябва Нойзи този либераст- п-е д -ер-аст да ни дава тон в живота?
  • 50 Хаджиев

    6 6 Отговор
    Когато се освободим от ППДБ, Костов и неговите "зомбита".
  • 51 Мозго

    2 8 Отговор
    Образован журналист пък как е написал името "Юрдан" .Сметнете какво пишат и какви журналисти са!?

    Коментиран от #79

  • 52 Дийп на повърхността

    5 2 Отговор
    За дълбоката държава ми цвърчи мишка, на която дълбоката държава не отне колата като на други простосмъртни.
  • 53 Търновец

    6 4 Отговор

    До коментар #48 от "Както казвам отдавна":

    Според неофициални изявления на Немци тъкмо Банка Ротшилд е в основата на спонсорирането на нелегалната миграция в ЕС и последвана многокултурна глобализация, през 1878 според историци София имаше население от 11800 човека мнозинството от Евреи и Тюркяни, случайно ли беше че тъкмо там беше обесен Левски? София през 1878 беше малък модел на бъдещата многокултурна глобализация на ЕС.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Иван

    5 5 Отговор
    На колко ли ракии в бил Нойзи при тая полюция.

    Коментиран от #67

  • 56 Поправка

    6 7 Отговор
    От гръцко робство ни освободи цар Асен, от турско - цар Александър Втори, а от АМЕРИКАНСКО робство няма кой да ни избави
  • 57 Много е зле

    4 4 Отговор
    Нито е имало Гърция, нито сме били под гръцко робство. Нито под византийско робство.
    Прочетете си историята, че е срамота.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Християнството е робска религия

    3 5 Отговор
    Българинът е бил свободен единствено преди насилствената християнизация наложена му само и само един самовлюбен феодал да може да запази властта си.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 "ВРАГ НА НАРОДА"

    5 1 Отговор
    НЕ НАРОД, А МЪРША БЕ КАЗЪЛ ПОЕТА....!( НА "ДОНДУКОВ" Д€$И ВЪРТИ $И "О М Л € Т А"!)
    А ОТ В$ИЧКИ НАЙ ОПА$НИ $А мижитуркит€-Вла$тни! (КАТО митко-$€кр€тарка на другаря П€ Д€ рад€Ф)!

    КАКТО ГО Е КАЗАЛ РАДОЙ РАЛИН:
    "Беше време турско, после дойд€ вр€м€ мижитур$ко…".
    "Чов€к от $€ло с два пръ$та ч€ло
    $€ бута да € в$€ нач€ло."
    "Във всички времена добр€ жив€€
    тоз, който да се нагоди ум€€"
  • 66 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    5 3 Отговор
    ОБИЧАМ ОТЕЧЕСТВОТО,МРАЗЯ ПО$ТКОМУНИ$ТИЧ€$КАТА "държава" НА ЗАДКУЛИ$И€ТО!
    ВЪН ПР€ДАТ€ЛИТ€ РОДООТ$ТЪПНИЦИ РОЖБИ НА БКП и КД$ - (Б$П, ДП$, Г€РБ)!
    ВЪН $ЛУГИТ€ НА циони$тит€ $АТАнато - ДБ, ПП, А$Б...!
    СПЕШНО АНТИКОМУНИ$ТИЧ€$КА РЕВОЛЮЦИЯ! НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
    НОВ НАРОДЕН СЪД! ФАТМАКЪТ ОСЪДЕН ПРЪВ! ЛУСТРАЦИЯ!ЛУСТРАЦИЯ! ЛУСТРАЦИЯ!
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ $АТАнато!РЕФЕРЕНДУМ ЗА €ВРОТО!
    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК! 80г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$ти($луги на $АТАнато) БЪЛГАРИЯ !
    ДА ЖИВЕЯТ СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ С ГЛАВНО "Б"! ВЪН Ч€РВ€НИТ€ Б О К Л У Ц И!
  • 67 Люба

    4 4 Отговор

    До коментар #55 от "Иван":

    Тоя никога не изтрезнява, много иска да го приемаме като интелигент, ама не става. Простак от най-висока класа, та не усеща даже как му се подиграват. Най-много лъже себе си! Не успява никога да се докаже като това, за което се мисли!!! И в Стани богат се изложи, детето знаеше повече от него, той не можа да заблуди никой, когато искаше да се измъкне от въпрос / и то лесен/ , защото не знаеше отговора! По-полека, Нойзи, не си по- умен от другите, по-глупав си, но демонстрираш самочувствие на знаещ! Прости му, Боже, Ти виждаш цялата му излагация!
  • 68 Стършел

    4 3 Отговор
    DW има способноста да интервюрира доказани престъпници и майцепродавци!
  • 69 Булдог

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Както казвам отдавна":

    Когато Ст Стамболов довлича кобурга Фердинант, а пък той ....сетете се Кой(кои)
  • 70 Много е зле

    3 3 Отговор
    Какво българско робство?
    Чорбаджиите са продукт на осм.империя и са разрешени през 18-век ,с цел.

    Срамота е, вземете си прочетете българската история.
  • 71 сръдьце

    5 4 Отговор
    Страхотна статия.
  • 72 Факт

    3 2 Отговор
    То в България вече няма Българи!
  • 73 Име

    4 2 Отговор
    Има същия средняшки експресивен езиков запас като Люба Кулезич!
  • 74 българка

    3 1 Отговор
    Да, самата истина, срамна истина - срамна за злодеите, срамна и за потърпевшите!
  • 75 Яяяяяяя

    2 1 Отговор
    Българина Нойзи ха ха ха
  • 76 Сила

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ахелой":

    Трябваше да мине личната си Голгота но се ската зад полата на Мара ....да , този път добре написано и що годе става за четене но на фона на поведението му и още повече на това , че се изсули като класически БГ тарикат от реално полагащото му се наказание думите му нямат никаква тежест !!!! И вече каквото и читаво нещо да напише няма да имат .....
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 граф Монте Кристо

    2 4 Отговор
    Перифразирам: от американско робство ще ни спаси В. Путин,а българското е производно на първото,така че първо трябва да падне,фашингтонско-брюкселския ярем.
  • 79 Милчо лаков

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Мозго":

    Неграмотник,не си чел даже Под игото....
  • 80 Я кажи, ама честно

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "На по питие с Нойзи":

    Ти може би си светец?! А не си ли крал череши или стрелял с прашка по врабчета или преписвал домашно по математика?! За напиване не питам....
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Дедовия

    4 0 Отговор
    Сравнението с Дядо Вазов е чудесно, но пишещият май забравя, че турците по онова време трепеха, но не посягаха на ума и не убиваха цели семейства и родове, които направи сатанинската идеология на марксизма!!!. Така, че макар и почти 500 години робство се запазихме благодарение на Българският ум, любов към знание, трудолюбие, практичност, търпение, християнски морал и добродетелност един към друг, а и Българската църква с нейната християнска вяра и всеотдаденост. Впоследствие и националната буржоазия след 1878г. А само за няколко десетилетия всичко това бе унищожено благодарение на промиващата мозъка идеология на "равенството, свободата и братството", която Никъде не съществува по света!!!.